SDOK wil christenvervolging onder kinderen bekendmaken: “Ze zijn deel van de wereldwijde kerk”

“Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd weten dat geloven in God niet vanzelfsprekend is”, vertelt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom. We spraken met hem naar aanleiding van het online-kinderevent ‘Als je bang bent’ dat eind april door diezelfde organisatie gehouden werd. Met het organiseren van een kinderevent hoopt SDOK op een toegankelijke manier christenvervolging onder de aandacht van kinderen te brengen.
Het is voor het eerst in de geschiedenis van SDOK dat er een speciaal event voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar verscheen. Zelf legt Groenenboom uit waarom het goed is als kinderen al op jonge leeftijd met het thema christenvervolging in aanraking komen. “Het is belangrijk dat ze al heel jong weten dat het geloof in God niet iets vanzelfsprekend is en dat er elders op de wereld leeftijdsgenootjes zijn die in hele andere omstandigheden leven”, vertelt de SDOK-woordvoerder.
“Kinderen kunnen dan op hun beurt weer bidden voor andere kinderen op de wereld, zodat ze zich realiseren dat ze onderdeel zijn van een wereldwijde kerk. Het is niet alleen je eigen schoolklasje of kerk, maar nog veel groter dan dat. Neem ze daarin mee en vertel erover.”
“En dat is precies wat we aan de hand van inspirerende getuigenissen en verhalen van vervolgde christenen proberen te doen”, vervolgt Groenboom zijn verhaal. “Zo geven we presentaties op basisscholen en vertellen we de verhalen van christenen die volharden in het geloof, juist temidden van moeilijke omstandigheden. Wat mij betreft kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Wat we merken is dat kinderen ook heel ontvankelijk zijn voor verhalen, je kunt er als het ware nog veel ‘instoppen.’ Daarnaast draagt het ook bij aan hun geloofsgroei.”
Angst
Naast de presentaties die SDOK met regelmaat op basisscholen geeft, er bestaande lespakketten zijn, een kindermagazine en een kidsclub, is er nu dus ook voor het eerst een kinderevent op poten gezet. Met ‘angst’ als centrale thema. “Angst is in de eerste plaats een onderwerp dat vaak bij kinderen speelt. Denk maar aan bepaalde dromen of griezelfilms. Maar hoe ga je in de ‘grote wereld’ om met angst en wat zegt God daarover?”, zegt Groenenboom.
“In de tweede plaats wilden we een event maken voor kinderen waarbij we het onderwerp christenvervolging op een toegankelijke manier kunnen aanbieden. Daarbij hebben we gekeken welke verhalen daar het beste bij passen.”
In het online-event, dat in de vorm van een YouTube-filmpje van twintig minuten is vormgegeven, gaan twee jonge tieners op bezoek bij Faraidoun en Wesselien Fouad en hun zoon Merdan, vertelt Groenenboom. Dit doen zij met ‘Stef’, een personage van SDOK waarnaar ook het kinderblad vernoemd is. “Faraidoun en Wesselien maken best heel wat mee op het gebied van dingen waar je bang voor zou kunnen worden.”
Daarmee doelt Groenenboom op de vele bedreigingen waarmee Faraidoun en Wesselien Fouad de voorbije jaren op verbale en non-verbale manier geconfronteerd werden en nog altijd worden. Het stel evangeliseert inmiddels al enige jaren in Rotterdam onder (Koerdische) moslims. Daarnaast is Faraidoun voorganger van een Koerdische gemeente in Rotterdam. Naast de zegeningen die zij in hun werk ervaren, hebben ze tegelijkertijd met veel tegenwerking en serieuze bedreigingen te maken, vertelt Groenenboom.
En soms worden deze bedreigingen zeer ernstig: zo werden de ruiten van de voormalige woning van de familie met bakstenen ingegooid en enige tijd daarvoor ontsnapte Faraidoun zelfs aan de dood. Toen vond er, naar wat later bleek, een gerichte aanslag op hem plaats.
Faraidoun vertelt in de video zelf wat er precies gebeurde: “Hier stond ik op een dag voor het raam en mijn dochter lag onder dit raam in een ledikantje”, vertelt hij in gesprek met Groenenboom terwijl hij naar de bewuste plek wijst. “Ik stond voor het raam en er kwam een kogel door de ruit, boven mijn hoofd, en raakte uiteindelijk de muur van de woonkamer. Ik rende gelijk naar buiten, keek om mij heen maar ik zag niemand. Ik dacht gelijk: mensen willen mij dood hebben omwille van het evangelie.”
Na afloop van het gesprek met Faraidoun, wordt Merdan gevraagd of hij de knal ook hoorde. "Nee, ik was toen nog niet geboren", zegt hij. "En word je door dit ook wel eens bang?", vraagt een van de meiden. "Ja, maar mijn ouders hebben geleerd dat ik op God moet vertrouwen", is het antwoord van Merdan.
Op de vraag hoe de familie Fouad ondanks dergelijke gebeurtenissen toch de kracht vindt om door te gaan, antwoordt Groenenboom: “Ik denk dat het geheim is dat ze zich geroepen weten door God voor een bijzondere opdracht en uiteindelijk gehoorzaam willen zijn. Ik zou ze willen typeren als echte volhouders en bevlogen mensen die zich beiden zeer sterk geroepen weten.”
In het verdere van het event bezoeken Stef en de meiden het kerkgebouw van de Koerdische gemeente in Rotterdam en wordt er gebeden en gezongen. Als verrassing is zangeres Erika de With daarbij aanwezig. Benieuwd naar het gehele kinderevent? Deze is onder de tekst te zien.
Een week voor het kinderevent vond het online-event 'Ingedut of Toegewijd' plaats. Deze was gericht aan volwassenen en jongeren en ook toen spraken we met Richard Groenenboom. Dat artikel is hier te lezen. Wil je meer weten over hoe SDOK christenvervolging onder kinderen bekend maakt? Klik dan hier.