cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
latzel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2022 door Redactie

Parket tekent hoger beroep aan tegen vrijspraak ds. Latzel

Zoals verwacht gaat het parket van Bremen in beroep tegen de vrijspraak van ds. Olaf Latzel. Een woordvoerder van de hogere regionale rechtbank, het Oberlandgericht, maakte dat dinsdag volgens Idea bekend.

Nadat de predikant vorige week werd vrijgesproken van volksopruiing had het parket een week de tijd om in beroep te gaan tegen die uitspraak. Op de vierde dag maakte men bekend dat ze dit beroep daadwerkelijk hebben aangetekend. De komende weken gaat het parket bepalen of men het beroep ook door gaat zetten. Daarvoor schat men aan de hand van het vonnis van de laatste rechtszaak in of een hoger beroep kans van slagen heeft.

Het betreft een beroep waarbij wordt gekeken naar juridische fouten, de zaak Latzel zal niet opnieuw inhoudelijk worden behandeld.

Voorgeschiedenis
Ds. Olaf Latzel werd in 2020 veroordeeld voor aanzetten tot haat en volksopruiing vanwege uitspraken die hij een jaar eerder deed tijdens een huwelijksseminar. Volgens het Openbaar Ministerie zette hij homoseksuelen weg als misdadigers en stelde hij dat homoseksualiteit een vorm van degeneratie van de maatschappij is. Ook noemde hij “gendertroep” een “aanval op Gods scheppingsorde die die duivels en satanisch is”. De rechtbank achtte de aanklacht bewezen en veroordeelde Latzel tot een geldboete van 8100 euro.

Latzel deed de uitspraken inderdaad en bood daar eerder al publiekelijk zijn excuses voor aan. Hij gaf toe het woord ’misdadigers’ te hebben gebruikt, maar voegde daar direct aan toe dat hij daarmee niet op alle homoseksuelen doelde. Hij sprak naar eigen zeggen over de ”militante agressors die ons als gemeente de afgelopen jaren steeds weer belaagd en blasfemisch belasterd hebben”.

Diverse bronnen rondom de kerk meldden destijds dat dit inderdaad het geval was. Vrijwel iedere zondag wordt de Sint-Martinikerk in Bremen, waar Latzel predikant is, belaagd door homoactivisten die op zeer provocerende wijze demonstreren. Daarbij worden ook regelmatig godslasterende leuzen geuit. Ook dragen de demonstranten gewaagde en uitdagende outfits. Verder werden er antichristelijke leuzen op het kerkgebouw geklad, werd de auto van Latzel bekrast en kreeg hij doodsbedreigingen. Ook werden erediensten verstoord.

Op 20 mei werd ds. Latzel vrijgesproken van de eerdere veroordeling. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Sjonge, in wat voor een maatschappij/tijd leven wij, dat we dominees voor de rechter gaan slepen? Kunnen mensen geen onderscheid meer maken tussen goed en kwaad?