Ranglijst Christenvervolging 2021: Dit weten we over de top 5

Nieuws13 januari 2021 Redactie
kim

Vandaag komt de Ranglijst Christenvervolging 2021 van Open Doors uit. Er zijn verschillende opvallende stijgers en dalers op deze lijst te vinden. De top vijf van de ranglijst is echter ongewijzigd. Hoe is de situatie van christenen in deze vijf landen precies? Wat is er dit jaar veranderd? Wie zijn in deze landen het meest kwetsbaar? CIP.nl geeft aan de hand van informatie van Open Doors antwoord op deze vragen.

Noord-Korea
Al jarenlang voert Noord-Korea de Ranglijst Christenvervolging aan. Christen zijn in dit extreem gesloten land is levensgevaarlijk. Wanneer je in dit land als christen wordt ‘ontmaskerd’ volgt vrijwel altijd de dood. Vaak worden christenen direct ter dood gebracht. Degenen die ‘gespaard’ worden, moeten naar een werkkamp. De omstandigheden in deze werkkampen zijn gruwelijk. Maar heel weinig gelovigen verlaten een dergelijk werkkamp ooit nog levend. Christenen worden met hun hele gezin opgepakt. Op dit moment zouden er naar schatting tussen de 50.000 en de 70.000 christenen in kampen opgesloten zitten.

“Ik heb een vraag voor iedereen in de wereld die voor Noord-Korea bidt”, zegt christen Hee Yol tegen Open Doors. “Bid dat het Evangelie zich in Noord-Korea kan verspreiden. De burgrs hier zijn als slaven. Maar met het licht van de Heer worden ze bevrijd.”

Noord-Korea staat al twintig jaar bovenaan de Ranglijst Christenvervolging. Hier vindt zonder twijfel de meest extreme vervolging plaats voor volgelingen van Jezus. Die vervolging is terug te vinden in alle aspecten van de samenleving. COVID-19 heeft daar bovendien geen goed aan gedaan in 2020. Door de pandemie zijn de toch al strenge regels in het land nog verder aangescherpt.

Zelfs christenen die Noord-Korea weten te ontvluchten, zijn niet veilig.

In Noord-Korea is geen enkele christen veilig. Iedere christen is dan ook even kwetsbaar voor het religieuze geweld in dit regime. Zelfs christenen die het land hebben weten te ontvluchten (wat haast onmogelijk is), zijn niet veilig en zullen de rest van hun leven achterom moeten blijven kijken. In buurland China zijn bijvoorbeeld geheime agenten actief die als taak hebben om Noord-Koreaanse christenen die het land zijn ontvlucht op te sporen en te ontvoeren.

Afghanistan
Op de tweede plaats van de ranglijst vinden we opnieuw Afghanistan. Ook in dit land is het onmogelijk om als christen te leven. Veel christenen proberen weg te vluchten uit Afghanistan, maar niet iedereen is daartoe in staat. Islam is de geldende religie en jezelf bekeren tot het christendom is in de ogen van de grote meerderheid een enorme schande. Bekeerlingen komen dan ook vrijwel altijd in de problemen als wordt ontdekt dat ze christen zijn geworden. Vaak zijn er maar twee opties: vluchten of vermoord worden.

“Hoe we dit iedere dag weer opnieuw kunnen overleven weet alleen God”, vertelt een geheime gelovige tegenover Open Doors. “Hij weet dit omdat Hij bij ons woont. Maar we worden moe van alle doden die om ons heen vallen.”

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

De vervolging van christenen in Afghanistan is volgens Open Doors al jarelang extreem te noemen. Het land staat tweede al is het verschil met Noord-Korea volgens de organisatie niet eens zo groot. ISIS en Taliban maken in bepaalde gebieden de dienst uit in het land. Vooral die laatste islamitische terreurgroep controleert een groot gedeelte van het land.

Als ze ontdekt worden als christen zijn er vaak maar twee opties: vluchten of vermoord worden. 

Alle christenen in Afghanistan zijn buitengewoon kwetsbaar en lopen kans op zware vervolging. In gebieden die gecontroleerd worden door de Taliban is het echter net wat erger. Het is echter nergens in Afghanistan veilig om openlijk christen te zijn.

Somalië
Ook in Somalië, nummer drie op de Ranglijst Christenvervolging, is het onmogelijk om openlijk christen te zijn. Een kerkelijk leven kent men niet in het land waar de islam de dienst uitmaakt. Wanneer iemand ervan verdacht wordt zich bekeerd te hebben tot het christendom, loopt deze direct groot gevaar. Niet alleen zijzelf maar ook leden van hun familie, dorp of gemeenschap zullen worden lastiggevallen, geïntimideerd of zelfs vermoord. Christelijke vrouwen worden verkracht en gedwongen te trouwen met een moslim. Christenen met een moslimachtergrond lopen voortdurend gevaar. Als ze ontdekt worden, volgt vaak ter plekke een executie.

“We waren allemaal dood, maar Jezus kwam om ons te redden en nieuw leven te geven”, getuigt christin Momina. “Ik leg mijn leven in Zijn handen. Ik ben ontzettend verheugd dat God met mij is, waar ik ook ben. Ik ben ook blij dat de Heer naar mijn gebeden luistert.”

Somalië blijft ook dit jaar één van de landen waar christenen op de meest extreme manier geconfronteerd worden met vervolging. De druk op christenen is onverminderd groot. Christenen kunnen elk moment vermoord worden door islamitische militanten. Daarbij moeten ze voortdurend oppassen omdat ze verraden kunnen worden door leiders hun dorp, oudsten en familieleden. Vermoedelijke bekeerlingen worden constant in de gaten gehouden. De situatie lijkt alleen maar te verergeren.

Christenen kunnen elk moment vermoord worden door islamitische militanten. 

Vooral degenen met een moslimachtergrond moeten vrezen voor hun leven. Het wrange is dat de algemene opvatting in het land is dat iedereen een moslimachtergrond heeft. Dat betekent dus dat iedere christen met gevaar voor zijn of haar leven Jezus volgt. In de gebieden waar de militante moslimgroep al-Shabab de baas is, is het nóg gevaarlijker.

Libië
Libië staat al een aantal jaren vast op de vierde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Vrijheid kent men niet in dit land. Er is geen vrijheid van meningsuiting en ook geen vrijheid van godsdienst. Toch leven er bijna 35.000 christenen in Libië. Daar zitten echter slechts rond de 150 Libiërs bij. De overige christenen zijn migrantenarbeiders en mensen afkomstig uit andere landen. De weinige Libische christenen worden geconfronteerd met extreem veel geweld en druk om hun geloof af te zweren. Ook buitenlandse christenen zijn regelmatig het slachtoffer van ontvoering en moord. De daders zijn islamitische militanten groeperingen en criminele bendes.

Mensen die ervoor uitkomen christen te zijn, riskeren een gewelddadige behandeling en een arrestatie. Omdat er geen centrale regering in het land is, verkeert Libië in een staat van anarchie waarbij er weinig kans is op rechterlijke vervolging van de daders wanneer christenen worden aangevallen, ontvoerd of vermoord. In Libië zitten ook veel christenen uit andere delen van Afrika die naar Europa willen vluchten. Ze worden daar vastgehouden in gevangenissen waar ze worden misbruikt, gemarteld en afgeperst. Vaak worden christenen er als slaven verhandeld om vervolgens gedwongen zwaar werk te doen of in de prostitutie terecht te komen.

Het geweld tegen christenen in Libië is dit jaar toegenomen. Er zijn meer incidenten gemeld, meer aanslagen en meer moorden. Op alle gebieden is christenvervolging erger geworden.

Christelijke vluchtelingen uit Afrika worden vastgehouden, misbruikt, gemarteld en daarna verkocht als slaven of prostituees. 

Christenen zijn nergens in Libië hun leven zeker, maar in gebieden waar islamitische extremistische groeperingen aanwezig zijn, lopen ze extra gevaar. Christenen uit het buitenland dienen zo weinig mogelijk te reizen omdat daarmee het gevaar nog groter wordt er in tal van gebieden controleposten aanwezig zijn. Afrikaanse christenen die via Libië naar Europa willen vluchten, worden in het land vaak vastgehouden. Daar worden veelvuldig overgedragen aan mensenhandelaren dei ze vervolgens dwingen tot intensieve (landbouw)arbeid of prostitutie.

Pakistan
Pakistan completeert de top vijf van de Ranglijst Christenvervolging van 2021. Daarmee is er in de top 5 niets veranderd ten opzichte van vorig jaar. In Pakistan is christen-zijn een gigantisch risico dat in veel gevallen je leven kan kosten. Vooral mensen die zich vanuit de islam tot het christendom bekeren krijgen te maken met extreme vervolging. Alle christenen worden gezien als tweederangsburgers en worden zo ook behandeld. Christen krijgen te maken met discriminatie op de werkvloer en op school.

Christelijke minderjarige meisjes worden ontvoerd, verkracht, gemarteld en gedwongen om te trouwen. 

Christelijke meisjes lopen in dit land een extra risico. Vrijwel voortdurend komen er berichten uit het land van christelijke minderjarige meisjes die door moslims worden ontvoerd, verkracht, gemarteld en gedwongen om te trouwen. Ze worden dan ook gedwongen om zich te bekeren tot de islam. In veel gevallen doet de overheid daar weinig aan en vaak winnen de ontvoerders zelfs rechtszaken en mogen ze het ontvoerde en verkrachtte meisje gewoon bij zich houden omdat ze ermee getrouwd zijn en dat huwelijk rechtsgeldig is.

Verder staat Pakistan natuurlijk bekend om de godslasteringswet waar inmiddels al tal van christenen door tot de dood zijn veroordeeld. In veel gevallen worden deze wetten misbruikt om christenen aan te vallen en ter dood te brengen. Wanneer de overheid dit niet doet, gebeurt het niet zelden dat de bevolking voor eigen rechter speelt. Zo werd er recent nog een hoge losprijs door een geestelijke beloofd voor een vrijgesproken christen. Lynchpartijen van christenen zijn in dit land helaas geen uitzondering

Bovenstaand artikel is samengesteld op basis van informatie van Open Doors.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol

Opperrabbijn
Column

De zegen en de vloek van sociale media

In zijn nieuwste dagboek gaat opperrabbijn Jacobs onder meer in op de zegen en de vloek van sociale media. Daarnaast gaat hij in op het incident in Middelburg waarbij hakenkruizen op een synagoge werden gespoten. De opperrabbijn betwijfelt of het om

Jalil Mashali
Nieuws

Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig 

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen,

Mozambique
Nieuws

Islamitisch geweld in Mozambique neemt toe: Ook kerken en christenen doelwit

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden d

Ron van der Spoel
Video

In deze video behandelt Ron van der Spoel de zegenbede uit Numeri 6

Iedere zondag sluiten we onze kerkdienst af met de zegen en vaak is dat die uit Numeri 6: 'De Heere zegent u en behoede u. De Heere doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Heere verheft Zijn aangezicht over u en geve u vrede.' Deze z

ds. W. Pieters
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, maar telkens slaat de angst toe'

'In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee, toch?) Ik geloof dat Jezus ook voor mij gestorven is, m

Meerartikelen

André van Grol
Verdieping

Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen. Als eerste trend noem ik de doorgaande radicali

Ds. D.M. Heikoop over het verlangen naar God
Video

Ds. Heikoop bespreekt herkenbare geloofsvraag van dichter Psalm 42

Waarom is God nu niet nabij? Deze vraag kan heel herkenbaar zijn. Zo ook voor de dichter van Psalm 42. Hij voelt een afstand tot God en mist Gods nabijheid. In deze Psalm verwoord de dichter zijn verlangen om weer dicht bij Hem te zijn. Ds. D.M. Heik

Leo Fijen
Nieuws

KRO-NCRV-gezicht Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken. Het zondag

Adieu God?
Nieuws

Nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ met Caroline van der Plas en John van den Heuvel

EO-presentator Tijs van den Brink trapt het dertiende seizoen van Adieu God? af met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Een nieuw seizoen met diepe gesprekken over geloof, ongeloof en alles wat daar tussenin zit. Andere gasten die hun verhalen de

Bevindelijke prediking
Recensie

Het boek ‘Bevindelijke prediking’ laat diversiteit aan visies op bevinding zien

De reacties op het boek 'Bevindelijke prediking' worden over het algemeen als ‘vriendelijk vrijblijvend’ getypeerd. Maar mogen bevindelijke preken op de snijtafel worden gelegd van zelfreflectie en wetenschap? Zo ja, dan komen er drie vragen aan de o

Johannes de Vries en Miriam Atya
Video

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power. De Vries is sinds vorig jaar werkzaam voor Stichting Present Nederland, nadat hij jarenlang werkte als hoofd voorlichting namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Atya

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom eten en drinken we samen tijdens het avondmaal?

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen. De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangri

Anne van der Bijl
Boekfragment

Vuur de kanonnen van de Heer niet af met het buskruit van de duivel

Ben jij klaar om de confrontatie aan te gaan met de reus die God in jouw leven toelaat? Misschien weet je dat niet zeker totdat je tegenover hem staat. Toch zijn er een aantal dingen die erop wijzen dat je er klaar voor bent.  De echte strijd tegen G

Leah
Nieuws

Zes jaar na haar ontvoering inspireert dit Nigeriaanse christelijke meisje nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hope

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is Jezus de enige 'foto' die we van God hebben

"Je zou kunnen zeggen dat Jezus de enige foto is die we van God hebben ontvangen", merkt Wilkin van de Kamp op in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De bekende christelijke auteur en spreker merkt op dat Jezus exact toont hoe

Nicaragua
Nieuws

Elf predikanten in Nicaragua opgepakt na grootschalige evangelisatiecampagne

Na een grootschalige evangelisatiecampagne van de Amerikaanse evangelist Britt Hancock in Nicaragua zijn meerdere predikanten in het land in de gevangenis gezet. Zelf wordt Hancock ook vervolgd in Nicaragua, al zit hij veilig in de Verenigde Staten. 

Maaike Harmsen en ds. M. van Reenen
Podcast

Is het moederschap de hoogste roeping van de vrouw? Maaike Harmsen antwoordt

‘Het moederschap is een unieke roeping. Die roeping is offers waard’, zo stelden diverse reformatorische predikanten eerder. Deze uitsprak besprak theologe Maaike Harmsen met de dominee M. van Reenen in een themapodcast van Cvandaag. “Je wordt als ma