cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Lineke Blijdorp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Kritiek op 'heidense' muziek van Bethel en Hillsong: begrijpelijk? - CIP Podcast

Aanbiddingsleider Mackenzie Morgan heeft besloten om niet langer liederen van Bethel Music en Hillsong Worship te zingen. Ze spreekt van 'een vals evangelie' dat in de muziek van deze charismatische kerkstromingen doorklinkt. Lineke Blijdorp sprak over dit nieuwsitem door in de CIP Podcast.

Blijdorp: "Het is altijd goed om kritisch te zijn op de liederen die je zingt. Ook bijvoorbeeld in de klassieke liederen van Johannes de Heer kom je teksten tegen waar je theologisch je twijfels bij kunt zetten en is ingegeven door de tijdgeest van een kerk. Als deze vrouw zich er niet senang bij voelt moet ze de liederen van Hillsong en Bethel vooral niet zingen. Ik denk wel dat ze een rare route inslaat als ze stelt dat ze heiligheid van God in het geding is. De Bijbel roept juist op om alles wat je hebt in te zetten tot eer van God."

Volgens Blijdorp is het de uitdaging om in onze liederen naar de juiste balans te zoeken. "Vanuit het calvinisme is ons voorgespiegeld dat we ons in een aards tranendal bevinden: het is niks en zal niks worden. Als je in zo'n situatie zit, klopt het. Maar de Bijbel staat ook vol met teksten waarin God ons zegen belooft. We zijn geroepen om te shinen. Die zegen is iets anders dan drie privévliegtuigen cadeau krijgen. Terecht wijst Mackenzie Morgan het welvaartsevangelie af, maar hetzelfde geldt voor het armoede-evangelie. Daar moeten we niet naar terug."

"Wees gewoon eerlijk als het een kwestie is van smaak", voegt Blijdorp toe. "Bij Bethel preken ze geen rare dingen. Ik spreek uit ervaring, want ik heb daar veel onderwijs gevolgd."

Beluister het fragment vanaf minuut 25:20

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Het zou toch wel iets meer dan “een kwestie van smaak”, mogen en moeten zijn. Uiteindelijk is niet ons gevoel, maar de Bijbel onze norm. Maar hoe fout of goed is Bethel Church en Hillsong nu eigenlijk? Gelukkig heeft een aantal Amerikaanse theologen hier grondig onderzoek naar gedaan. Als je goed Engels beheerst: Holly Pivec, Mike Winger, Justin Peters, Costi Hinn (de neef van….), ex-Bethel student Linsay Davis, enz. Blijf je liever bij de Nederlandse taal, dan kunnen deze twee mannen je uitstekend informeren: Johan Frinsel en Chris Verhagen.