cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Afghanistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 augustus 2021 door Redactie

Taliban bedreigen Afghaanse christenen: "We weten waar jullie zijn"

De Taliban hebben de macht in Afghanistan weer overgenomen. Dit weekend veroverde de extremistische moslimorganisatie hoofdstad Kabul en haalde men onder meer de Amerikaanse vlag naar beneden bij de ambassade in deze stad. In het land heerst chaos. Veel inwoners willen vluchten en onder andere christenen lopen door de ontwikkelingen groot gevaar.

Geen uitzettingen naar Afghanistan
Nadat buitenlandse troepen uit het land vertrokken, namen de Taliban binnen de kortste keren de macht over. De situatie is zeer onveilig voor mensen die samengewerkt hebben met buitenlanders of waarvan men denkt dat ze ’westers’ zijn. Christenen vallen standaard binnen die groep. Kerk in Actie maakte vorige week dan ook al bekend zich grote zorgen te maken. Men riep eerder deze maand de regering succesvol op om geen Afghaanse vluchtelingen meer uit te zetten aangezien het uiterst onveilig is. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol gaf hieraan gehoor en besloot om het komende half jaar geen mensen meer uit te zetten naar Afghanistan. 

"Bid alstublieft samen met mij tot God om vrede en dat de oorlog in Afghanistan stopt."

Geen overbodige luxe zo blijkt nu. Veel Afghanen verkeren in levensgevaar nu de Taliban de macht hebben overgenomen. Dit geldt onder meer voor Afghanen die Nederlandse militairen en NGO’s hebben geholpen toen zij in Afghanistan waren. Denk daarbij aan tolken, gidsen en chauffeurs, maar ook aan journalisten, advocaten, rechters en mensenrechtenactivisten. Onder meer Kamerleden Don Ceder (CU) en Derk Boswijk (CDA) riepen op om deze mensen te evacueren. Inmiddels zijn er al tal van gezinnen geëxecuteerd door de Taliban. Kerk in Actie roept op tot het tekenen van een petitie voor een ruimhartiger evacuatiebeleid voor elke Afghaan die hulp geboden heeft aan Nederlanders in Afghanistan. Ook roept men op tot gebed voor het land en haar inwoners.

Paus
Ook Paus Franciscus liet zich zondag uit over de situatie in Afghanistan. Hij riep daarbij op tot dialoog tussen de Afghaanse regering en de Taliban: ”Ik sluit me aan bij de wereldwijde bezorgdheid over de situatie in Afghanistan. Bid alstublieft samen met mij tot God om vrede en dat de oorlog daar stopt."

Huiskerkleiders ontvingen een dreigbrief: "We weten waar jullie zijn en wat jullie doen."

Leiders huiskerken bedreigd
Christenen, die het sowieso al zeer moeilijk hebben in Afhanistan, komen nu nog verder onder druk te staan. Niet iedereen is echter van plan om het land te ontvluchten, zo blijkt uit een tweet van schrijver en journalist Mindy Belz. Ze vertelt dat leiders van een netwerk van huiskerken in Afghanistan afgelopen week een waarschuwing kregen: ”We weten waar jullie zijn en wat jullie doen”, stond er in brief die de kerkleiders kregen. De leiders van de huiskerken hebben volgens Belz echter laten weten dat ze niet van plan zijn te vluchten of te vertrekken. ”Niet alle helden dragen capes”, reageert predikant Marten Visser. ”Sommigen dragen een tulband.”

Christenvervolging
Afghanistan staat op plaats twee van de Ranglijst Christenvervolging die elk jaar wordt uitgebracht door Open Doors. Er zijn weinig christenen in het land en geloven in Jezus is levensgevaarlijk. Nu de Taliban de macht hebben overgenomen, wordt de situatie alleen maar slechter. Zij accepteren geen andere religie dan de islam en deinzen er niet voor terug om christelijke families te vermoorden. 

Release International waarschuwt voor een toename van aanvallen op de christelijke gemeenschap in Afghanistan. Een kerkleider liet volgens Christian Today tegenover de liefdadigheidsinstelling weten dat christenen in het Aziatische land in grote angst leven. Onder hen bevinden zich ook christenen die actief zijn geweest in de Afghaanse regering en nu risico's lopen op represailles. Release laat weten dat iedereen die als christen wordt geïdentificeerd kan worden vermoord vanwege hun geloof of eerwraak.

De organisatie onderstreept dat de vervolging van christenen al toenam voordat de Taliban de macht in het land overnamen. Vanwege strenge wetgeving wordt bekering tot het christendom bestraft met de doodstraf of gevangenisstraf en moeten christenen ondergronds samenkomen. In het verleden zijn verschillende christelijke zendingswerkers vermoord. Zo verloor de Nederlandse Hannelie Groenewald haar gezin door een bomaanslag. "We hadden een duidelijke roeping. We kenden de prijs. God stond het toe met een reden", vertelde zij eerder.


Afghanistan
- Telefooncontrole door de Taliban: het bezit van een Bijbel is dodelijk
- Taliban zaaien doodsangst: 5 belangrijke vragen over christenen in Afghanistan
- Wat de triomf van de Taliban tot ons te zeggen heeft
- Evangelist Robby Dawkins: "De Taliban zullen Afghaanse christenen uitroeien"
- Hoe twee Afghaanse christenen machtsovername Taliban vanuit Nederland beleven
Meer over Afghanistan »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gelukkig is God ook in Afghanistan en blijft Hij daar. Jezus kwam er in mijn leven... De prijs is voor de Afghanen echter gruwelijk hoog. Alle reden voor intensieve voorbede.