cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
homohuwelijk kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2022 door Redactie

Kerken Zwitserland omarmen homohuwelijk: 'bruidspaar' voortaan 'trouwpaar' in huwelijksformulier

De Christus-Katholieke Kerk uit Zwitserland heeft ervoor gestemd om voortaan huwelijken van iedereen in te zegen, ongeacht de seksuele geaardheid van het stel. Vanaf 1 juli kunnen homoseksuele stellen getrouwd worden door de denominatie van de Oud-Katholieke Kerk, meldt CNE News. Met het openstellen van het sacrament van het huwelijk voor iedereen, volgt de kerkstroming de nationale wetgeving die het homohuwelijk toestaat per 1 juli.

De mogelijkheid voor homoseksuele stellen om getrouwd te worden binnen de Christ-Church is niet helemaal nieuw. De kerk stond al sinds 2007 toe dat homoseksuele stellen in een kerkdienst een zegen ontvingen. Toch verschilde de liturgie van de dienst aanzienlijk van het huwelijksritueel en voelde het niet compleet voor de getrouwde stellen.

Niet alleen de Oud-Katholieke Kerk volgt het voorbeeld van de nationale wetgeving. Ook de protestantse kerk in Zwitserland trouwt homo- en lesbienneparen in de kerk. Een meerderheid van de protestantse synode stemde voor het toestaan van het homohuwelijk in de kerk. De motie werd met 34 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 5 onthouding van stemmen aangenomen. In de statuten wordt 'bruidspaar' aangepast naar 'trouwpaar', om zo de gelijkheid te bevorderen. De volgende 'cantons' (bestuursregio's) accepteren het homohuwelijk binnen de Zwitserse hervormde kerk: Argau, Bern-Jura-Solothurn, Graubünden, St. Gallen, Schaffhausen, Ticino, Thurgau, Vaud, Zürich. Zwitserse pastors, voorgangers, priesters en predikanten zijn niet verplicht om homohuwelijken in te zegenen, zij kunnen, wanneer zij het niet eens zijn met het huwelijk, stellen doorverwijzen naar een collega.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Het gaat NIET om de zegen van de kerk, maar... om de Zegen van de Heere God.

En in de Bijbel kunnen we duidelijk lezen HOE de Heere God het huwelijk heeft ingesteld, een huwelijk wat bestaat tussen een man een een vrouw.

Een man en een vrouw kunnen op een natuurlijke manier voor een nageslacht zorgen...

Wat heeft de Heere God alles toch prachtig gemaakt!

Dit is met ons menselijke verstand niet te bevatten.