cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Wim Dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 april 2022 door Jeffrey Schipper

Dr. Wim Dekker over vrouw in ambt: "Ik begrijp de CGK niet goed" - CIP Podcast

"Tegen voorstanders van vrouwelijke ambtsdragers is in de CGK nooit gezegd: jullie horen niet meer bij ons. Desondanks wordt in de praktijk een streep getrokken: het kan niet. Dat begrijp ik niet zo goed. Als je vindt dat iemand op grond van de Schrift dwaalt, hoort die ander onder de tucht te worden gezet, maar dat wordt niet gedaan." Theoloog Wim Dekker bespreekt in aanloop naar de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) de vrouwenkwestie in de CIP Podcast.

Binnen de CGK is er geen plaats voor een praktijk van vrouwelijke ambtsdragers, stelt een meerderheid van een onderzoekscommissie van de generale synode van de CGK. Een week voordat de generale synode (19-22 april) bij elkaar komt. Een meerderheid van de onderzoekscommissie stelt dat er geen sprake is van een achterhoedegevecht omdat de vrouwenkwestie "mogelijk het gezag van de Schrift raakt". "Het onderwijzen in de samenkomst van de gemeente en het geestelijk leidinggeven aan de gemeente komen alleen aan bekwame mannen toe."

Dekker: "De koers van de CGK is alleen te begrijpen als 'vrouw in ambt' een identiteitskenmerk van deze kerk is geworden. In de ogen van buitenstaanders verbleekt je identiteitskenmerk als vrouwelijke ambtsdragers worden toegestaan en dan ben je zogenaamd bij het verkeerde kamp terechtgekomen. Als vrouwelijke ambtsdragers in de CGK zouden worden toegelaten, wordt in reformatorische kring gedacht: zij horen niet meer bij onze club. En dan hoor je bij die 'vage' PKN en andere kerken die in de ogen van anderen afgedwaald zijn.

Het is jammer dat het sociologische-psychologische aspect zo'n grote rol speelt bij een kwestie waarover mensen op grond van de Bijbel anders kunnen denken. Als de Bijbel het uitgangspunt is, is het mogelijk om deze kwestie op een geestelijkere manier te benaderen. Dan erken je dat er op dit punt verschil van inzicht is en dat de opstanding van Jezus Christus veel belangrijker is. Hij bindt broeders en zusters met verschillende standpunten samen en andere kwesties mogen ons niet uit elkaar spelen. Dat zou ik een veel geestelijkere houding vinden."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 4:50

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

CGK-crisis
- 'Breuk' tussen CGK Zoetermeer en classis Den Haag vanwege vrouwenkwestie
- Zijn vrouwelijke ambtsdragers welkom bij kerkelijke vergaderingen? 3 CGK-predikanten geven antwoord
- Behoudende CGK-dominees vrezen 'geitenpaadjes om ingrijpende maatregelen te voorkomen'
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Het is voor afgescheiden kerken onvermijdelijk om te strijden voor wat zij zien als de juiste uitleg van de bijbel als zijnde Gods geopenbaarde waarheid. Want dat is nu eenmaal het bestaansrecht van afgescheiden kerken. Ze zijn ooit afgescheiden omdat in hun ogen de kerk waar zij deel van uit maakten niet meer Gods waarheid verkondigde.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrouwen in het ambt juist voorkomt kerken die samenwerking zoeken met andere verbanden. De boventoon die daar gevoerd wordt is de eenheid in Christus en niet de waarheid.