Christelijke lesbienne in Netflix-documentaire over homogenezingstherapie: "De kerk moet genezen"

Julie Rodgers deelt haar verhaal als christelijke lesbienne in een nieuwe Netflix-documentaire. Met de documentaire over (ex-)LHBTI'ers en de kerk opent maker Kristine Stolakis het gesprek over homogenezingstherapie in de Verenigde Staten, meldt Religion News. "Mensen denken dat homogenezingstherapie niet meer voorkomt, maar dat is niet het geval", aldus documentairemaker Stolakis.
In de documentaire van Stolakis komt Rodgers aan het woord. De protestantse lesbienne trouwde in 2018 met haar vrouw in een kerk in Washington. Ze wil graag laten zien dat er een plek is in de kerk voor lhbti'ers. "Veel homoseksuelen kunnen zich niet voorstellen hoe ze als christen kunnen leven buiten de afkeurende conservatieve kaders die ze kennen", aldus Rodgers. Ze hoopt dat christenen zien dat lhbti'ers ook 'gewoon mensen' zijn en er meer verbinding ontstaat tussen de verschillende gelovigen. "Jezus is continu in contact met mensen die lijden en kwetsbaar zijn", stelt Rodgers. "We moeten ons bezighouden met een andere vorm van genezing, namelijk van de kerk. We moeten beginnen met het omzien naar de ander. Dat is wat ik wil bereiken met het delen van mijn verhaal."
Stolakis besloot de documentaire over homogenezingstherapie te maken, naar aanleiding van haar eigen katholieke opvoeding. Ze wil naar eigen zeggen 'de wereld verbeteren', met het aan het licht brengen van de praktijken in de wereld van homogenezingstherapie. In de documentaire komen onder anderen voormalig leiders van de voormalige ex-lhbti-vereniging Exodus aan het woord. Stolakis verwachtte dat ze boos zou zijn op bewegingsleiders toen ze de film maakte. In plaats daarvan voelde ze zich 'verdrietig bij het zien van de invloed van homofobie en transfobie die in veel kerken nog steeds voorkomt'. De documentaire 'Pray Away' is vanaf augustus op Netflix in Amerika.
Praatmee