cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
geweld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 augustus 2020 door Kerk in Nood

'Wereldwijd verslechtert situatie vervolgde christenen'

Vorig jaar werd 22 augustus door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag ter herdenking van de slachtoffers van geweld op basis van geloof en religie. Dit jaar verliep de dag veel aandacht. Maar de situatie van vervolgde christenen wereldwijd is verslechterd. Dat is althans de conclusie die Kerk in Nood trekt.

De katholieke hulporganisatie waarschuwt voor het toenemend religieus terrorisme en ziet een alarmerende trend om religieuze gebouwen en symbolen aan te vallen. “Het nieuws over geweld en intimidatie op basis van religie in landen als Pakistan, Nigeria of India blijft ons grote zorgen baren”, stelt Thomas Heine-Gelder, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood internationaal.

Vooral in Afrika wordt de situatie voor christenen steeds gevaarlijker. Extremistische islamitische groeperingen verspreiden zich erg snel in dit continent en zaaiden overal dood en verderf. Ook Heine-Geldern ziet die ontwikkeling en roept op tot actie. “Hoe is het mogelijk dat er geen wereldwijde reactie is op de lange ongehoorde waarschuwingen van de islamitische staatsterreurcellen die in Mozambique actief zijn, met als meest recente resultaat de inname van de haven van Mocimboa da Praia in het noorden van het land op 12 augustus door een IS gelieerde clan? Wij herkennen in hun methoden dezelfde intentie om de culturele en religieuze pluraliteit van het land uit te bannen als in landen zoals Irak.”

Heine-Gelder ziet de Internationale Dag ter herdenking van de slachtoffers van religieus geweld als een goede ontwikkeling. “Maar we moeten erkennen dat de situatie wereldwijd niet verbetert. We moedigen de Verenigde Naties aan om verdere stappen te ondernemen om haatdelicten en op religie gebaseerd geweld te bestrijden. We zouden het toejuichten als we volgend jaar minder slachtoffers herdenken.”


Christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
Meer over Christenvervolging »

Lees het volledige artikel bij Kerk in Nood

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen