Stichting Evangelisch Meldpunt start serie voorlichtingsavonden voor veiligere kerkelijke gemeenten

In evangelische- en pinksterkerken is te weinig structureel aandacht voor het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Daardoor kan het voorkomen dat incidenten niet goed worden afgehandeld. Dit is mogelijk schadelijk voor gemeenteleden die slachtoffer zijn. Het is daarom belangrijk dat binnen deze kerken de bewustwording groeit, procedures worden verbeterd en er robuuste klachtenmechanismen worden ingevoerd. Dat stelt Stichting Evangelisch Meldpunt (SEM), dat door heel Nederland voorlichtingsavonden over dit thema organiseert.
SEM is hét netwerk van alle deelnemers, professionals en vrijwilligers die willen bijdragen aan veiligere kerken en organisaties binnen de volle breedte van de evangelische beweging. De Stichting heeft zelf ook een meld- en adviespunt, en constateert dat het aantal meldingen in de afgelopen jaren stijgt. Dit komt onder meer de toenemende aandacht in de samenleving voor grensoverschrijdend gebruik en machtsmisbruik. Het meldpunt kreeg over 2024 in totaal 24 klachten, die met name gingen over machtsmisbruik, ongewenste aanrakingen en integriteit.
Het onderwerp is erg actueel. Onlangs vroeg de kerkelijke alliantie Missie Nederland nog aandacht voor machtsmisbruik, omdat het ‘vaak verwoestende gevolgen heeft voor het geloof en de gezondheid van de betrokkene(n) en de christelijke gemeenschap.’ Ook zijn er regelmatig incidenten in het nieuws over misbruik, bijvoorbeeld onlangs naar aanleiding van een situatie in Bodegraven.
Voorlichtingsavonden
Het Stichting Evangelisch Meldpunt organiseert in de komende maanden een serie voorlichtingsavonden door heel Nederland om dit onderwerp te bespreken binnen de evangelisch- en pinksterkerken.
Het doel van dit project is tweeledig, zegt woordvoerder Jonathan Zeijl van SEM. ,,Allereerst willen we leiders en leden van evangelische- en pinksterkerken trainen in het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Daarnaast willen we kerken ondersteunen bij het opzetten van duidelijke interne procedures voor de afhandeling van klachten. We moedigen daarbij aan dat er op regionaal niveau wordt samengewerkt, zodat kerken elkaar kunnen ondersteunen bij het oplossen van problemen.’’
Het is van groot belang dat grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik wordt voorkomen, zegt Zeijl. Daarvoor is het belangrijk mechanismen te doorbreken die ervoor zorgen dat het ongewenste gedrag in stand blijft. ,,Deze mechanismen mogen in deze avonden boven tafel komen. We willen gemeenten handvatten geven om daar mee om te gaan.’’
Zeijl hoopt dat door de voorlichtingsavonden minstens 100 kerkleiders en leden zijn getraind in preventie én het opzetten van klachtenprocedures. Hij verwacht dat kerken na deze avonden aan de slag kunnen met het ontwikkelen van concrete interne procedures om klachten te behandelen.
De Voorlichtingsavonden worden gehouden op:
15 mei: Maassluis, locatie: Evangelische Gemeente Maranatha
5 juni: Eindhoven, locatie: Baptistengemeente De Schuilplaats
26 juni: Veenendaal, locatie: Baptistengemeente De Verbinding
11 september: Hoogeveen, locatie: Baptistengemeente De Schutse
Aanmelden kan via info@wijzijnsem.nl
De Voorlichtingsavonden zijn ook te vinden op onze website
Praatmee