cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
embryo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2022 door Redactie

Wetenschappelijk Instituut CDA pleit voor kweken embryo’s; NPV wijst op 'grote ethische bezwaren'

Het kweken van embryo’s moet mogelijk worden om zo ernstige genetische ziekten te voorkomen. Die aanbeveling doet het Wetenschappelijk Instituut van het CDA deze week in een rapport waar een paar jaar aan gewerkt is. 'Embryo’s zijn géén (test)materiaal, maar uniek menselijk leven en zijn daarom in zichzelf waardevol en beschermwaardig', maakt SGP-senator Diederik van Dijk, tevens actief als directeur van NPV - Zorg voor het Leven, duidelijk in een reactie.

NPV - Zorg voor het Leven wijst via Twitter op 'de grote ethische bezwaren die kleven aan het voorstel van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA'. 'Embryo's zijn geen testmateriaal, maar uniek menselijk leven. Daarnaast ontstaat er een nieuw dilemma: hoe kom je aan de eicellen voor het kweken van deze embryo's?', stelt de NPV. 'Het doneren v embryo’s is een ingrijpende behandeling, en niet zonder risico voor de vrouw die doneert. Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA stelt voor wensouders in n IVF-traject te vragen om één embryo af te staan voor onderzoek. Geen goed (of haalbaar) idee, vinden wij.

Embryo's die worden onderzocht voor voorkoming van erfelijke ziekten moeten direct na de bevruchting onderzocht worden. Er moet dus direct al gekozen worden welk embryo gebruikt zal worden voor onderzoek. Dat stelt wensouders voor een probleem: Pas twee dagen later kunnen embryo’s beoordeeld worden op kwaliteit en wordt gekozen welk embryo wordt teruggeplaatst. (Zie https://bit.ly/3yl4K9R). Het voorstel van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA kan er dus toe leiden dat wensouders op dag 3 geen embryo’s blijken te hebben die een goede kans op zwangerschap geven, terwijl het embryo dat op dag 1 geselecteerd is voor onderzoek misschien wel van goede kwaliteit was. Dat is moreel onverantwoord.

Op een kwetsbaar moment krijgen ouders de vraag of zij één van hun kostbare embryo’s willen afstaan, zodat die gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Hoe vrij kunnen zij die keuze maken op een moment dat ze zelf door de wetenschap geholpen worden? Belangrijke toevoeging: embryo's afstaan voor onderzoek (die dus mogelijk een goede kans geven op zwangerschap) betekent dat deze embryo's na het onderzoek worden vernietigd. 

Tot slot: er is een logistiek probleem. Onderzoeksgroepen die deze embryo’s willen gebruiken zitten vaak niet zo dicht bij de IVF-praktijk dat het mogelijk is wensouders te vragen om een embryo af te staan. Het voorstel van het WI van het CDA is dus ook niet realistisch. Kortom: los van fundamentele ethische bezwaren is er geen goede oplossing voor het verkrijgen van eicellen voor de embryokweek die het WI van het CDA voorstelt', aldus NPV - Zorg voor het Leven.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
WAAR is de EERBIED en het RESPECT voor de Heere God en Zijn Schepping gebleven?De Grenzen in de medische "wetenschap" worden op ALLE gebied steeds verder verlegd.

Laten we Oplossingen maar gewoon Zoeken in Gods Woord.