Ranglijst Christenvervolging 2021: Drie belangrijke trends

Dagelijks leven13 januari 2021 Redactie
Indiase vrouw

Vandaag brengt Open Doors de Ranglijst Christenvervolging 2021 naar buiten. De organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, ziet verschillende trends met betrekking tot christenvervolging. CIP.nl licht drie opvallende trends uit die hieronder verder beschreven worden.

Geweld in sub-Sahara Afrika neemt toe
Een steeds groter gedeelte van Afrika gaat gebukt onder islamitisch geweld. De positie van christenen komt dan ook steeds meer onder druk te staan. Die ontwikkeling is al jaren gaande. Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling vertelde in 2019 al tegenover CIP.nl dat geweld tegen christen in Afrika steeds meer voorkwam. Hij erkende dat de radicale islam zich als een olievlek verspreid over die regio. Het toenemde geweld in Afrika en het onbreken van ophef daarover in de Westerse wereld leidde ertoe dat CIP-redacteur Patrick Simons zich in een column afvroeg of Black Lives Matter alleen geldt voor zwarte mensen in de Westerse wereld. Lees deze column hier. 

Tussen april en augustus 2020 werden er in Nigeria meer dan 35oo christenen gedood. 

En het geweld lijkt alleen maar meer geworden. Open Doors stelt dat christenen in sub-Sahara Afrika tot 30 procent meer geweld ondervonden dan het jaar ervoor. Nigeria is één van de gevaarlijkste landen voor christenen. In een jaar tijd werden honderden christelijke dorpen bezet, geplunderd en soms zelfs uitgeroeid door de islamitische Fulani-herders. Abubakar Shekau, de leider van terroristische organisatie Boko Haram, maakt misbruik van het overheidsfalen in Noord-Nigeria en zet samenwerkingsverbanden op tussen zijn groep, Fulani-herders en criminele bendes. Tussen april en augustus 2020 werden er in Nigeria meer dan 3500 christenen gedood.

Boko Haram heeft zich ook gevestigd in Kameroen. Hier vonden in een jaar tijd 400 gewelddadige incidenten plaats. Dat is een stijging van maar liefst 90 procent. Ook in andere landen in de regio neemt het geweld snel toe. In landen als Burkina Faso, Mali en Niger worden er aanvallen gemeld op lokale christenen. Door de lockdown die in sommige landen geldt vanwege het coronavirus, worden Afrikaanse christenen een nog gemakkelijker doelwit. In Mali worden ook westerse christenen gegijzeld en vermoord.

In het oosten van Afrika is het vooral de Islamitische Staat die christenen onderdrukt en aanvalt. In landen als Mozambique en Tanzania worden christelijke dorpen aangevallen. In Cabo Delgado, een noordelijke provincie in Mozambique, vonden sinds 2017 meer dan zeshonderd aanvallen plaats op christelijke doelwitten waarbij 1150 doden zijn gevallen.

Verder neemt het geweld ook toe in de Democratische Republiek Congo (DRC). De islamitische terreurgroep Allied Democratic Forces (ADF) heeft zich hier gevestigd in de provincie Noord-Kivu en heeft daar vrijwel de volledige controle gekregen. De christenen die daar wonen worden intensief vervolgd. Klinieken en scholen die door christenen werden geleid, werden aangevallen en kerken verbrand. Ook vermoordde de islamitische groepering meerdere gemeenschapsleiders. Sinds begin 2019 werden er door ADF meer dan 1000 burgers in DRC gedood. Ook wordt de organisatie volgens een rapport van de VN verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

China herschrijft Bijbel en controleert christenen intensief
Elders op de wereld worden christenen op een heel andere manier vervolgd. In China betalen christenen een hoge prijs voor de wijze waarop COVID-19 wordt bestreden. Er is sprake van surveillancemiddelen die binnenshuis toezicht houden, online, en offline interactie volgen en zelfs hun gezichten in de openbare veiligheidsdatabase scannen. Ze worden volledig gecontroleerd, ook op “loyaliteit” en eventuele onvrede over het communistische geloof. Bij alle door de staat goedgekeurde religieuze locaties zijn nu camera’s te vinden.

Een christelijke uitkeringsgerechtigde werd verteld dat hij, omdat hij in God geloofde, Hem maar om voedsel moest vragen.

Tijdens de pandemie werd er volop onderzoek gedaan naar huiskerken. Lokale functionarissen willen gezondheidsapps koppelen om ‘sociale kredietpunten’ op te nemen. Sociale kredieten zijn op sommige plaatsen al verbonden met religie en de angst bestaat dat dit alleen nog maar meer gaat worden. In tal van provincies in China wordt er gedreigd met het intrekken van sociale uitkeringen zoals pensioenen wanneer christenen weigeren om christelijke afbeeldingen zoals kruisen, te vervangen door foto’s van president Xi Jinping. Open Doors meldt dat een christelijke uitkeringsgerechtigde werd verteld dat hij, omdat hij in God geloofde, Hem maar om voedsel moest vragen in plaats van de hand op te houden bij de Communistische Partij.

Iedereen in China wordt met behulp van moderne technische middelen in de gaten gehouden. Dit leidde er onder meer toe dat een Chinese vrouw in de provincie Shadong een officiële berisping kreeg toen ze haar kind mee naar kerk nam. Sinds 2018 geldt er in het land namelijk een verbod op deelname aan religieuze activiteiten voor jongeren onder de 18 jaar. De regels voor religieuze bijeenkomsten zijn in 2020 nog verder aangescherpt.

Ook is men in China intensief bezig met het herinterpreteren van de Bijbel op basis van socialistische kernwaarden. Dit leidde er onder andere toe dat de geschiedenis van Jezus die voorkwam dat de Schriftgeleerden een vrouw stenigden wegens overspel volledig veranderd is. In het oorspronkelijke verhaal neemt Jezus het voor de vrouw op en nodigt Hij degene zonder zonden uit om de eerste steen te gooien. In een officieel leerboek ethiek van China staat echter dat Jezus de Schriftgeleerden naar huis stuurt en vervolgens Zelf de vrouw stenigt. Daarbij zegt Hij: “Ik ben zelf ook een zondaar. Maar als de wet alleen door mensen zonder smet kon worden uitgevoerd, zou de wet dood zijn.”

India en Turkije
In weer andere delen van de wereld ziet Open Doors nationalisme op grond van religieuze identiteit als groot gevaar voor christenen. In India gebeurt dit veelvuldig. Het geweld tegen christenen blijft volgens de organisatie op een extreem hoog niveau in dit land. Hindoe-extremisten plegen voortdurend gewelddadige aanvallen op christenen en kerken. De overheid doet daar vrij weinig aan en zelden worden de daders van deze aanvallen veroordeeld. De overheid draagt een duidelijke boodschap uit: ‘Om Indiaas te zijn, moet je hindoe zijn’. Ook worden buitenlandse geldstromen naar christelijke ziekenhuizen, scholen en kerkelijke organisaties door de overheid geblokkeerd.

Ook in Turkije komen christenen steeds meer onder druk te staan. Het land steeg van plaats 36 naar plaats 25 op de ranglijst. President Erdogan heeft inmiddels meerdere kerken in moskee veranderd. Begin 2020 werd een Chaldeeuws-christelijk echtpaar in het zuidoosten van het land ontvoerd uit het afgelegen dorp waar ze woonden. De eeuwenlange christelijke geschiedenis van dit dorp was reeds vernietigd door aanvallen van het Turkse leger en Koerdische discriminatie. Tien jaar geleden keerde het echtpaar terug naar hun huis. In de jaren die volgden werden ze voortdurend geïntimideerd door de autoriteiten om te vertrekken. Ze waren de laatst overgebleven christenen, tot ze vorig jaar ontvoerd werden. Het lichaam van de vrouw werd in maart levenloos aangetroffen; de man is nog steeds vermist.

Armeniërs en Chaldeeuwse christenen werden in de turkse hoofdstad Ankara mishandeld. 

Ook buiten de landsgrenzen heeft Turkije veel invloed, met name door de steun aan Azerbeidzjan in het conflict met Armenië over de grotendeels christelijke enclave Nagorno-Karabach. Armeniërs en Chaldeeuwse christenen werden tijdens dit conflict in de Turkse hoofdstad Ankara mishandeld, terwijl anderen in Istanbul werden bedreigd door extreemrechtse bendes. Daaruit blijkt hoe eeuwenlange interreligieuze vijandigheid weer kan oplaaien en aangewakkerd kan worden.

In Noord-Irak blijft Turkije de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aanvallen. Ze beschouwen deze afscheidingsbeweging als een terroristische organisatie. Sinds begin 2020 zijn tenminste 24 christelijke dorpen als gevolg van deze aanvallen verlaten. Veel christenen, die de Vlakte van Ninevé en Mosul waren ontvlucht tijdens het bewind van de Islamitische Staat, trokken naar de regio bij Dohuk en kregen daar te maken met aanvallen van Turkije. Dit maakt hun situatie extra kwetsbaar.

Bovenstaand artikel is samengesteld op basis van informatie van Open Doors.

