7 redenen waarom christenen niet verplicht zijn hun tienden te geven

God 19 augustus 2021 Thomas Schreiner
redenen voor tienden

Maak jij elke maand een tiende van je inkomsten over naar de kerk? Theoloog Thomas Schreiner is gespecialiseerd in het Nieuwe Testament en hij legt bij de Gospel Coalition uit waarom hij denkt dat we als christenen niet verplicht zijn om onze tienden te geven.

Velen denken dat christenen tien procent van hun inkomen aan de kerk moeten geven. Ook in de kerk wordt er vaak gesproken over de offergaven of het geven van je tienden. Maar anderen geloven dat het geven van tienden niet noodzakelijk is.

Welk standpunt doet het meest recht aan het Woord van God? 

Liefde is veel belangrijker dan onze visie op het geven van tienden (1 Kor. 13). Maar toch wil ik beargumenteren waarom ik denk dat het geven van tienden niet een verplichting is voor christenen en waarom christenen daar niet in aangemoedigd hoeven worden. Zo'n standpunt vraagt natuurlijk om uitleg.

Tienden in het Oude Testament
Wat zegt het Oude Testament over tienden? Abraham gaf een tiende van wat hij had veroverd aan Melchizedek (Gen. 14:20), in Hebreeƫn wordt hiermee de superioriteit van Melchizedeks priesterschap over het priesterschap van Levi aangegeven (Heb. 7:4-10). Toen Jakob zijn hoofd in Bethel te rusten legde beloofde God hem te zegenen, op zijn beurt beloofde Jakob God een tiende van alles wat hij in bezit zou krijgen (Gen. 28:22).

De geboden van het oude verbond zijn niet langer van kracht voor christenen.

Een tiende van Israƫls zaden, vruchten en vee werd aan de Heer gegeven (Lev. 27:30-32; Deut. 14:22-24; 2 Kro. 31:5-6; Neh. 13:5,12). Het volk gaf een tiende aan de Levieten om hen te ondersteunen (Num. 18:21-24; Neh. 10:38; 12:44), en de Levieten gaven op hun beurt weer hun tienden aan de hogepriester (Num. 18:25-28). Diegenen die hun tienden niet gaven ervoeren de dreiging van een vloek, zij die gaven zouden worden gezegend (Mal. 3:8-10).

Ook al nemen we aan dat er in het Oude Testament tien procent van alle opbrengsten werden geofferd, toch blijft het moeilijk te onderscheiden hoeveel er precies gegeven werd. We kunnen er niet te lang bij stilstaan maar sommigen denken dat er in zeven jaar tijd 14 keer een offergave werd gehouden en anderen denken dat dit 12 keer per zeven jaar plaatsvond. Als we alles bij elkaar berekenen ging het ver over de 10 procent heen. Waarschijnlijk werd er zo'n 20 procent gegeven per jaar.

Waarom het vandaag de dag geen verplichting is
Er zijn zeven redenen waarom christenen deze verplichting tot het geven van hun tienden niet hebben.

1. Gelovigen maken geen onderdeel meer uit van het oude verbond (Rom. 6:14-15; 7:5-6; Gal. 3:15-4:7; Kor 3:4-18)
De geboden van het oude verbond zijn niet langer van kracht voor christenen. Sommigen maken een onderscheid in burgerlijke, ceremoniƫle en morele wetten om het geven van tienden te blijven ondersteunen. Maar toch is deze indeling in mijn ogen niet wat Paulus bedoelt wanneer hij uitlegt hoe de wet vandaag de dag op ons van toepassing is. Als we deze verdeling wel aanhouden is het geven van tienden zeker geen onderdeel van de morele wet. De morele wetten van het Oude Testament gelden inderdaad ook nog voor ons vandaag de dag en die onderscheiden we dankzij de wet van Christus in het Nieuwe Testament, maar het geven van tienden hoort daar niet bij.

Levieten en priesters waren gebonden aan het offergave systeem van Oude Testament. Nu zijn alle gelovigen priesters. met Jezus als onze hogepriester Melchizedek.

2. De voorbeelden van Abraham en Jakob zijn geen normatieve partonen
Sommigen denken dat het geven van je tienden verplicht is omdat Abraham en Jakob tienden gaven en omdat zij voor het oude verbond leefden. Toch geven deze voorbeelden niet aan dat het geven van je tienden iets is dat altijd moet gebeuren. De gift van Abraham aan Melchizedek was eenmalige gebeurtenis; er is geen bewijs dat hij regelmatig tienden gaf aan God.

Jakobs tienden illustreren zijn danbaarheid richting God voor de bescherming die hij ontvangt. Deze dankbaarheid en gulheid spreken nog steeds tot ons vandaag, maar een historische beschrijving van wat Jakob gaf ondersteunt niet het idee dat alle gelovigen een tiende van hun inkomen aan God moeten geven.

3. Offergaven gingen naar de Levieten en priesters maar er zijn geen priesters en Levieten in het Nieuwe Testament.
Levieten en priesters waren gebonden aan het offergave systeem van Oude Testament. Nu zijn alle gelovigen priesters (1 Petrus 2:9; Reb. 1:6; 5:10; 20:6), met Jezus als onze hogepriester Melchizedek (Heb. 7).

4. De tienden zijn verbonden aan het land Israƫl onder het oude verbond
Israƫl vierde elke drie jaar een offergave in Jeruzalem. Maar dat geldt niet voor de christenen van vandaag. Het ging om de Joden als natie, Joden die leefden in het beloofde land. Met de komst van Christus is het Joodse volk niet per se het volk van God. Al zijn Joden wel onderdeel van de kerk door hun geloof in Jezus.

Vaak ging het richting de 20 procent. Mensen die een voorstander zijn van tienden moeten zich op 20 procent richten.

Het aardse Jeruzalem staat niet langer centraal in Gods plannen (Gal 4:25). Gelovigen zijn onderdeel van het hemelse Jeruzalem (Gal 4:26) en kijken uit naar de stad die komt (Heb 11:10), een nieuwe hemel en een neiuwe aarde (Openbaring 21:1-22:5). Abraham is geen erfgenaam van het land Israƫl, maar de gehele wereld (Rom. 4:13).

5. Als het niet verplicht meer is, hoeveel moeten we dan geven?
Zoals hierboven aangegeven, het ging vaak om meer dan tien procent. Vaak ging het richting de 20 procent. Mensen die een voorstander zijn van tienden moeten zich op 20 procent richten.

6. Toen Jezus het geven van tienden aanhaalde was dat nog voor het ingaan van het nieuwe verbond
Sommigen verdedigen het geven van tienden omdat Jezus het aanprees, ook al zei Hij dat het minder belangrijk was dan andere dingen (Matt. 23:23; Luk 11:42). Dit lijkt een sterk argument maar is niet overtuigend. Jezus had het ook over offers in de tempel (Mat 5:23-24), maar christenen geven daar geen gevolg aan, al zou de tempel herbouwd worden. Jezus' woorden zijn te bergijpen binnen de context van zijn vrijmakende geschiedenis.

Jezus had het ook over offers in de tempel, maar christenen geven daar geen gevolg aan, al zou de tempel herbouwd worden.

Jezus sprak over offers en tienden voordat Hij opstand uit de dood, voordat het nieuwe verbond inging. Hij gebruikte zijn spreken over offers en tienden als voorbeelden voor zijn tijdgenoten. Hij hield zich aan de wet omdat Hij onder de wet geboren was (Gal. 4:4). Daarom kunnen wij zijn woorden over tienden niet serieuzer nemen dan zijn woorden over offers van dieren.

7. Er wordt niet over tienden gesproken als het gaat om geboden om gul te geven in het Nieuwe Testament
Wanneer christenen wordt opgedragen om aan de armen te geven, wordt hen niet gezegd dat ze de armen hun tienden moeten geven. In plaats daarvan moeten ze gul zijn het helpen van mensen in nood (Handelingen 2:43-47; 4:32-37; 11:27-30; Galaten 2:10; 1 Kor. 16:1-4; 2 Kor. 8:1-9:15). Bijvoorbeeld in 1 Korinthe 16:4 vinden we een populaire tekst om tienden te promoten, maar het wordt daar niet genoemd, het gaat hier om een eenmalige gift aan arme heiligen in Jeruzalem.

Geef gul
Ook al is het geven van je tienden vandaag de dag dus niet verplicht, dat betekent niet dat je gierig moet zijn.

We hebben het gebod gekregen om de mensen te ondersteunen die het evangelie verkondigen (Mat 10:10; Lukas 10:7; 1 Kor 9:6-14; 1 Tim. 5:17-18). En terwijl we genieten van de goede dingen die God ons geeft, worden we ook geroepen om gul te zijn richting hen die in nood verkeren (1 Tim 6:17-19; 2 Kor 8-9). Rijkdom kan zo snel een afgod worden die ons bij God vandaan leidt.

Omdat God onze grootste schat is, mogen christenen gul en vrijgevig zijn. Voor de meeste mensen in het Westen betekent dit meer dan 10 procent. Toch geeft de Schrift dus geen gebod tot het geven van een tiende deel. En de Bijbel, en dus niet de traditie, is onze leer en autorteit.

Praatmee

Beluister onze podcast

#358 Patrick & Jeffrey over Christenen voor Israƫl, Tim Hofman en de CGK-crisis
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Het muziekteam voor Audience of One
God

Uniek aanbiddingsconcert in Dordrecht verbindt culturen

Proef en beleef multiculturele aanbidding. Dat is het doel van het aanbiddingsconcert Audience of One dat op 12 april plaatsvindt in de Pauluskerk in Dordrecht. Het multiculturele concert is interkerkelijk en wordt ondersteund door Intercultural Chur

Ds. W. Pieters
Nieuws

HHK-predikant vertelt welke list de duivel rechtzinnige christenen wil wijsmaken

"De duivel zegt niet dat we ons niet moeten bekeren of dat we de Heere niet moeten zoeken. Maar wat hij wƩl zegt is dat je je vandaag nog niet hoeft te bekeren", aldus ds. W. Pieters. De hersteld hervormde predikant vertelde onlangs in een preek welk

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp waarschuwt in deze videoboodschap tegen wetticisme

"Wetticisme doet mensen geloven dat ze door het houden van allerlei bepalingen en regels door God goedgekeurd en aanvaard worden", aldus Wilkin van de Kamp. In een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' vertelt de spreker en schrijver

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet zoomt in op 95 stellingen van Maarten Luther

In het jaar 1517 publiceerde Maarten Luther, op dat moment nog een priester binnen de Rooms-Katholieke Kerk, zijn 95 stellingen in Wittenberg. Het blijkt het beginpunt te zijn van de historische Reformatie. Maar waar gingen deze stellingen eigenlijk

Esther Westerkamp
Video

Esther Westerkamp legt uit waarom pauzes tijdens je gebed nodig zijn

In deze nieuwe serie met Esther Westerkamp worden verschillende onderwerpen rondom gebed besproken. Ze doet dit aan de hand van het woord PRAY. Vandaag beginnen we bij de letter P van Pause. "Als ik bij jou met de deur in huis val met een hele lijst

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 65

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Man voor raam
Verdieping

God regeert zelfs in de duisternis van China en Noord-Korea

Ik kan er alleen maar stil van worden, schrijft projectleider Jonathan van stichting HVC over een recent bezoek aan China. 'Stil van waar wij als mensen toe in staat zijn, maar ook stil van Gods grootheid. God regeert over deze wereld, zelfs in de du

Wilbert MagrƩ
Nieuws

MS geconstateerd bij muzikant Wilbert MagrƩ (33), vrienden starten crowdfunding

Bij de 33-jarige Wilbert MagrƩ is onlangs de diagnose multiple sclerose (MS) vastgesteld. Daarom hebben vrienden van de christelijke muzikant uit Nunspeet een crowdfunding opgezet. Uit de medische onderzoeken, waaronder MRI-scans, blijkt dat de ziekt

Meerartikelen

Amsterdamse kerk
Nieuws

Amsterdam moet na aangenomen motie tĆ³ch ruimte bieden aan huisvesting kerken

De gemeente Amsterdam moet ruimte bieden aan kerken en andere religieuze instellingen die een onderkomen zoeken. Dat is de uitkomst van een motie die gisteren met een grote meerderheid werd aangenomen. Eerder stelde wethouder Rutger Groot Wassink nog

Wang
Nieuws

Predikant Chinese huiskerk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf

De Chinese voorganger Wan Changchun is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij leidde de Living Stone Reformed House Church in de stad Bengbu, in de Chinese provincie Anhui. De autoriteiten beschuldigen hem van ā€œfraudeā€, een aanklacht die vake

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP wil dat transgenderwet binnen maand wordt ingetrokken

De SGP heeft deze week een nieuwe motie ingediend om de transgenderwet in te trekken. De kans is groot dat de motie een meerderheid haalt in de Tweede Kamer. Met de wet is het voor mensen in Nederland mogelijk om hun geslacht te veranderen in hun pas

Cvandaag podcast
Podcast

Podcastduo Cvandaag blikt terug op cruciale synodeweek CGK

Vorige week werd opnieuw duidelijk dat de toekomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op het spel staat. Wat werd er door de afgevaardigden vorige week besproken in Nunspeet? En is de tijd rijp om het kerkverband op te heffen? Deze vragen

Inez en Jan
Video

Zondag in Hour of Power is gedragscoach Inez Petter te gast

Zondag in Hour of Power is Inez Petter te gast. Na een ingrijpende periode in haar leven ontdekte zij de kracht van balans. Petter is gedragscoach en spreker. Ze helpt mensen meer rust in te bouwen in hun leven. "Ik geloof in de kracht van kwetsbaarh

Ds. P. W. J. van der Toorn
Video

CGK-predikant vraagt kerkgangers of ze leven uit Jezus' genade

"Leef je van het feit dat God de Vader Zijn Zoon gaf en de Zoon Zijn leven, en dat Vader en Zoon de Geest hebben gegeven?", aldus ds. P. W. J. van der Toorn. De CGK-predikant stelde deze vraag aan zijn toehoorders in een preek over Handelingen 2. Ook

Strijden tegen zonde
Nieuws

Meisje deelt worsteling met wedergeboorte: 'Ik kan zo niet sterven'

Een 18-jarig meisje worstelt met diepe geloofsvragen. Ze is haar hele leven al met God bezig en heeft in moeilijke tijden steun ervaren, maar voelt nu vaak afstand en leegte. Ze verlangt naar bekering, wedergeboorte en een nieuw hart, maar vindt het

Ds. Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser: "Judas ging met zijn teleurstellingen niet naar Jezus"

"Het zou zomaar kunnen dat je zwaar teleurgesteld bent in God en geen raad met Hem weet. Judas ging niet naar Jezus. Stel je voor dat hij met al zijn teleurstellingen en twijfels naar Jezus toe was gegaan, in plaats van naar de hogepriester. Had het

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Hans Hamoen

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Hans Hamoen te gast. Hij noemt zichzelf bussionary omdat hij zakendoen en zendeling zijn combineert. Hans vertelt over de wonderen die hij meemaakte tijdens zijn reizen naar het Oostblok in

Kees van Velzen
Video

Hoe moeten christenen omgaan met aanklachten tegen Israƫl? Kees van Velzen antwoordt

Het aantal beschuldigingen tegen Israƫl loopt telkens verder op. Zo wordt Israƫl in een VN-rapport beticht van genocidale daden en seksueel geweld. Veel christenen willen Israƫl steunen. Maar kan dat wel met zulke rapporten? Kun je kritisch zijn op d

Matthijn
Column

Wachten met seks tot het huwelijk: nog steeds een goed idee?

Het is al enige tijd geleden dat ik schreef over single zijn en hoe lastig dat is als je wel een relatie wil, maar de 'ware' niet kunt vinden. Hoe houd je jezelf puur en tot op welke hoogte? Hoe Spartaans kun je leven als single. En als je dat volhou

Reflect Filmfestival
Persbericht

Nederlands Filmorkest opent eerste editie christelijke filmfestival Reflect

Het Nederlands Filmorkest opent op 4 april in PathĆ© Ede de eerste editie van het Reflect Filmfestival. Voorafgaand aan de openingsfilm, speelt het ensemble in een intieme bezetting bekende filmmuziek uit films met christelijke themaā€™s. Het gaat om mu