cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tiemen Westerduin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2022 door Redactie

Compassion-reizen raken Tiemen Westerduin keer op keer: “Als ik een kind in nood mag helpen, geef ik daar graag wat voor”

In het radioprogramma ‘On The Move’ van Groot Nieuws Radio schuift elke dag Compassion-medewerker Tiemen Westerduin aan voor de ‘vraag van vandaag.’ Westerduin werkt inmiddels al 13 jaar voor de organisatie en heeft namens Compassion wereldwijd al vele reizen gemaakt. Daarin komt hij mooie dingen tegen maar wordt hij ook regelmatig geconfronteerd met ellende. ‘Hoe laat je je nog raken, als je zoveel gebrokenheid ziet?’, is de vraag waarop Westerduin dit keer antwoord geeft.

“Je bent nu een jaar of 13 werkzaam voor Compassion. Je hebt veel mooie dingen gezien maar ook veel ellende. Je hoort weleens van mensen dat ze na zoveel ellende gezien te hebben, afgestompt raken, of zelfs bijna verdoofd worden. Dat is bij jou het geval niet he?”, vraagt presentator Daan Hartgers.

“Nee dat gevoel heb ik nu nog niet, zonder te pretenderen dat ik dat in handen heb of controleer. Maar nee, ik zeg weleens: het verdriet is op dertig seconden van wat er in mijn hart gegroeid is, want er zit veel meer verdriet in mijn hart dan voor die 13 jaar. Maar dat stompt nog niet af nee”, antwoordt Westerduin.

Tijdens de reizen die Westerduin geregeld maakt namens Compassion wordt hij naar eigen zeggen keer op keer geraakt. Westerduin verlangt ernaar om vanuit dat 'geraakt zijn' ook in Nederland zijn werk te doen. “Ik zoek altijd naar een manier, zonder dat het een wet wordt, waarvan ik denk: dan blijft het schuren. Zo heb ik een keer een glas gepakt en heb ik daarin gegraveerd wat ik niet wilde vergeten. Ik zei toen tegen mezelf: voorlopig drink ik alleen nog maar uit dit glas. Dat heb ik een tijdje gedaan. Soms helpt het om wakker te blijven als je iets fysieks met je meedraagt of een afspraak maakt met jezelf.”

Volgens Westerduin is bewogen zijn met het lot van anderen vergelijkbaar met topsport, zelf legt hij uit waarom hij die mening is toegedaan. “Bij sport is het nemen van rust net zo belangrijk als de training zelf. Als je geen rust neemt, zul je zien dat je een blessure oploopt. En als je eenmaal geblesseerd bent, dan ga je stilstaan. Ik denk dat hetzelfde is met het echt bewogen zijn, betrokken zijn op de nood van deze wereld. Die mensen hebben ook rust en hersteltijd nodig, anders raak je verbitterd en afgestompt.”

De gebrokenheid waarmee Westerduin tijdens zijn werk voor Compassion in aanraking komt, is heftig. Toch schrikt het hem niet af. “Voor dit doel zou ik me bijna laten slopen. Als ik een bijdrage mag geven aan het leven van een kind dat zo onder druk staat, daar geef ik heel graag wat voor. Maar ik word niet gesloopt. Ik voel me juist heel gelukkig dat ik hieraan mag bijdragen.”

Benieuwd naar de volledige aflevering? Deze is hieronder volledig terug te luisteren.

Beeld: Compassion Nederland 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen