cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
congo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2021 door Redactie

Geweld in Congo laait op: Minstens 100 doden door islamitisch terreur

Islamitisch geweld is in de Democratische Republiek Congo afgelopen maand opnieuw opgelaaid. Bij een reeks aanslagen kwamen minstens 100 mensen om het leven. Een groot gedeelte van hen was christen. Hoewel meer dan 95 procent van het land christen is, vindt er veelvuldig vervolging plaats door extreem geweld van islamitische groeperingen. Dat meldt Open Doors. 

Aanslagen
In de provincie Ituri vond op 14 januari een aanslag plaats waarbij in totaal 46 mensen werden vermoord. Men gaat ervan uit dat de daders militanten zijn die tot de Allied Democratic Forces (ADF) behoren. Dit is een militante islamitische groep die regelmatig aanslagen pleegt en mensen ontvoert. Ook leidt men jihadisten op die vervolgens naar andere Afrikaanse landen worden gestuurd om dood en verderf te zaaien. Deze terroristische groepering, die al sinds 1996 bestaat, heeft christenen als haar voornaamste doelwit.

Toch waren er onder de slachtoffers van de aanslag in Ituri nauwelijks christenen. Dat was op 4 januari wel het geval toen het christelijke dorp Mwenda ’s nachts werd overvallen en er 22 burgers werden afgeslacht. Daarbij werden volgens een lokale bron wapens en machetes gebruikt. Diezelfde week waren al 17 dorpelingen in de omgeving vermoord. Ook vond er rond die periode een aanslag plaats in het dorp Tingwe, in dezelfde regio. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven. De meeste van de slachtoffers waren christen en ADF wordt als verantwoordelijke gezien voor deze aanslagen. 

Kalifaat
Volgens een Open Doors-woordvoerder Illia Djadi passen de aanslagen duidelijk in de agenda van islamitische extremistische organisaties en zijn ze te vergelijken met wat er in andere delen van Afrika gebeurt, bijvoorbeeld in het noordoosten van Nigeria: “De ideologie, de agenda voor het vestigen van een ‘kalifaat’ in de regio en de manier waarop ze werken is hetzelfde. We zien onschuldige mensen vreselijk lijden.”

Extreem geweld
Hoewel er in de Democratische Republiek veel christenen wonen, neemt het islamitisch geweld ten opzichte van hen alleen maar toe. Maar liefst 95 procent van het land is christen en toch is het land terug te vinden op de veertigste plaats van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors elk jaar uitbrengt. Er zijn weinig andere landen waar het geweld tegen christenen zo extreem is. Dat het land niet veel hoger staat op de ranglijst is te danken aan het feit dat er op andere terreinen in het dagelijks leven geen christenvervolging plaatsvindt.

Foto: Open Doors


Christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
Meer over Christenvervolging »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Sinds 11 september 2001, Twin Towers, zijn er 38.540 aanslagen in de naam EN OPDRACHT van hun afgod gepleegd! (jihadwatch.org)

(ruim 100.000 DODEN en een VEELVOUD daarvan gewonden!! lage persoonlijke inschatting)

INTERESSERT dit eigen wel IEMAND!!??

Waarom heeft geen enkele partij ook maar de geringste interesse om het afstoppen van de `ideologie van de wreede` tot TOPprioriteit te maken!"