Indonesiƫ: Witte Donderdagviering verstoord door moslimdemonstranten

Tijdens de Witte Donderdagviering op 17 april werd een katholieke mis in de Indonesische stad Bandung ruw verstoord door een groep radicale moslims. De viering vond plaats in het Arcamanik Multipurpose Building, dat door de lokale parochie van St. Odilia als gebedsruimte wordt gebruikt. Dat schrijft Morning Star News.
Volgens lokale bronnen kwamen de demonstranten met luidsprekers, spandoeken en harde muziek om te protesteren tegen het gebruik van het gebouw voor erediensten. Gelovigen die onderweg waren naar de mis, moesten via alternatieve routes proberen binnen te komen.
āDit gebouw is een multifunctionele ruimte, geen kerk", riep protestleider Budi Haryono, die eiste dat het gebouw niet langer voor religieuze bijeenkomsten gebruikt zou worden. De demonstranten beweerden dat het gebouw geen officiĆ«le toestemming heeft voor kerkdiensten.
De spanningen zijn niet nieuw. Eerder werd op Aswoensdag ook al een dienst verstoord, waarbij demonstranten jihadistische leuzen riepen. Een video toonde hoe een spreker opriep: āRamadan is de maand van de jihad. We gaan niet weg voordat zij zijn vertrokken.ā
De mis werd uiteindelijk zwaar verstoord. Sommige demonstranten probeerden zelfs door de politiebarriĆØre heen te breken. Gelukkig kon de politie verdere escalatie voorkomen.
Vrijheid van godsdienst onder druk
Ardi Manto Adiputra van de Indonesische mensenrechtenorganisatie Impartial noemt het protest āeen intolerante daad die indruist tegen de principes van religieuze vrijheid". Volgens de Indonesische grondwet zijn erediensten, zoals de Heilige Mis, grondwettelijk beschermd.
De ruimte waar de mis werd gehouden behoort tot de voormalige campus van een katholieke lerarenopleiding en is sinds 1988 eigendom van het bisdom Bandung. De parochie stelt dat het gebouw nooit een publieke of sociale functie had. In een poging tegemoet te komen aan bezwaren, kreeg het de status van multifunctioneel gebouw, in de hoop het te kunnen delen met de lokale gemeenschap.
āWe hebben meerdere keren uitgelegd dat het gebouw ons eigendom is, maar dat wordt telkens genegeerd", aldus Yoseph Kebe van de bouwcommissie van de kerk. Hij benadrukt dat er dringend behoefte is aan een vaste gebedsruimte voor de inmiddels 1.400 leden tellende gemeenschap.
Oproep tot dialoog
De Indonesische Vereniging van Katholieke Geleerden (ICSA) roept op tot dialoog. āHet is de hoogste tijd om de juridische status van het gebouw te verduidelijken aan de hand van originele eigendomsdocumenten", aldus voorzitter Luky Yusgiantoro.
In een land waar ruim 83 procent van de bevolking moslim is en slechts een kleine minderheid christen, wordt religieuze tolerantie steeds meer op de proef gesteld. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat kerken die actief zijn in evangelisatie vaak doelwit zijn van extremistische groepen.
Praatmee