cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Een Zweeds klaslokaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juli 2022 door Redactie

Zweedse regering zet verbod op nieuwe christelijke scholen door, hoewel rapport geen problemen aantoont

De Zweedse overheid wil nieuwe christelijke scholen blijven verbieden, ondanks een nieuw rapport dat is verschenen waarin duidelijk wordt dat de huidige instellingen goed onderwijs geven.

Uit een onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat de autoriteiten zich ervan wilden vergewissen dat het onderwijs van vijftien onderzochte christelijke scholen uitgaat van de wetenschap. Ook bekeken ze of het onderwijs en de lessen van de uitgesproken waarden en normen van de school uitgaan. Het onderzoek, dat plaatsvond sinds de herfst, legde geen tekortkomingen bloot: ook de 'christelijke' elementen in de lessen, zoals het ochtendgebed, deden geen afbreuk aan de kwaliteit. Wel vond de inspectie dat sommige kledingcodes van de scholen niet in lijn waren met de gestelde normen en waarden.

In een voorgestelde wet afgelopen week stelde de regering van Zweden een wet voor waarin het nieuwe confessionele scholen verbiedt. Op dat moment verwezen ze ook naar een rapport uit 2021, wat in maart werd gepresenteerd. Daarin werden problemen benoemd bij de christelijke scholen, zoals 'anti-democratische activiteiten', volgens de minister van Onderwijs, Lina Axelsson Kihlblom. Daar is in het nieuwe rapport geen sprake van. Toch zegt de Zweedse overheid de voorgestelde wet niet in te trekken en het verbod door te zetten.

De grootste partij in Zweden, de Sociaal-Democraten, was ook van plan huidige christelijke scholen in het verbod te betrekken. Daar is in het parlement niet voldoende steun voor.

Lees ook: Nieuwe christelijke scholen mogen niet meer opgericht worden, vindt de Zweedse regering

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Als christenen behoren we in onze handel en wandel in alles het Goede voorbeeld te geven.

Laten we doormiddel van ons Geloof, levende Getuigen proberen te zijn van Christus.

In alles oprecht en eerlijk te zijn, behulpzaam, kunnen delen, enz...

Liefde voor de Heere God en liefde voor onze medemensen.

Het gaat niet vanzelf, maar laten we DAAR aan gaan werken.

Goede dingen worden niet zomaar afgekraakt.

Dit kan een goede uitwerking krijgen op de regering...

Goed voorbeeld, doet goed volgen...