cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Duitsland vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 september 2021 door Redactie

Duitse verkiezingen: Linkse partij wil kinderdoop verbieden

In Duitsland vinden op 26 september parlementsverkiezingen plaats. Het socialistische Die Linke is één van de partijen die meedoen aan de deze verkiezingen. In het verkiezingsprogramma doet de partij verschillende voorstellen waar christenen niet blij mee zullen zijn. Zo wil men de kinderdoop verbieden en kerkbelasting afschaffen.

Die Linke is een voortvloeisel uit de communistische partij SED. Men pleit in het verkiezingsprogramma voor een betere scheiding tussen kerk en staat en doet een aantal voorstellen om deze scheiding beter te waarborgen. In het programma valt onder meer te lezen dat men geen voorstander is van een (automatisch) lidmaatschap voor kinderen van een godsdienstige gemeenschap. Men wil dat kinderen pas lid mogen worden van een kerkelijke gemeenschap wanneer ze daar zelf over kunnen beslissen en ”religieus rijp” zijn. Op welke leeftijd dat zou zijn of aan welke voorwaarden er voldaan moet worden, wordt niet in het programma uitgewerkt.

Dit betekent dat de kinderdoop, maar ook besnijdenis bij joodse jongetjes verboden zou moeten worden volgens de partij. In verreweg de meeste kerken van Duitsland is de kinderdoop gebruikelijk.

Verderop in het verkiezingsprogramma gaat de partij uitgebreid in op de vrijheid van godsdienst die men wil verdedigen. Daarbij gaat het echter vooral om moslims en joden. Zo pleit men voor officiële feestdagen voor joden en moslims en wordt de vrijheid van het dragen van hoofddoekjes specifiek benoemd.

Tot slot wil Die Linke ook dat kerkbelasting afgeschaft gaat worden. In Duitsland is er een speciaal systeem waarbij de Belastingdienst de kerkbijdrage voor men name grote kerken int. Dat systeem moet volgens de partij worden afgeschaft en kerken dienen voortaan zelf hun geld op te halen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Als die partij de scheiding van kerk en staat serieus wil nemen zouden ze zich toch totaal niet met zaken als doop/besnijdenis mogen bemoeien? En aan de andere kant opkomen voor godsdienstvrijheid?? Het klinkt totaal tegenstrijdig..