Ranglijst Christenvervolging 2021: Corona zorgt voor toename christenvervolging
De intensiteit van christenvervolging neemt wereldwijd fors toe. Dat laat de Ranglijst Christenvervolging 2021 zien. Tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2020 zijn in totaal 4761 christenen vanwege hun geloof gedood. Negen van de tien (91 procent) van de omgebrachte christenen zijn in Afrika vermoord. Ook heeft Covid-19 ervoor gezorgd dat christenvervolging toeneem.
Dat blijkt uit de nieuwe ranglijst die Open Doors vandaag uitbrengt. De vijftig landen waar christenvervolging het zwaarst is, zijn terug te vinden op deze ranglijst. Dat betekent volgens de organisatie niet dat landen die buiten de top 50 vallen geen vervolging kennen. In maar liefst 24 landen buiten de top 50 lijden christenen namelijk in “hoge mate” onder vervolging. Voor het eerst in de geschiedenis scoort de volledige top twaalf van de ranglijst ‘extreem’. Dat is de zwaarst mogelijke vorm van christenvervolging.
Corona maakt vervolging erger
Noord-Korea is wederom koploper op de ranglijst. China, India en Nigeria zijn de meest opvallende stijgers. Een andere opvallende conclusie van Open Doors is dat Covid-19 christenvervolging erger heeft gemaakt. Christenen in veel Aziatische en Afrikaanse landen werden massaal achtergesteld bij het uitdelen van voedselhulp in de corona-tijd. In India meldde maar liefst 80 procent van de 100.000 christenen die van Open Doors hulp ontvingen dat ze bij voedseluitgiftepunten werden overgeslagen.
In sommige West-Afrikaanse landen grepen islamitische groepen de lockdown aan om met gerichte acties de druk op christenen op te voeren.
De pandemie bleek in verschillende landen aanleiding om christenen verdacht te maken. Hun ‘foute geloof’ zou de oorzaak van deze ziekte zijn. Ook deed het gerucht de ronde dat het virus verspreid zou zijn door het Westen. In bepaalde gevallen, zoals bijvoorbeeld in Sri Lanka, gebruikt de politie de coronacrisis als excuus om huizen van christenen binnen te vallen en te onderzoeken welke activiteiten er plaatsvinden. Vooral christenen die vanuit islamitische achtergrond tot geloof kwamen, waren extra kwetsbaar tijdens de pandemie omdat ze noodgedwongen meer aan huis waren gekluisterd in een soms vijandige omgeving.
Gedwongen thuisblijven vanwege corona leidde er vooral toe dat kwetsbare vrouwen en kinderen uit een minderheidsgeloof extra te lijden kregen. In de top 10 van de Ranglijst Christenvervolging is het aantal vrouwn dat melding maakt van geweld toegenomen. Het gaat daarbij om fysiek, emotioneel, verbaal en psychologisch misbruik thuis. Ook het aantal meldingen van ontvoering, gedwongen bekering en gedwongen huwelijk van vrouwen en meisjes nam toe.
Veel doden in Nigeria
Vooral Afrika blijkt levensgevaarlijk voor christenen. Maar liefst negen van de tien moorden op christenen vonden plaats in Afrika. Met name in Nigeria is de situatie extreem verslechterd. Het land stijgt van de twaalfde naar de negende plaats op de ranglijst. Er werden hier verreweg de meeste christenen vermoord vanwege hun geloof: 3530. Het merendeel hiervan werd vermoord tussen april en augustus 2020 toen het land vanwege Covid-19 afgesloten was van de buitenwereld. Sinds 2013 zijn er in Nigeria 18.430 christenen vermoord vanwege hun geloof. Meer dan 1600 kerken werden aangevallen.
Afrika centrum van christenvervolging
Afrika lijkt sowieso het centrum te zijn van de christenvervolging wereldwijd. Het afgelopen jaar is de vervolging van christenen in dit continent enorm toegenomen. Het gaat hierbij vooral om landen ten zuiden van de Sahara. De Democratische Republiek Congo, Mozambique en de Comoren-eilanden komen nieuw binnen in de top 50 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het toenemde geweld in Afrika en het onbreken van ophef daarover in de Westerse wereld leidde ertoe dat CIP-redacteur Patrick Simons zich in een column afvroeg of Black Lives Matter alleen geldt voor zwarte mensen in de Westerse wereld. Lees deze column hier.
China
In andere landen neemt vervolging op andere wijze toe. Zo stijgt China van plaats 23 naar plaats 17. De staat zet de christelijke kerk daar volgens Open Doors met digitale surveillancesystemen steeds verder onder druk. In tal van kerken staan camera’s met gezichtsherkenning. In een jaar tijd werden meer dan 3000 kerken gesloten, aangevallen of verhinderd om kerk te zijn. Zo moesten op tal van plaatsen de kruisen van kerken verwijderd worden. Ook worden kerken in bepaalde provincies gedwongen om de beeltenis van Jezus te vervangen door een portret van staatshoofd Xi Jinping.
Turkije snelste stijger in Europa
Dichterbij huis is Turkije de snelste stijger op de ranglijst van Open Doors. Het land stond vorig jaar nog op plaats 36 maar is nu gestegen naar plaats 25. Sinds de mislukte staatsgreep tegen president Erdogan in 2015 voert de Turkse leider een uitgesproken nationalistische agenda en doet daarbij steeds openlijker beroep op islamitische geloofswaarden. De atmosfeer ten aanzien van christelijke minderheden als de Armeense en Grieks-Orthodoxe gemeenschap is ronduit haatdragend.
Er is ook goed nieuws…
Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws te melden. Het goede nieuws komt uit Soedan. Daar is de doodstraf voor het afzweren van de islam namelijk afgeschaft. De nieuwe grondwet in het land garandeert godsdienstvrijheid, laat de sharia weg als haar belangrijkste rechtsbron en noemt de islam niet langer als staatsgodsdienst. Hoewel deze veranderingen op veel weerstand stuiten van de bevolking, is het wel degelijk minder onveilig geworden voor de zes procent christenen in Soedan. Zo werden er acht kerkleiders na drie jaar vrijgesproken. Het land daalde dan ook van de zevende naar de dertiende plaats op de ranglijst.
Bovenstaand artikel is samengesteld op basis van informatie van Open Doors.
Foto: Open Doors. Een gebedsbijeenkomst in een ondergrondse rotskerk in de wijk Mokattam in Cairo. Vuilverzamelaars komen hier tijdens COVID-19 samen om te bidden.
Praatmee