cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
yad vashem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 september 2022 door Redactie

Aartsbisschop Utrecht tijdens WOII ontvangt onderscheiding voor hulp aan Joden

Kardinaal Johannes de Jong, reeds overleden in 1955, heeft maandagmiddag de Yad-Vashem-onderscheiding postuum toegekend gekregen vanwege zijn inzet voor Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nazaten van de kardinaal die vanaf 1936 aartsbisschop in Utrecht was, namen de bijbehorende oorkonde en medaille maandagmiddag in ontvangst van Modi Ephraim, de ambassadeur van Israël in Nederland. De Jong verzette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog opnelijk tegen de Duitsers en verbood onder meer rooms-katholieke dagbladen om advertenties van de NSB te plaatsen, zo schrijft de NOS.

Daarnaast was hij volgens directe betrokken een leider in het verzet tegen de Duitsers. Hij had daarbij zelfs het lef om, samen met enkele collega’s, publiekelijk protest tegen het nazibeleid aan te tekenen.

De Yad Vashem-onderscheiding wordt uitgereikt aan niet-Joden die zich tijdens het naziregime van de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet om Joden te helpen en daarbij zelf grote risico’s liepen. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 6000 mensen die deze onderscheiding hebben ontvangen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen