cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
curatorium GerGem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 mei 2022 door Redactie

Zestien mannenbroeders afgewezen door curatorium GerGem

Zestien mensen hebben vorige week te horen gekregen dat het voor hen niet mogelijk is om dominee te worden binnen de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Dit is door verschillende betrouwbare bronnen bevestigd. Het curatorium van de Theologische School van de GerGem sprak vorige week in totaal met achttien mannen die zich geroepen voelen om dominee te worden. Vorige week werd al duidelijk dat twee broeders als student zijn toegelaten.

De GerGem maakt het aantal mensen dat bij het curatorium op gesprek komt niet bekend. ‘Dat hoort bij de vertrouwelijkheid van het ambt’, zei voormalig curatorium-voorzitter ds. J. J. van Eckeveld eerder. Maar binnen de GerGem is het algemeen bekend dat er jaarlijks ongeveer twintig toelatingsgesprekken worden gevoerd. Dat wil zeggen dat ongeveer 90 procent van de potentiële studenten wordt afgewezen, ondanks groen licht van de eigen kerkenraad.

Gebrek aan transparantie is een terugkerend thema onder critici van het curatorium. Critici stellen dat het relatief lage aantal kandidaten dat wordt toegelaten een rol speelt. Als zwart op wit staat dat veel broeders zijn afgewezen, roept dat veel vragen op over de werkwijze van het curatorium. 'Transparantie is goed voor zover dat mogelijk is, maar moet niet de grenzen van het ambtsgeheim of de privacy overschrijden', liet ds. Schreuder vorig jaar als curatorium-voorzitter tegenover CIP.nl weten. 'Dit maakt ons als curatorium voorzichtig om via de media in discussie te gaan over ons beleid.'

Vanwege het predikantentekort - een steeds weer terugkerend hoofdpijndossier in deze kerk - ligt er ieder jaar een vergrootglas op de curatorium-vergaderingen. De GerGem heeft in Nederland 62 predikanten en 150 kerkelijke gemeenten.

Lees ook: Curatorium GerGem komt bij elkaar: 6 belangrijke vragen en antwoorden.


Curatorium GerGem
- Waarom ik bezorgd ben over toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Cor Verkade kritisch op toelatingsbeleid GerGem-dominees: "Een fnuikend systeem"
- Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk?
- Curatorium GerGem komt bij elkaar: 6 belangrijke vragen en antwoorden
- Velen in ons kerkverband zetten vraagtekens bij toelatingsbeleid GerGem-predikanten
Meer over Curatorium GerGem »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
In Matt. 4 : 19 kunnen we lezen, dat de Heere Jezus Zijn eerste discipelen riep.

Volg Mij na en IK zal u vissers van mensen maken...