cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mirjam Bikker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 november 2021 door Redactie

ChristenUnie pleit voor 1G-model: ongevaccineerden én gevaccineerden testen

De ChristenUnie wil dat het kabinet voor het coronabeleid op lange termijn werk maakt van ‘1G’, het massaal testen voor toegang van zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden. De partij legt haar voorstel naast de voorstellen van het kabinet, waaronder het invoeren van het coronatoegangsbewijs voor de werkvloer en het instellen van ‘2G’, het uitsluitend toelaten van mensen die gevaccineerd zijn of genezen zijn van een corona-besmetting.

Met de huidige druk op de zorg zijn aanvullende maatregelen nodig om te voorkomen dat mensen in levensbedreigende situaties niet meer kunnen rekenen op noodzakelijke zorg in het ziekenhuis. De komende weken worden daarvoor lockdown-achtige maatregelen genomen, daarna is beleid nodig voor langere termijn dat op- en afgeschaald kan worden, afhankelijk van de situatie op dat moment.

Met het oog op de afnemende bescherming van mensen die gevaccineerd zijn, is het belangrijk dat er de komende tijd door iedereen meer getest wordt. Daarmee worden besmettingen sneller opgespoord, kunnen besmette personen in quarantaine en wordt het virus ‘vertraagd’ en daarmee de druk op de zorg verlicht. Voor planbare activiteiten zoals evenementen wordt dan aan iedere bezoeker een negatieve PCR-testuitslag gevraagd. Voor meer dagelijkse activiteiten kan ook een antigeentest (sneltest of zelftest) volstaan.

Voor de ChristenUnie is bovendien belangrijk dat met het voeren van 1G-beleid tweedeling wordt voorkomen tussen mensen die wel en mensen die niet mee mogen doen aan de samenleving. Het op zo’n manier apart zetten van een groep mensen voedt de polarisatie in de samenleving en leidt ertoe dat zij, ook als ze besmet zijn, uit het zicht raken, met potentieel méér besmettingen en uiteindelijk ziekenhuisopnamen.

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker (foto): “Steeds meer wordt duidelijk dat corona de komende jaren onder ons zal blijven. Dat betekent dat we als gehele samenleving voor de vraag staan hoe we op lange termijn met het virus gaan leven. Handen wassen en andere basismaatregelen zijn belangrijk. En ook vaccinatie draagt daar absoluut aan bij. Maar als we weten dat de vaccinatiegraad nooit honderd procent zal zijn, dat de beschermingsgraad van vaccinaties afneemt en dat vaccinatie niet bij iedereen werkt, zal dat nooit de hele oplossing zijn. Door naast te vaccineren ook veel meer te testen, zorgen we er met elkaar voor dat de zorg het beter volhoudt en dat we kwetsbaren beter beschermen. Dat is de opdracht waar we als samenleving als geheel voor staan.”

Lees ook: ChristenUnie is tegen 2G-beleid, partijleider Gert-Jan Segers stuurt emotionele brief naar leden.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Dit gaat toch niet werken mevr. Bikker. Het klinkt wel heel eerlijk. Maar de helft vd bevolking elke dag testen zou al onmogelijk zijn, nog los van de fout-positieven omdat we veel teveel mensen testen die geen symptomen hebben.

Misschien moeten we 0G eens proberen. Bij symptomen blijf je thuis.

Ik denk dat u uiteindelijk toch voor 2G gaat. Uiteraard met veel woorden van "strijd" en "landsbelang".