cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Zebulon Simantov
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Christenen voor Israël: laatste Jood van Afghanistan besluit te blijven

“Ik ga mijn huis in Kabul niet verlaten. Als ik wegga, is er niemand om de synagoge te onderhouden” zei hij. Terwijl de wereld de angstaanjagende beelden zag van de Taliban die de macht deze week overnamen in Afghanistan, maakten veel Joden over de hele wereld zich zorgen over het lot van de 62-jarige Zebulon Simantov. De laatste Jood van Afghanistan, schrijft Christenen voor Israël.

Simantov was in het verleden een succesvol zakenman en verkocht tapijten en juwelen, maar toen de Taliban in 1996 voor het eerst aan de macht kwamen, stalen ze al zijn goederen, sloegen hem in elkaar, gooiden hem in de gevangenis en zetten hem onder druk om zich tot de islam te bekeren. Maar hij gaf niet toe en werd na een paar maanden weer vrijgelaten; waarna hij later nog eens drie keer gevangengenomen werd. De Taliban hadden hem ook bestolen van al zijn bezittingen, waaronder een Thorarol, geschreven in de 15e eeuw, en een menora.

Ondanks alle gebeurtenissen in het verleden besloot Simantov toch te blijven na de overname van de Taliban deze week. Simantov is de koster van de enige overgebleven synagoge in Kabul. Aan het begin van de 20e eeuw woonden er ongeveer 40.000 Joden in Afghanistan, maar de meesten van hen vertrokken na 1948 naar Israël. De overgebleven Joden vertrokken in de jaren daarna, waaronder de vrouw en twee dochters van Simantov, die in 1998 alija maakten. 

Lees hier meer op de site van Christenen voor Israël.


Afghanistan
- Telefooncontrole door de Taliban: het bezit van een Bijbel is dodelijk
- Taliban zaaien doodsangst: 5 belangrijke vragen over christenen in Afghanistan
- Taliban bedreigen Afghaanse christenen: "We weten waar jullie zijn"
- Wat de triomf van de Taliban tot ons te zeggen heeft
- Evangelist Robby Dawkins: "De Taliban zullen Afghaanse christenen uitroeien"
Meer over Afghanistan »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties