Hoe christenen reageren op gedragscode homopastoraat - CIP Podcast
De gedragscode homopastoraat bleef in christelijk Nederland niet onopgemerkt. De aankondiging van minister Hugo de Jonge (VWS) leidde tot verontwaardigde reacties, constateren redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper in de CIP Podcast.
Beluister het fragment over de gedragscode homopastoraat vanaf minuut 12:28.
"De minister liet dit onderzoek uitvoeren op aandringen van de Tweede Kamer", vertelt Simons. "Men is voornemens om homogenezing strafbaar te maken in Nederland. Uit het onderzoek bleek dat er zo’n 15 organisaties waren in Nederland waar dit plaatsvindt. Ook de stichting van Herman van Wijngaarden, Hart van Homo’s, wordt in het rapport genoemd, ook al is de context daarvan wazig. Van Wijngaarden was in ieder geval allesbehalve blij met zowel het onderzoek als het voornemen voor de gedragscode. Waar bemoeit het kabinet zich mee?, vroeg hij zich af."
Ook de christelijke partijen ChristenUnie en SGP waren niet blij met de gedragscode. Schipper: "ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber zegt eigenlijk twee dingen: Dat de minister niet op de stoel van de rechter moet zitten en dat de minister het standpunt van de meerderheid en de vrijheid in ons land niet mag misbruiken: ‘In onze samenleving moet het binnen de grenzen van de wet mogelijk blijven om anders te denken dan hoe de meerderheid denkt’, stelde ze. SGP-leider Kees van der Staaij wees op het feit dat kerk en de staat hun eigen verantwoordelijkheid hebben en dit niet door elkaar mag lopen. Ook vindt hij het merkwaardig dat De Jonge het benaderen van het Humanistisch Verbond niet vooraf met de Kamer deelde."
CIP.nl sprak ook met een aantal dominees die het 'gezicht' van de Nashvilleverklaring vormen. Ds. S. T. Lagendijk vreest voor een hellend vlak. 'Mag straks in het pastoraat ook niet meer over de hel gesproken worden, wanneer iemand afscheid neemt van de kerk, omdat er mensen zijn die dat als beschadigend kunnen ervaren?' "Lagendijk en ook collega ds. P. de Vries spreken bewust niet van homogenezing. Ze maken onderscheid tussen het hebben van de geaardheid en het uitleven daarvan. Homoseksualiteit praktiseren is volgens hen niet Gods wil."
Schipper vervolgt: "De cruciale vraag die blijft hangen is: wat bedoelen het kabinet en Humanistisch Verbond met homogenezing? In dit CIP-interview laat de directeur van het Humanistisch Verbond ook ruimte voor die nuance. Ze citeert iemand die zegt: ‘Conversietherapie die doelbewust en methodisch uit is op het veranderen van de seksuele oriëntatie is een ontoelaatbare en psychisch gewelddadige activiteit.’ Daar is het hen om te doen. In die zin kan liggen de Nashville-broeders en Humanistisch Verbond dichter bij elkaar dan ze denken. Minister De Jonge had er verstandiger aan gedaan om naast het Humanistisch Verbond ook een vertegenwoordiger van de kerken bij de gedragscode te betrekken."
Beluister het fragment over de gedragscode homopastoraat vanaf minuut 12:28.
Praatmee