Ranglijst Christenvervolging 2021: Drie belangrijke trends

Dagelijks leven13 januari 2021 Redactie
Indiase vrouw

Vandaag brengt Open Doors de Ranglijst Christenvervolging 2021 naar buiten. De organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, ziet verschillende trends met betrekking tot christenvervolging. CIP.nl licht drie opvallende trends uit die hieronder verder beschreven worden.

Geweld in sub-Sahara Afrika neemt toe
Een steeds groter gedeelte van Afrika gaat gebukt onder islamitisch geweld. De positie van christenen komt dan ook steeds meer onder druk te staan. Die ontwikkeling is al jaren gaande. Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling vertelde in 2019 al tegenover CIP.nl dat geweld tegen christen in Afrika steeds meer voorkwam. Hij erkende dat de radicale islam zich als een olievlek verspreid over die regio. Het toenemde geweld in Afrika en het onbreken van ophef daarover in de Westerse wereld leidde ertoe dat CIP-redacteur Patrick Simons zich in een column afvroeg of Black Lives Matter alleen geldt voor zwarte mensen in de Westerse wereld. Lees deze column hier. 

Tussen april en augustus 2020 werden er in Nigeria meer dan 35oo christenen gedood. 

En het geweld lijkt alleen maar meer geworden. Open Doors stelt dat christenen in sub-Sahara Afrika tot 30 procent meer geweld ondervonden dan het jaar ervoor. Nigeria is één van de gevaarlijkste landen voor christenen. In een jaar tijd werden honderden christelijke dorpen bezet, geplunderd en soms zelfs uitgeroeid door de islamitische Fulani-herders. Abubakar Shekau, de leider van terroristische organisatie Boko Haram, maakt misbruik van het overheidsfalen in Noord-Nigeria en zet samenwerkingsverbanden op tussen zijn groep, Fulani-herders en criminele bendes. Tussen april en augustus 2020 werden er in Nigeria meer dan 3500 christenen gedood.

Boko Haram heeft zich ook gevestigd in Kameroen. Hier vonden in een jaar tijd 400 gewelddadige incidenten plaats. Dat is een stijging van maar liefst 90 procent. Ook in andere landen in de regio neemt het geweld snel toe. In landen als Burkina Faso, Mali en Niger worden er aanvallen gemeld op lokale christenen. Door de lockdown die in sommige landen geldt vanwege het coronavirus, worden Afrikaanse christenen een nog gemakkelijker doelwit. In Mali worden ook westerse christenen gegijzeld en vermoord.

In het oosten van Afrika is het vooral de Islamitische Staat die christenen onderdrukt en aanvalt. In landen als Mozambique en Tanzania worden christelijke dorpen aangevallen. In Cabo Delgado, een noordelijke provincie in Mozambique, vonden sinds 2017 meer dan zeshonderd aanvallen plaats op christelijke doelwitten waarbij 1150 doden zijn gevallen.

Verder neemt het geweld ook toe in de Democratische Republiek Congo (DRC). De islamitische terreurgroep Allied Democratic Forces (ADF) heeft zich hier gevestigd in de provincie Noord-Kivu en heeft daar vrijwel de volledige controle gekregen. De christenen die daar wonen worden intensief vervolgd. Klinieken en scholen die door christenen werden geleid, werden aangevallen en kerken verbrand. Ook vermoordde de islamitische groepering meerdere gemeenschapsleiders. Sinds begin 2019 werden er door ADF meer dan 1000 burgers in DRC gedood. Ook wordt de organisatie volgens een rapport van de VN verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

China herschrijft Bijbel en controleert christenen intensief
Elders op de wereld worden christenen op een heel andere manier vervolgd. In China betalen christenen een hoge prijs voor de wijze waarop COVID-19 wordt bestreden. Er is sprake van surveillancemiddelen die binnenshuis toezicht houden, online, en offline interactie volgen en zelfs hun gezichten in de openbare veiligheidsdatabase scannen. Ze worden volledig gecontroleerd, ook op “loyaliteit” en eventuele onvrede over het communistische geloof. Bij alle door de staat goedgekeurde religieuze locaties zijn nu camera’s te vinden.

Een christelijke uitkeringsgerechtigde werd verteld dat hij, omdat hij in God geloofde, Hem maar om voedsel moest vragen.

Tijdens de pandemie werd er volop onderzoek gedaan naar huiskerken. Lokale functionarissen willen gezondheidsapps koppelen om ‘sociale kredietpunten’ op te nemen. Sociale kredieten zijn op sommige plaatsen al verbonden met religie en de angst bestaat dat dit alleen nog maar meer gaat worden. In tal van provincies in China wordt er gedreigd met het intrekken van sociale uitkeringen zoals pensioenen wanneer christenen weigeren om christelijke afbeeldingen zoals kruisen, te vervangen door foto’s van president Xi Jinping. Open Doors meldt dat een christelijke uitkeringsgerechtigde werd verteld dat hij, omdat hij in God geloofde, Hem maar om voedsel moest vragen in plaats van de hand op te houden bij de Communistische Partij.

