cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Een openbare school in Haparanda, Zweden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juli 2022 door Redactie

Nieuwe christelijke scholen mogen niet meer opgericht worden, vindt de Zweedse regering

De Zweedse regering heeft een voorstel gepresenteerd waardoor nieuwe confessionele scholen niet meer opgericht mogen worden. Dat meldt CNE News op basis van de christelijke krant Dagen. "Religieuze invloed hoort niet op een school", zegt de minister van Onderwijs, Lina Axelsson Kihlblom, toen ze het voorstel lanceerde.

Scholen zouden gericht moeten zijn op kennis, niet op religieuze indoctrinatie, stelt Axelsson Kihlblom. En daarom zouden er geen nieuwe scholen opgericht mogen worden die religie als uitgangspunt hebben, vindt de Zweedse regering. Het liefste, zegt Axelsson Kihlblom, heeft haar partij de Sociaal-Democraten het dat ook de huidige confessionele scholen verboden worden. Daar is echter geen meerderheid voor binnen het parlement in het Scandinavische land. Wel zouden bestaande scholen hun activiteiten mogen doorzetten, maar mogen ze die niet meer uitbreiden.

Er zouden volgens de minister van Onderwijs "veel voorbeelden" zijn van anti-democratische activiteiten in confessionele scholen. De maatregelen zouden nog niet ver genoeg gaan: "We moeten volgende stappen zetten, we moeten naar de kern van het probleem gaan." Ook de premier van Zweden, Magdalena Andersson, bekritiseerde begin juli christelijke scholen. Ze zei toen dat de manier waarop de scholen hun geld verdienen, aan banden moeten worden gelegd.

Het voorstel wordt nu door de Zweedse Wetgevende Raad bekeken, een orgaan dat wetsvoorstellen beoordeelt en eventuele wijzigingen voorstelt.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dan krijg je alleen scholen met linkse en/of islamitische indoctrinatie.