cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2021 door Krijn de Jong

Een wapenstilstand is geen haatstilstand

De Europese straten en pleinen sidderden vorige week van schrik. Ze hoorden verschrikkelijke dingen tijdens de demonstraties tegen Israël. Die geluiden hadden ze lang geleden ook al eens gehoord. Wel in een andere taal, maar het ging over dezelfde bevolkingsgroep – de Joden – en dezelfde ‘oplossing’ werd voorgesteld: ‘vernietiging’. Niet dat het met die woorden werd gezegd, maar er werd wel duidelijk op gehint.

Op de Dam, ons vrijheidsplein, waren Talibanvlaggen te zien. En er werd geroepen: ‘één staat, het kalifaat’. Daarbij klonk er ‘Khybar’, samen met dit bijhorende lied: ‘Khaybar, khaybar yaa yahud, jaisj-e-mohammed saufa ya’ud’ (Khaybar, o Joden. Het leger van Mohammed komt er weer aan). Ook al niet erg geruststellend. Het grijpt terug op de slag om Khaybar van 629. De Joden werden toen door Mohammed verdreven uit de Oase Khaybar, honderd kilometer van de stad Medina.

Er is nu weer een wapenstilstand, maar er is geen haatstilstand. In Israël niet en ook niet in Europa.

Misschien maken die strijdkreten op ons niet zoveel indruk omdat we de taal niet verstaan en omdat we de lading van de woorden niet begrijpen, of niet willen begrijpen. Hoe dan ook, de Palestijnen winnen in Europa aan sympathie, zeker van links. In De Volkskrant van 22 mei schrijft Martin Sommer: “Dat Israël vecht voor het naakte bestaan, legt weinig tot geen gewicht in de schaal. (…) In de gemeenteraad van Amsterdam zijn er over de demonstraties op de Dam kritische vragen gesteld. De rechtse partijen VVD, CDA, JA21, de ChristenUnie en de Partij van de Ouderen, ondertekenden. Geen van de progressieve partijen tekende mee.”

Dan zijn er ook nog dominees die vinden dat het hoog tijd wordt om excuus aan te bieden aan de Palestijnen. Een andere theoloog roept ons op om vooral nuchter over Israël te denken. Niks bijzonders met dat land. Niets bijzonders? Nou ja, ze worden altijd en overal vervolgd, maar daar gaat het nu even niet om. Nuchter over Israël denken? De vijanden van Israël denken daar heel anders over. Israël is een bijzonder volk. Of je het graag wilt of niet. Het is het uitverkoren volk van God.

Is er nog een oplossing, dat vragen veel mensen zich af. Er is nu weer een wapenstilstand, maar er is geen haatstilstand. In Israël niet en ook niet in Europa. Links Nederland heeft weer laten zien wat we van hen kunnen verwachten. Niets dus. Moeten we dan maar op rechts? In elk geval niet op extreemrechts. Haat brengt niet de oplossing.

Bovenstaand artikel verscheen eerder op Zaut.org, een initiatief om een christelijk, actueel, profetisch en nuchter geluid te laten horen in Nederland. Klik hier om de website te bezoeken.


Conflict Israel-Palestijnen
- Vredesproces Israël en Palestijnen zit muurvast: hoe nu verder?
- Israëls eenzame strijd, terwijl de radicale islam oprukt
- Pastor David Zadok blikt terug op rakettenregen in Israël: "Als kerk gingen we door een lastige periode"
- Van der Staaij en Segers over Israëlisch-Palestijns conflict: "Partijen moeten met elkaar om tafel"
- Palestijnse voorganger Munir Kakish roept christenen op om voor vrede te bidden
Meer over Conflict Israel-Palestijnen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ongelofelijk, als dit over zwarte mensen geroepen zou worden in Nederland zou het land op z'n kop staan en volop besproken worden in praatprogramma's op TV, maar als zulke dingen over Joden geroepen worden geeft de meerderheid van de partijen niet thuis? En moeten we medelijden hebben met de Palestijnen die Joden over de hele wereld in elkaar slaan...wereld op z'n kop!