Iedereen in China wordt met behulp van moderne technische middelen in de gaten gehouden. Dit leidde er onder meer toe dat een Chinese vrouw in de provincie Shadong een officiële berisping kreeg toen ze haar kind mee naar kerk nam. Sinds 2018 geldt er in het land namelijk een verbod op deelname aan religieuze activiteiten voor jongeren onder de 18 jaar. De regels voor religieuze bijeenkomsten zijn in 2020 nog verder aangescherpt.

Ook is men in China intensief bezig met het herinterpreteren van de Bijbel op basis van socialistische kernwaarden. Dit leidde er onder andere toe dat de geschiedenis van Jezus die voorkwam dat de Schriftgeleerden een vrouw stenigden wegens overspel volledig veranderd is. In het oorspronkelijke verhaal neemt Jezus het voor de vrouw op en nodigt Hij degene zonder zonden uit om de eerste steen te gooien. In een officieel leerboek ethiek van China staat echter dat Jezus de Schriftgeleerden naar huis stuurt en vervolgens Zelf de vrouw stenigt. Daarbij zegt Hij: “Ik ben zelf ook een zondaar. Maar als de wet alleen door mensen zonder smet kon worden uitgevoerd, zou de wet dood zijn.”

India en Turkije
In weer andere delen van de wereld ziet Open Doors nationalisme op grond van religieuze identiteit als groot gevaar voor christenen. In India gebeurt dit veelvuldig. Het geweld tegen christenen blijft volgens de organisatie op een extreem hoog niveau in dit land. Hindoe-extremisten plegen voortdurend gewelddadige aanvallen op christenen en kerken. De overheid doet daar vrij weinig aan en zelden worden de daders van deze aanvallen veroordeeld. De overheid draagt een duidelijke boodschap uit: ‘Om Indiaas te zijn, moet je hindoe zijn’. Ook worden buitenlandse geldstromen naar christelijke ziekenhuizen, scholen en kerkelijke organisaties door de overheid geblokkeerd.

Ook in Turkije komen christenen steeds meer onder druk te staan. Het land steeg van plaats 36 naar plaats 25 op de ranglijst. President Erdogan heeft inmiddels meerdere kerken in moskee veranderd. Begin 2020 werd een Chaldeeuws-christelijk echtpaar in het zuidoosten van het land ontvoerd uit het afgelegen dorp waar ze woonden. De eeuwenlange christelijke geschiedenis van dit dorp was reeds vernietigd door aanvallen van het Turkse leger en Koerdische discriminatie. Tien jaar geleden keerde het echtpaar terug naar hun huis. In de jaren die volgden werden ze voortdurend geïntimideerd door de autoriteiten om te vertrekken. Ze waren de laatst overgebleven christenen, tot ze vorig jaar ontvoerd werden. Het lichaam van de vrouw werd in maart levenloos aangetroffen; de man is nog steeds vermist.

Armeniërs en Chaldeeuwse christenen werden in de turkse hoofdstad Ankara mishandeld. 

Ook buiten de landsgrenzen heeft Turkije veel invloed, met name door de steun aan Azerbeidzjan in het conflict met Armenië over de grotendeels christelijke enclave Nagorno-Karabach. Armeniërs en Chaldeeuwse christenen werden tijdens dit conflict in de Turkse hoofdstad Ankara mishandeld, terwijl anderen in Istanbul werden bedreigd door extreemrechtse bendes. Daaruit blijkt hoe eeuwenlange interreligieuze vijandigheid weer kan oplaaien en aangewakkerd kan worden.

In Noord-Irak blijft Turkije de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aanvallen. Ze beschouwen deze afscheidingsbeweging als een terroristische organisatie. Sinds begin 2020 zijn tenminste 24 christelijke dorpen als gevolg van deze aanvallen verlaten. Veel christenen, die de Vlakte van Ninevé en Mosul waren ontvlucht tijdens het bewind van de Islamitische Staat, trokken naar de regio bij Dohuk en kregen daar te maken met aanvallen van Turkije. Dit maakt hun situatie extra kwetsbaar.

Bovenstaand artikel is samengesteld op basis van informatie van Open Doors.

Foto: Open Doors. Kirti uit India kwam vanuit het Hindoeïsme tot geloof in Christus. Hun lokale gemeenschap keerde zich tegen haar en haar man omdat een “echte Indiër een Hindoe hoort te zijn”. Kirti’s man werd vermoord, omdat hij zich niet langer Hindoe wenste te noemen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho