Ranglijst Christenvervolging 2021: Dit weten we over de top 5

Nieuws 13 januari 2021 Redactie
kim

Vandaag komt de Ranglijst Christenvervolging 2021 van Open Doors uit. Er zijn verschillende opvallende stijgers en dalers op deze lijst te vinden. De top vijf van de ranglijst is echter ongewijzigd. Hoe is de situatie van christenen in deze vijf landen precies? Wat is er dit jaar veranderd? Wie zijn in deze landen het meest kwetsbaar? CIP.nl geeft aan de hand van informatie van Open Doors antwoord op deze vragen.

Noord-Korea
Al jarenlang voert Noord-Korea de Ranglijst Christenvervolging aan. Christen zijn in dit extreem gesloten land is levensgevaarlijk. Wanneer je in dit land als christen wordt ‘ontmaskerd’ volgt vrijwel altijd de dood. Vaak worden christenen direct ter dood gebracht. Degenen die ‘gespaard’ worden, moeten naar een werkkamp. De omstandigheden in deze werkkampen zijn gruwelijk. Maar heel weinig gelovigen verlaten een dergelijk werkkamp ooit nog levend. Christenen worden met hun hele gezin opgepakt. Op dit moment zouden er naar schatting tussen de 50.000 en de 70.000 christenen in kampen opgesloten zitten.

“Ik heb een vraag voor iedereen in de wereld die voor Noord-Korea bidt”, zegt christen Hee Yol tegen Open Doors. “Bid dat het Evangelie zich in Noord-Korea kan verspreiden. De burgrs hier zijn als slaven. Maar met het licht van de Heer worden ze bevrijd.”

Noord-Korea staat al twintig jaar bovenaan de Ranglijst Christenvervolging. Hier vindt zonder twijfel de meest extreme vervolging plaats voor volgelingen van Jezus. Die vervolging is terug te vinden in alle aspecten van de samenleving. COVID-19 heeft daar bovendien geen goed aan gedaan in 2020. Door de pandemie zijn de toch al strenge regels in het land nog verder aangescherpt.

Zelfs christenen die Noord-Korea weten te ontvluchten, zijn niet veilig.

In Noord-Korea is geen enkele christen veilig. Iedere christen is dan ook even kwetsbaar voor het religieuze geweld in dit regime. Zelfs christenen die het land hebben weten te ontvluchten (wat haast onmogelijk is), zijn niet veilig en zullen de rest van hun leven achterom moeten blijven kijken. In buurland China zijn bijvoorbeeld geheime agenten actief die als taak hebben om Noord-Koreaanse christenen die het land zijn ontvlucht op te sporen en te ontvoeren.

Afghanistan
Op de tweede plaats van de ranglijst vinden we opnieuw Afghanistan. Ook in dit land is het onmogelijk om als christen te leven. Veel christenen proberen weg te vluchten uit Afghanistan, maar niet iedereen is daartoe in staat. Islam is de geldende religie en jezelf bekeren tot het christendom is in de ogen van de grote meerderheid een enorme schande. Bekeerlingen komen dan ook vrijwel altijd in de problemen als wordt ontdekt dat ze christen zijn geworden. Vaak zijn er maar twee opties: vluchten of vermoord worden.

“Hoe we dit iedere dag weer opnieuw kunnen overleven weet alleen God”, vertelt een geheime gelovige tegenover Open Doors. “Hij weet dit omdat Hij bij ons woont. Maar we worden moe van alle doden die om ons heen vallen.”

De vervolging van christenen in Afghanistan is volgens Open Doors al jarelang extreem te noemen. Het land staat tweede al is het verschil met Noord-Korea volgens de organisatie niet eens zo groot. ISIS en Taliban maken in bepaalde gebieden de dienst uit in het land. Vooral die laatste islamitische terreurgroep controleert een groot gedeelte van het land.

Als ze ontdekt worden als christen zijn er vaak maar twee opties: vluchten of vermoord worden. 

Alle christenen in Afghanistan zijn buitengewoon kwetsbaar en lopen kans op zware vervolging. In gebieden die gecontroleerd worden door de Taliban is het echter net wat erger. Het is echter nergens in Afghanistan veilig om openlijk christen te zijn.

Somalië
Ook in Somalië, nummer drie op de Ranglijst Christenvervolging, is het onmogelijk om openlijk christen te zijn. Een kerkelijk leven kent men niet in het land waar de islam de dienst uitmaakt. Wanneer iemand ervan verdacht wordt zich bekeerd te hebben tot het christendom, loopt deze direct groot gevaar. Niet alleen zijzelf maar ook leden van hun familie, dorp of gemeenschap zullen worden lastiggevallen, geïntimideerd of zelfs vermoord. Christelijke vrouwen worden verkracht en gedwongen te trouwen met een moslim. Christenen met een moslimachtergrond lopen voortdurend gevaar. Als ze ontdekt worden, volgt vaak ter plekke een executie.

“We waren allemaal dood, maar Jezus kwam om ons te redden en nieuw leven te geven”, getuigt christin Momina. “Ik leg mijn leven in Zijn handen. Ik ben ontzettend verheugd dat God met mij is, waar ik ook ben. Ik ben ook blij dat de Heer naar mijn gebeden luistert.”

Somalië blijft ook dit jaar één van de landen waar christenen op de meest extreme manier geconfronteerd worden met vervolging. De druk op christenen is onverminderd groot. Christenen kunnen elk moment vermoord worden door islamitische militanten. Daarbij moeten ze voortdurend oppassen omdat ze verraden kunnen worden door leiders hun dorp, oudsten en familieleden. Vermoedelijke bekeerlingen worden constant in de gaten gehouden. De situatie lijkt alleen maar te verergeren.

Christenen kunnen elk moment vermoord worden door islamitische militanten. 

Vooral degenen met een moslimachtergrond moeten vrezen voor hun leven. Het wrange is dat de algemene opvatting in het land is dat iedereen een moslimachtergrond heeft. Dat betekent dus dat iedere christen met gevaar voor zijn of haar leven Jezus volgt. In de gebieden waar de militante moslimgroep al-Shabab de baas is, is het nóg gevaarlijker.

Libië
Libië staat al een aantal jaren vast op de vierde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Vrijheid kent men niet in dit land. Er is geen vrijheid van meningsuiting en ook geen vrijheid van godsdienst. Toch leven er bijna 35.000 christenen in Libië. Daar zitten echter slechts rond de 150 Libiërs bij. De overige christenen zijn migrantenarbeiders en mensen afkomstig uit andere landen. De weinige Libische christenen worden geconfronteerd met extreem veel geweld en druk om hun geloof af te zweren. Ook buitenlandse christenen zijn regelmatig het slachtoffer van ontvoering en moord. De daders zijn islamitische militanten groeperingen en criminele bendes.

Mensen die ervoor uitkomen christen te zijn, riskeren een gewelddadige behandeling en een arrestatie. Omdat er geen centrale regering in het land is, verkeert Libië in een staat van anarchie waarbij er weinig kans is op rechterlijke vervolging van de daders wanneer christenen worden aangevallen, ontvoerd of vermoord. In Libië zitten ook veel christenen uit andere delen van Afrika die naar Europa willen vluchten. Ze worden daar vastgehouden in gevangenissen waar ze worden misbruikt, gemarteld en afgeperst. Vaak worden christenen er als slaven verhandeld om vervolgens gedwongen zwaar werk te doen of in de prostitutie terecht te komen.

Het geweld tegen christenen in Libië is dit jaar toegenomen. Er zijn meer incidenten gemeld, meer aanslagen en meer moorden. Op alle gebieden is christenvervolging erger geworden.

Christelijke vluchtelingen uit Afrika worden vastgehouden, misbruikt, gemarteld en daarna verkocht als slaven of prostituees. 

Christenen zijn nergens in Libië hun leven zeker, maar in gebieden waar islamitische extremistische groeperingen aanwezig zijn, lopen ze extra gevaar. Christenen uit het buitenland dienen zo weinig mogelijk te reizen omdat daarmee het gevaar nog groter wordt er in tal van gebieden controleposten aanwezig zijn. Afrikaanse christenen die via Libië naar Europa willen vluchten, worden in het land vaak vastgehouden. Daar worden veelvuldig overgedragen aan mensenhandelaren dei ze vervolgens dwingen tot intensieve (landbouw)arbeid of prostitutie.

Pakistan
Pakistan completeert de top vijf van de Ranglijst Christenvervolging van 2021. Daarmee is er in de top 5 niets veranderd ten opzichte van vorig jaar. In Pakistan is christen-zijn een gigantisch risico dat in veel gevallen je leven kan kosten. Vooral mensen die zich vanuit de islam tot het christendom bekeren krijgen te maken met extreme vervolging. Alle christenen worden gezien als tweederangsburgers en worden zo ook behandeld. Christen krijgen te maken met discriminatie op de werkvloer en op school.

Christelijke minderjarige meisjes worden ontvoerd, verkracht, gemarteld en gedwongen om te trouwen. 

Christelijke meisjes lopen in dit land een extra risico. Vrijwel voortdurend komen er berichten uit het land van christelijke minderjarige meisjes die door moslims worden ontvoerd, verkracht, gemarteld en gedwongen om te trouwen. Ze worden dan ook gedwongen om zich te bekeren tot de islam. In veel gevallen doet de overheid daar weinig aan en vaak winnen de ontvoerders zelfs rechtszaken en mogen ze het ontvoerde en verkrachtte meisje gewoon bij zich houden omdat ze ermee getrouwd zijn en dat huwelijk rechtsgeldig is.

Verder staat Pakistan natuurlijk bekend om de godslasteringswet waar inmiddels al tal van christenen door tot de dood zijn veroordeeld. In veel gevallen worden deze wetten misbruikt om christenen aan te vallen en ter dood te brengen. Wanneer de overheid dit niet doet, gebeurt het niet zelden dat de bevolking voor eigen rechter speelt. Zo werd er recent nog een hoge losprijs door een geestelijke beloofd voor een vrijgesproken christen. Lynchpartijen van christenen zijn in dit land helaas geen uitzondering

Bovenstaand artikel is samengesteld op basis van informatie van Open Doors.

Praatmee

Beluister onze podcast

#356 Jeffrey & dr. Wim Dekker over iftar-maaltijden, de NGK-synode en de 40-dagentijd
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

The Promised Land
Persbericht

Deze drie films zijn genomineerd door filmjury Reflect Filmfestival

De theologische thriller Conclave, coming-of-age drama Pinksterprins en Bijbelkomedieserie The Promised Land (foto) zijn door de filmjury op het Reflect Filmfestival genomineerd voor de Gouden Spiegel. De nominaties zijn dinsdag 18 maart 20.30 bekend

Nigeria
Nieuws

Christelijke dorpsleider vermoord na ontvoering in Nigeria

De christelijke gemeenschap in Nigeria is opnieuw getroffen door een dodelijke aanval. Yuda Garba, dorpshoofd van het overwegend christelijke dorp Dnako in de regio Bwari (Abuja), werd op 11 maart ontvoerd en is maandag 17 maart dood teruggevonden. Z

Partijdag SGP
Nieuws

Discussie over rol van vrouwen binnen SGP laait vanwege motie opnieuw op

De positie van de vrouw is de komende maanden opnieuw onderwerp van discussie binnen de SGP. De Vlissingse kiesvereniging 'Wees Getrouw' dient in mei hierover een motie in op het partijcongres. Indieners van de motie willen dat het mogelijk wordt dat

Devlin
Nieuws

Zendeling wil leven ruilen met terdoodveroordeelde christen in Nigeria

Een Amerikaanse predikant heeft aangeboden zijn leven te geven in ruil voor de vrijlating van een Nigeriaanse christen die ter dood is veroordeeld. Dominee William Devlin, zendingspredikant van de Infinity Bible Church in de South Bronx, New York, ze

Parlementsgebouw Londen
Nieuws

Iraanse zedendelinquent voorkomt uitzetting door als 'christen' asiel aan te vragen

Een Iraanse man die veroordeeld is voor zedendelicten heeft uitzetting uit het Verenigd Koninkrijk (VK) weten te voorkomen door als 'christen' asiel aan te vragen. Volgens Britse media gebruikt hij al bijna twintig jaar het asielsysteem om uitzetting

Oegandese christenen
Nieuws

Christelijke organisatie deelt bijna 4 miljoen jurken uit aan meisjes in armoede

Een christelijke organisatie heeft wereldwijd bijna vier miljoen jurken uitgedeeld aan meisjes die in armoede leven. De campagne, genaamd Dress a Girl Around the World, is een initiatief van Hope 4 Women International en heeft sinds 2009 miljoenen ju

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant wijst op onkuise kledingstijl: "Zorg dat je een fatsoenlijke rok draagt"

In een recente preek over het zevende gebod 'Gij zult niet echtbreken' stond GerGem-predikant W. Visscher stil bij onkuisheid. Volgens Visscher kan onkuisheid zich op verschillende manieren uiten: in ons spreken, in ons kijken én in de wijze waarop w

PKN
Nieuws

PKN presenteert nieuw jaarthema voor kerkelijk jaar 2025/2026

De Protestantse Kerk in Nederland heeft het jaarthema voor het nieuwe kerkelijke jaar gepresenteerd: 'Kijk! Laat je verrassen door het werk van Gods Geest.' Dit thema is gebaseerd op het laatste hoofdstuk uit de visienota 'Midden in het leven' en nod

Meerartikelen

Lotgenotendag
Nieuws

Veilige Kerk organiseert eerste Lotgenotendag: ‘Mozaïek van verhalen’

Onder het thema ‘Mozaïek van verhalen’ organiseert Veilige Kerk op zaterdag 17 mei 2025 van 10.00 tot 15.00 uur voor de eerste keer een Lotgenotendag in de Kerk aan het Lint in Vleuten. Mannen en vrouwen die seksueel misbruik hebben meegemaakt zijn v

Indonesie
Nieuws

Bouw van Toraja-kerk in Indonesië al tien jaar vertraagd

Ondanks het voldoen aan alle vereisten, wacht de Toraja-kerk in Sungai Keledang, Samarinda, al tien jaar op goedkeuring voor de bouw. De gemeenteleden van de Indonesische kerk voelen zich in hun recht op godsdienstvrijheid beperkt. Hoewel het Interre

Nelleke Plomp
Verdieping

Kerk-zijn met ploeterende jongeren: hoe doe je dit?

"Ik heb het idee dat ik niets toevoeg…" zegt ze met een stem vol tranen. Dertien jaar. Vrolijk, sociaal en slim, maar van binnen piept en kraakt het. Doe ik er wel toe? Maakt het uit als ik er niet meer zou zijn? Bij haar ouders durft ze haar vraag n

Anne Borkent
Column

Respect voor kerkleiders kan veranderen in faalangst en doen alsof

"De global pastor is er vandaag." Phew. Een zucht van ontzag - en vrees - ging door de ruimte toen de teamleider dit aankondigde: "Zorg ervoor dat je je uitmuntend gedraagt, op tijd bent en het beste van het beste laat zien. We weten dat de vorige ke

Shutterstock - inzet: Tineke Folkers
Nieuws

Ik wil graag een opleiding doen: moet mijn werkgever die betalen?

Hallo Tineke, Ik wil graag een opleiding volgen, is mijn werkgever verplicht om die te betalen? Die vraag stelt Harm in een brief aan de christelijke vakorganisatie CGMV. Juridisch adviseur Tineke Folkers geeft antwoord. Hallo Harm, In sommige gevall

Redactie
Nieuws

VS wil sancties tegen Nigeria vanwege toenemende christenvervolging

De Amerikaanse overheid overweegt sancties tegen Nigeria vanwege de escalerende vervolging van christenen in het land. De Afrikaanse subcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 12 maart opgeroepen tot strengere maatregelen, nada

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. De Groot vertelt over weduwe die na de dood van haar man tot geloof kwam

“En toen gebeurde er iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt. Ze ging op haar knieën zitten en boog zich voor God”, aldus ds. J. C. de Groot. De hervormde emerituspredikant vertelde in een recente preek over een weduwe die hij na de dood van haar

Cameron Cortman
Positief nieuws

Cameron was ernstig ziek: "Mijn ouders vertrouwden volledig op God"

De Amerikaan Cameron Cortman (24) heeft als kind een wonder meegemaakt dat zijn leven en geloof diep heeft gevormd. Op jonge leeftijd werd hij gediagnosticeerd met een agressieve vorm van leukemie. Zijn geloof heeft hem door de moeilijkste momenten h

Emmeline en Tobias
Interview

Het huwelijk van Emmeline liep op de klippen: "Dan sta je ineens alleen, met drie kleine kinderen"

Emmeline Backhuys weet hoe het is om vast te zitten in een leven waarin de vrijheid ver te zoeken lijkt. Als huisarts in Pijnacker en moeder van drie kinderen heeft ze zelf de diepe pijn ervaren van een huwelijk dat onverwacht strandde. Toch vond ze,

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp bezocht bevriende voorganger die met een burn-out kampte

"Deel je fouten, tekortkomingen en angsten met anderen en met je gemeente. Verstop je niet langer in je ivoren toren, maar stel je kwetsbaar op. Dan zal God je overvloedig kunnen zegenen", aldus Wilkin van de Kamp. De spreker en schrijver vertelt in

prediker
Nieuws

Nieuw initiatief: 'Vliegsimulator' voor predikanten om preekvaardigheden te verfijnen

Een kleine christelijke universiteit in Indiana kondigt een nieuw initiatief aan. Het gaat om een trainingsprogramma dat predikanten helpt om hun vaardigheden op de preekstoel te verfijnen. Taylor University, een van de oudste christelijke universite

Wim Dekker
Podcast

Wel of niet meedoen aan iftar-maaltijden? Dr. Wim Dekker antwoordt

Evangelie & Moslims merkt dit jaar dat moslims op tal van plaatsen proberen om kerken ertoe te verleiden om in hun gebouw een iftar-maaltijd te organiseren. De christelijke stichting adviseert kerken daar niet aan mee te werken. Evangelie & Moslims s