cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Wielie Elhorst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 juli 2022 door Jeffrey Schipper

Protestantse Kerk Amsterdam heeft sinds deze maand een LHBTI+-predikant

Sinds 1 juli heeft de Protestantse Kerk Amsterdam een LHBTI+-predikant: Wielie Elhorst. De komende vier jaar gaat hij zich richten op de grote LHBTI+-gemeenschap in Amsterdam. "Was het eerst impliciet, nu zegt de kerk expliciet: we willen zichtbaar aanwezig zijn in deze gemeenschap", vertelt de predikant op de website van de Amsterdamse kerk.

Elhorst vervolgt: "De kerk heeft verhalen waarin LHBTI+’ers zich kunnen herkennen, van troost en hoop en misschien wel bevrijding. De LHBTI+-gemeenschap laat de kerk de diversiteit van Gods schepping zien, de vele manieren waarop we ons kunnen verbinden in seksualiteit en relaties. Die twee werelden wil ik de komende vier jaar dichter bij elkaar brengen."

De predikant wil de LHBTI+-gemeenschap in Amsterdam duidelijk maken dat Bijbelverhalen over iedereen gaan. Volgens hem speelt de jaarlijkse Pride Kerkdienst daarin een belangrijke rol. "Van zo’n viering gaat een helende en genezende kracht uit. Het zou mooi zijn als gewone vieringen ook die uitstraling hebben. Dat we proberen iedere kerkdienst zo inclusief mogelijk te maken."

Van 30 juli tot en met 7 augustus vindt de bekende Canal Pride in Amsterdam plaats. Elhorst is coördinator van de Religious Pride Commisie, waarin ook de Evangelisch Roze Vieringen, het Leger des Heils, de Lutherse Kerk en de Roze Synagoge participeren. Hij hoopt dat ook flink wat voorgangers van de Protestantse Kerk Amsterdam en uit het land in hun toga of albe meelopen.

Over homoseksualiteit wordt in christelijk Nederland verschillend gedacht. Om een goed en inhoudelijk gesprek hierover op gang te brengen publiceerde Cvandaag in 2020 een briefwisseling tussen de christelijker LHBTI'er John Lapré en prof. dr. Willem Ouweneel. In deze vijfdelige videoserie van Cvandaag lichtte dr. M. Klaassen toe waarom hij homoseksualiteit beschouwt als een zonde. Lees ook: Dr. Wim Dekker vindt homoseksualiteit in de kerk geen breekpunt: "Wie hierover strijdt, is wereldgelijkvormig".

Bekijk ook onderstaande video van de Protestantse Kerk Amsterdam:


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Want er komt een tijd dat de mensen niet meer naar de Waarheid willen luisteren, maar leraars zoeken die hun vertellen wat ze graag willen horen. ( 2 Timotheüs 4 : 3 )

Dit zijn niet mijn woorden, maar de woorden van de Heere God.