Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
Het coronavirus steekt de kop weer behoorlijk op in Nederland. Het aantal besmettingen neemt snel toe. Vooral in de Biblebelt is dat het geval. Tegelijkertijd worden er relatief weinig coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper besprak dit nieuws in de CIP Podcast.
Schipper: "Er is iets heel vreemds aan de hand als het gaat om de berichtgeving over corona. In het begin van de crisis stond alles in het teken van de IC-capaciteit en het aantal ziekenhuisopnames. Alle coronamaatregelen stonden in het teken van het ontlasten van de zorg. Sinds deze zomer zijn er heel wat versoepelingen doorgevoerd, omdat de situatie in die zorg stabiel is. En nu wordt in media niet het aantal ziekenhuisopnames, maar het aantal coronabesmettingen als meetlat gehanteerd. Gingen alarmerende nieuwsberichten vorig jaar nog over sterfgevallen en volle ziekenhuizen, nu wordt met eenzelfde waarschuwende toon gesproken over een paar honderd positieve tests in plaatsen als Staphorst en Renswoude."
"Sinds eind augustus zijn er in Urk 0 ziekenhuisopnames. In Elspeet zijn er sinds 13 september 0 ziekenhuisopnames. In Barneveld zijn de afgelopen twee weken 2 mensen in het ziekenhuis opgenomen met corona (deze cijfers dateren van voor de opname van de CIP Podcast op 12 oktober, red.). En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan..."
"Het is zo ontzettend triest dat op basis van snippers in mediaberichtgeving, zonder context, mensen ermee aan de haal gaan om de Biblebelt in een kwaad daglicht te zetten", vervolgt Schipper. "Juist de mensen in de Biblebelt hebben zich in het afgelopen anderhalf jaar grotendeels keurig gedragen. Mensen hielden massaal 1,5 meter afstand, ontsmetten hun handen en droegen mondkapjes op drukke plaatsen.
De onkunde is ook enorm groot. Iedere virusexpert (dus niet Hugo de Jonge) die je aan het woord zou kunnen laten, zou ons kunnen wijzen op het belang van groepsimmuniteit. Cijfers tonen aan dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders, bewust of onbewust, antistoffen in hun lichaam hebben. De één omdat hij of zij al corona heeft gehad, de ander door vaccinatie. Ik zie vooral veel waarschuwingen voor een volgende coronagolf of griepgolf in de komende maanden, maar geen nuchtere analyses waarbij het lage aantal ziekenhuisopnames wordt verklaard.
Tenslotte: de hyperfocus op vaccinatie zorgt ervoor dat medische problemen, zoals kanker en diabetes naar de achtergrond verdwijnen. Niet die gezonde dertiger die zich niet laat vaccineren houdt het zorgprobleem in stand, maar de kettingroker, de coladrinker de mensen met een abonnement op de McDonalds of de Burgerking. Het wordt tijd om de vaccinatie-obsessie te beëindigen en ook het belang van gezonde voeding en lichaamsbeweging te onderstrepen."
Beluister het fragment vanaf minuut 17:05
Praatmee