Waarom wij ons ernstig zorgen maken over de voedselcrisis

Het wordt meer en meer duidelijk dat de we voor een wereldwijde hongercrisis staan. De levens van miljoenen mensen lopen gevaar. We vrezen dat er mede daardoor nieuwe conflicten en vluchtelingenstromen opkomen. De teams van hulporganisatie Medair in het veld maken zich grote zorgen, omdat ze zien hoe snel de nood toeneemt. Vooral de Hoorn van Afrika springt eruit. Uit de berichten blijkt dat daar elke 48 seconden iemand sterft. Onze programmadirecteur Anne Reitsema windt er geen doekjes om: āDit is een enorme crisis en alle noodhulporganisaties merken dat het moeilijk is om hier aandacht voor te krijgen.ā
Waardoor is de honger zo extreem toegenomen?
Wereldwijd zijn er nu meerdere crises tegelijk. Uit een nieuw rapport van het WFP (Wereldvoedselprogramma) en de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) blijkt dat ongeveer 49 miljoen mensen in 46 landen gevaar lopen om in een hongersnood terecht te komen, tenzij er onmiddellijk levensreddende hulp komt. Zo erg is het nog nooit eerder geweest. Enkele oorzaken zijn:
Door extreme droogte sterft het vee, gaat de oogst verloren en vallen waterbronnen droog. In de Hoorn van Afrika is het in 40 jaar niet zo droog geweest. Het aantal mensen dat hier honger heeft is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld: van ruim 10 miljoen naar meer dan 23 miljoen nu. Door extreem weer, zoals overstromingen in Zuid-Soedan, moeten mensen hun huizen achterlaten en kunnen ze geen voedsel verbouwen of oogsten.
In 2022 ontstonden er meer conflicten in de wereld. Geweld en conflict zijn nog steeds de grootste veroorzakers van acute honger. Door het conflict in OekraĆÆne zijn de voedselprijzen gestegen en in landen die afhankelijk zijn van graanexporten uit Rusland en OekraĆÆne wordt het voedsel schaars en duur. Sinds vorig jaar zijn de voedselprijzen met meer dan 30% gestegen, ondermeer doordat er minder wordt aangevoerd, door de droogte en door de hoge inflatie.
Door economische en politieke ontwikkelingen staan de inkomsten voor noodhulporganisaties onder druk. Er komen minder giften binnen terwijl de uitgaven toenemen. Door de hogere prijs van voedsel en brandstof heeft het WFP de hulp aan 1,7 miljoen mensen in Zuid-Soedan moeten opschorten, terwijl die hulp juist nu hard nodig is. Ook PlumpyāNut ā de aangepaste voeding waarmee we ondervoede kinderen behandelen ā is duurder geworden. Daardoor kunnen we minder kinderen helpen.
āDe mensen hier hebben heel weinig te eten. Ze doen wat ze kunnen, maar de situatie is verschrikkelijk: omdat het onveilig was zijn ze uit hun huis gevlucht en nu kunnen ze hun landbouwgrond niet meer bereiken. Ze hebben alles moeten achterlaten.ā Marie-Anne, voedingsmedewerker, DR Congo
Wat moet er gedaan worden?
Miljoenen gezinnen hebben acuut gecoƶrdineerde noodhulp nodig om te overleven. Medair werkt samen met andere organisaties en we zijn bezig om onze hulpacties snel aan te passen en uit te breiden om zo veel mogelijk mensenlevens te redden. Onze teams werken in 9 van de 12 zwaarst getroffen landen ā de landen waar procentueel de meeste mensen in acute voedselcrisis verkeren.
In de Hoorn van Afrika heeft Medair de noodhulpactiviteiten in Somaliƫ uitgebreid met voeding, gezondheid en watervoorziening. Naast de 12 door Medair ondersteunde zorgcentra hebben we 36 mobiele klinieken die nu eten en medische hulp leveren in tientallen kampen en dorpen.
Ook hebben we een nieuwe noodhulpactie opgezet in het noorden van Kenia. In Marsabit County, een gebied groter dan Nederland, helpen we de meest kwetsbare gezinnen. We willen voedselhulp gaan brengen naar de meest afgelegen dorpen, waar nog geen andere hulp komt. Onze teams gaan kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, screenen op ondervoeding en zonodig behandelen.
Fatima (2) in Jemen kreeg behandeling tegen ondervoeding
In Jemen hebben we twee mobiele klinieken. Dat zijn caravans van waaruit we gratis medische zorg en voedselhulp bieden aan duizenden mensen in kampen en dorpen in de buurt. De tweejarige Fatima is een van de kinderen die we behandeld hebben.
Haar moeder vertelde: āIk heb veel gehuild om mijn meisje. Ze was zo zwak en mager. Ik had geen geld om naar het ziekenhuis te reizen en we konden geen medicijnen kopen. Borstvoeding geven lukte niet omdat ik zelf ook dagenlang niets te eten had. Maar toen ik hoorde over caravans van Medair, waar je gratis zorg kunt krijgen, gaf me dat een klein beetje hoop.
āIk ben direct met Fatima erheen gegaan. Ze zorgden heel goed voor haar en kwamen zelfs naar ons dorp om haar in de gaten te houden. Ik kan het niet geloven dat ze nu staat en loopt, na zes weken. Hoe kan ik deze mensen ooit bedanken? Als zij er niet waren geweest, had ik mijn kind denk ik niet meer.ā
Samen vechten tegen honger
Zelfs in een crisis ben ik hoopvol. Het geeft me hoop als ik hoor wat ons werk betekent voor een meisje zoals Fatima. Ook onze landenprogrammaās geven me hoop, door de verhalen van de mensen die ik ontmoet heb in DR Congo, Polen, OekraĆÆne en Kenia.
Bovenal ben ik hoopvol dankzij de steun die mensen zoals u ons geven. U helpt ons om aan een betere toekomst te werken. Ik werk al lang in de noodhulp, maar de enorme hoeveelheid steun die er kwam voor de mensen in OekraĆÆne heeft me bemoedigd. Het laat zien wat we gezamenlijk kunnen doen. Bij een plotselinge crisis kunnen we direct heel veel voor de mensen doen.
Ook voor de mensen in de Hoorn van Afrika moeten we samen in actie komen, en voor wanhopige gezinnen in kwetsbare landen die lijden onder de crisis. Met onze noodhulp kunnen we hongerende gezinnen te eten geven. Ze hebben hulp nodig om te overleven totdat de noodsituatie voorbij is, totdat het weer gaat regenen, totdat conflicten stoppen en de voedselprijzen weer gaan dalen. Dat kan maanden of zelfs jaren duren, maar als we de handen ineen slaan, kunnen we samen een verschil maken.
Vertel het verder! Het is belangrijk dat meer mensen weten wat er aan de hand is en hoe ernstig de crisis is. Deel dit blog alstublieft met uw vrienden en familieleden. Ga naar onze pagina over de hongercrisis om te zien wat u kunt doen.