cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
demonstreren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 september 2020 door Timo Tiggelman

Wel of niet demonstreren in dit emotionele tijdperk?

We leven in een dynamische tijd. Op politiek en sociaal vlak gebeurt er veel om ons heen. Door de komst van social media zijn veel internationale gebeurtenissen dichtbij en worden we als christenen elke dag geconfronteerd met ideeën die haaks staan op de Bijbel. Dit zie je bijvoorbeeld terugkomen bij pro-abortus protesten. Het is lastig om de discussie aan te gaan in een samenleving waar de emotie vaak de overhand neemt. Hoe kunnen we vandaag de dag op de juiste manier de discussie aangaan?

De overheid en wij
Allereerst is het belangrijk om goed na te denken over onze houding tegenover de overheid. In de Bijbel lees je dat wij als christenen de overheid in ere moeten houden (Rom. 13:1). Maar we hoeven het niet met alles eens te zijn. Het kan wellicht pijn doen om de samenleving om ons heen te zien verruwen, of de op christelijke normen en waarden gebaseerde wetten te zien verdwijnen. Maar het is onze taak als christenen om op onze manier het verschil te maken. Ongehoorzaamheid moet worden vermeden, maar soms hebben wij als christenen geen keuze. Bijvoorbeeld wanneer er moet worden geëvangeliseerd in landen waar dat verboden wordt, of wanneer er van ons wordt gevraagd een wereldleider boven God te stellen. Dit zag je al in de tijd van Jezus bij de Romeinen gebeuren, maar tegenwoordig gebeuren zulke dingen in landen als Noord-Korea.

Het grotere plaatje
Welk beeld willen wij dat mensen van ons hebben? Het is wellicht wettelijk toegestaan om bij elke demonstratie op de Dam te gaan staan, maar als mensen zich daar niet aan (tijdelijke) gezondheidswetten houden of ambtenaren beledigen, zouden we daar als christenen op onze plaats zijn? Veel demonstraties worden met een goed doel gestart, maar krijgen door een groepje radicalen een slechte naam. Een goede naam hebben is voor ons als christenen essentieel, omdat het ons indirect kan helpen met het bekeren van mensen. Want wie opent zijn hart voor een groep mensen die wordt geassocieerd met chaos, of anarchisme? Het is begrijpelijk dat wij willen staan voor onze idealen, maar als wij dat op een verkeerde manier doen kan dat een verkeerd beeld van God of Zijn volgelingen teweegbrengen.

Alternatieven
Als je ergens meezit, raadpleeg dan eerst je eigen netwerk. Vaak hebben de mensen om je heen dezelfde kijk op onze maatschappij, of staan ze open voor een goed gesprek met iemand die ze al kennen. Een goed gesprek over je zorgen kan al voor veel opluchting zorgen. Als je ervoor kiest om actief je mening uit te dragen, actief voor of tegen iets te zijn, zorg er dan voor dat je dit ventileert bij mensen die je vertrouwt en waar je op kan bouwen. Je kan namelijk op heel veel manieren je mening uiten. Ga als christen dus niet zomaar demonstreren, maar maak een weloverwogen keuze. Als je zelf duizend mensen kan bereiken die zelf ook weer duizend mensen kunnen bereiken, ligt de wereld in je handbereik. Maak daar gebruik van!

Timo Tiggelman is commissielid SEZ namens SGP-Jongeren.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen