cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pakistan vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2021 door Redactie

Petitiecampagne en gebedsoproep ChristenUnie en HVC: red Pakistaans christelijk echtpaar uit dodencel

Pakistan moet het ter dood veroordeelde, christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta vrijlaten uit de dodencel en vrijspreken van godslastering. Met die inzet starten Stichting HVC en de ChristenUnie de petitiecampagne ‘Spreek ze vrij’, ondersteund door CDA en SGP, Jubilee Campaign en SDOK. De petitie, die vrijdag 12 februari 2021 wordt aangeboden aan de Pakistaans ambassadeur in Nederland, vraagt tevens de Nederlands regering en de Europese Commissie om alles in het werk te stellen de levens van het echtpaar te beschermen. Ook vragen de christelijke organisaties aan alle kerken in Nederland om te helpen door op zondag 14 februari voor Shafqat en Shagufta te bidden.

Het echtpaar werd in 2013 gearresteerd en in 2014 ter dood veroordeeld vanwege blasfemische sms’jes die met de telefoon van Shagufta zouden zijn verstuurd. Het bewijs dat er ligt, wijst er echter op dat de veroordeling ten onrechte plaatsvond. Volgens HVC en ChristenUnie is hun recht op een eerlijk proces geschonden. Het hoger beroep, dat keer op keer werd uitgesteld, lijkt nu te gaan dienen op maandag 15 februari. Volgens de partijen is dit het moment om Shafqat en Shagufta vrij te spreken en vrij te laten.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Al jaren zit het Pakistaanse echtpaar Shafqat en Shagufta onterecht in een dodencel. Vol onzekerheid en met veel psychisch en fysiek leed wachten zij hun hoger beroep af, die keer op keer wordt uitgesteld. Bovendien groeien hun kinderen al die jaren zonder hun ouders op. Nu 15 februari de zitting van het hoger beroep gepland staat, is dit hét moment om in actie te komen. Onze oproep aan de Pakistaanse overheid: spreek ze vrij!”

HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik: “Shafqat en Shagufta zijn opzettelijk verdacht gemaakt. De Pakistaanse blasfemiewetgeving wordt vaker ingezet als wapen om een ander uit de weg te ruimen. Christenen zijn hier relatief vaak slachtoffer van, met Asia Bibi als bekendste voorbeeld. Shagufta is na Asia Bibi de tweede Pakistaanse vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens blasfemie. En het is voor het eerst dat een echtpaar hiervoor ter dood is veroordeeld. Dat ze nu al meer dan zeven jaar onschuldig in de gevangenis zitten, gescheiden van elkaar en hun kinderen, is schrijnend. Dit moet stoppen!”

Naast de petitiecampagne stelt de ChristenUnie, samen met CDA, SGP en SP, ook Kamervragen aan Minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ook via die weg wordt de minister opgeroepen om alles in het werk te stellen om de levens van het echtpaar te beschermen.

De bekende advocaat Saif-ul-Malook verdedigt het echtpaar. Hij voerde eerder de verdediging voor de in 2019 vrijgelaten Pakistaanse christen Asia Bibi.

De petitie is hier te vinden.


Christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
Meer over Christenvervolging »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Kijk als misschien straks door forse politieke druk de overheid deze mensen laat gaan, dan is het een kwestie van tijd voordat ze door de een of andere strikte navolger van hun handboek vermoord worden. Geen haan die daar naar kraait!

Het doden van een ongelovige is nl. een "heilige plicht". Hoe zou je daar dan voor aangeklaagd kunnen worden!

Hoe raar het ook klinkt, dan zijn ze in de gevangenis nog het 'meest veilig om niet vermoord te worden". Zolang ze tenminste contact met het buitenland blijven houden.