Foto: Open Doors. Kirti uit India kwam vanuit het Hindoeïsme tot geloof in Christus. Hun lokale gemeenschap keerde zich tegen haar en haar man omdat een “echte Indiër een Hindoe hoort te zijn”. Kirti’s man werd vermoord, omdat hij zich niet langer Hindoe wenste te noemen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol

Opperrabbijn
Column

De zegen en de vloek van sociale media

In zijn nieuwste dagboek gaat opperrabbijn Jacobs onder meer in op de zegen en de vloek van sociale media. Daarnaast gaat hij in op het incident in Middelburg waarbij hakenkruizen op een synagoge werden gespoten. De opperrabbijn betwijfelt of het om

Jalil Mashali
Nieuws

Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig 

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen,

Mozambique
Nieuws

Islamitisch geweld in Mozambique neemt toe: Ook kerken en christenen doelwit

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden d

Ron van der Spoel
Video

In deze video behandelt Ron van der Spoel de zegenbede uit Numeri 6

Iedere zondag sluiten we onze kerkdienst af met de zegen en vaak is dat die uit Numeri 6: 'De Heere zegent u en behoede u. De Heere doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Heere verheft Zijn aangezicht over u en geve u vrede.' Deze z

ds. W. Pieters
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, maar telkens slaat de angst toe'

'In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee, toch?) Ik geloof dat Jezus ook voor mij gestorven is, m

Meerartikelen

André van Grol
Verdieping

Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen. Als eerste trend noem ik de doorgaande radicali

Ds. D.M. Heikoop over het verlangen naar God
Video

Ds. Heikoop bespreekt herkenbare geloofsvraag van dichter Psalm 42

Waarom is God nu niet nabij? Deze vraag kan heel herkenbaar zijn. Zo ook voor de dichter van Psalm 42. Hij voelt een afstand tot God en mist Gods nabijheid. In deze Psalm verwoord de dichter zijn verlangen om weer dicht bij Hem te zijn. Ds. D.M. Heik

Leo Fijen
Nieuws

KRO-NCRV-gezicht Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken. Het zondag

Adieu God?
Nieuws

Nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ met Caroline van der Plas en John van den Heuvel

EO-presentator Tijs van den Brink trapt het dertiende seizoen van Adieu God? af met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Een nieuw seizoen met diepe gesprekken over geloof, ongeloof en alles wat daar tussenin zit. Andere gasten die hun verhalen de

Bevindelijke prediking
Recensie

Het boek ‘Bevindelijke prediking’ laat diversiteit aan visies op bevinding zien

De reacties op het boek 'Bevindelijke prediking' worden over het algemeen als ‘vriendelijk vrijblijvend’ getypeerd. Maar mogen bevindelijke preken op de snijtafel worden gelegd van zelfreflectie en wetenschap? Zo ja, dan komen er drie vragen aan de o

Johannes de Vries en Miriam Atya
Video

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power. De Vries is sinds vorig jaar werkzaam voor Stichting Present Nederland, nadat hij jarenlang werkte als hoofd voorlichting namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Atya

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom eten en drinken we samen tijdens het avondmaal?

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen. De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangri

Anne van der Bijl
Boekfragment

Vuur de kanonnen van de Heer niet af met het buskruit van de duivel

Ben jij klaar om de confrontatie aan te gaan met de reus die God in jouw leven toelaat? Misschien weet je dat niet zeker totdat je tegenover hem staat. Toch zijn er een aantal dingen die erop wijzen dat je er klaar voor bent.  De echte strijd tegen G

Leah
Nieuws

Zes jaar na haar ontvoering inspireert dit Nigeriaanse christelijke meisje nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hope

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is Jezus de enige 'foto' die we van God hebben

"Je zou kunnen zeggen dat Jezus de enige foto is die we van God hebben ontvangen", merkt Wilkin van de Kamp op in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De bekende christelijke auteur en spreker merkt op dat Jezus exact toont hoe

Nicaragua
Nieuws

Elf predikanten in Nicaragua opgepakt na grootschalige evangelisatiecampagne

Na een grootschalige evangelisatiecampagne van de Amerikaanse evangelist Britt Hancock in Nicaragua zijn meerdere predikanten in het land in de gevangenis gezet. Zelf wordt Hancock ook vervolgd in Nicaragua, al zit hij veilig in de Verenigde Staten. 

Maaike Harmsen en ds. M. van Reenen
Podcast

Is het moederschap de hoogste roeping van de vrouw? Maaike Harmsen antwoordt

‘Het moederschap is een unieke roeping. Die roeping is offers waard’, zo stelden diverse reformatorische predikanten eerder. Deze uitsprak besprak theologe Maaike Harmsen met de dominee M. van Reenen in een themapodcast van Cvandaag. “Je wordt als ma