cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Nashvilleverklaring
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2021 door Redactie

Transgender Netwerk Nederland: Nashvilleverklaring is strafbaar

De uitlatingen in de Nashvilleverklaring uit januari 2019 zijn wel degelijk strafbaar. Dat vinden Transgender Netwerk Nederland en de Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit. Op woensdag 9 juni lichtten de belangenorganisaties hun standpunt toe in het Paleis van Justitie in Amsterdam.

Vorig jaar liet het Openbaar Ministerie weten dat uitlatingen in Nashvilleverklaring niet strafbaar zijn. 'Bij de juridische toets is het van doorslaggevend belang geweest dat de uitlatingen in de Nashvilleverklaring in direct verband staan met de geloofsovertuiging van degenen die betrokken waren bij de Nashvilleverklaring, en voor hen van betekenis zijn in het maatschappelijk debat dat zij willen voeren. Zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.'

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit (NNID) zijn het hier niet mee eens. Daarom stelden de belangenorganisaties samen met advocaat Caroline Pronk een klaagschrift op die zij deze week verdedigden. De belangenorganisaties spreken van 'ongelijke behandeling en aanzetten tot uitsluiting'. Dat de verklaring oproept dat christenen hierover niet van mening mogen verschillen, zien de belangenorganisaties als een concrete en actieve oproep tot uitsluiting.

“Discriminatie van transgender en intersekse personen wordt niet altijd herkend. Daarom is het zo belangrijk dat de rechter nu inziet dat er wel degelijk sprake is van aanzetten tot discriminatie en uitsluiting,” zeggen TNN-voorzitter Brand Berghouwer en Miriam van der Have, directeur van NNID.

In gesprek met het Reformatorisch Dagblad laat ds. M. van Reenen, één van de initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring, weten dat hij woensdag is ingelicht over de acie van TNN en NNID. "Maar voor zover ik het kan zien, is er geen wezenlijke nieuwe juridische basis ontstaan waardoor het OM nu wél tot vervolging over zou moeten gaan. Vervolging lijkt dus niet reëel."

In totaal ontving het college vorig jaar 4730 vragen en meldingen in verband met discriminatie, 17 procent meer dan het jaar ervoor. De meeste registraties bij antidiscriminatiebureaus, politie en MiND betroffen discriminatie op grond van herkomst. Daarnaast klopten veel mensen bij de bureaus aan met meldingen van discriminatie op basis van een handicap en geslacht.

Ongeveer drie jaar geleden liet evangelist Arjan Baan de Nashvilleverklaring vertalen. Toen wist hij nog niet dat de Nederlandse vertaling een jaar later tot nationale ophef zou leiden. Ruim een jaar na de publicatie van de Nashvilleverklaring blikte CIP.nl terug met de hoofdrolspelers. Klik hier om de vijfdelige reconstructie terug te lezen.


Reconstructie Nashvilleverklaring
- Hoofdrolspelers Nashvilleverklaring blikken terug: "In christelijk Nederland mag de waarheid niet meer duidelijk gezegd worden"
- Dit ging er mis bij de chaotische en overhaaste publicatie van de Nashvilleverklaring
- Legden twee CGK-hoogleraren een bom onder de Nashvilleverklaring? Een reconstructie met de hoofdrolspelers
- Vorig jaar brak een mediastorm los vanwege de Nashvilleverklaring: dit waren de hoofdrolspelers
- Waarom bezorgde christenen de noodklok luidden met de Nashvilleverklaring
Meer over Reconstructie Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het wordt steeds enger, nauwer in NL en Westerse wereld. Er is een ideologische mal waar iedereen en alles doorheen moet worden geperst. Er is geen vrijheid anders te denken meer. Heel eng aant worden.

Diversiteit lijkt een enkelvoudig begrip te zijn geworden.