Tear komt met statement over Black Lives Matter: 'Ook binnen de kerken is het te vaak stil'
'Racisme is onbewust aanwezig in de samenleving, en in het eigen denken en handelen. Ook binnen de kerken is het te vaak stil', schrijven Minella van Bergeijk, Geert Jan van Dijk en Martin Herlaar namens ontwikkelingsorganisatie Tear in een statement over Black Lives Matter.
'Racisme leidt tot misstanden, ongelijkheid, armoede, onrecht, geweld en dood', vermeldt Tear. 'We rouwen mee om degenen die recent gedood zijn. Weten dat je anders behandeld wordt, zorgt voor veel frustratie en woede, getuige de vele demonstraties wereldwijd. Dit is onrecht dat ook in Nederland uitgebannen moet worden. Mensen worden gediscrimineerd en belaagd op basis van hun huidskleur, er wordt etnisch geprofileerd en er zijn ongelijke kansen. We zien het op de voetbaltribune, de arbeidsmarkt, in het onderwijs en de gezondheidszorg. En ook in de kerk zorgt kleur helaas voor scheiding en verschil in positie.
Er is ongemak bij witte Nederlanders. Want ook als je niet bewust discrimineert, blijkt dat je onderdeel bent van een ongelijk systeem. Racisme is onbewust aanwezig in de samenleving, en in het eigen denken en handelen. Schaamte speelt aan beide kanten een rol. Ongemak maakt stil, veel onderwerpen zijn niet open bespreekbaar en excuses worden moeizaam gemaakt. We trekken een rookgordijn op van mooie woorden, zonder structurele verandering. Ook binnen de kerken is het te vaak stil. Maar zonder woorden en daden komt er geen verandering.
Bij Tear verlangen we dat er naast Nederlandse waarden als directheid en je mening geven ruimte komt voor luisteren en leren. Luisteren begint bij ontmoetingen tussen christenen met verschillende huidskleuren. En dat gebeurt: Er is steeds meer openheid en verlangen naar verandering. Velen realiseren zich dat we niet op dezelfde manier verder kunnen. Er is een andere manier nodig, want discriminatie zorgt voor verwijdering van Jezus, en naar Hem willen we terug, Hij is onze bron.
Wij verlangen naar een moedige en kwetsbare kerk. De kerk is bij uitstek de plek waar de stilte verbroken kan worden. Waar stilte woorden krijgt en schaamte verzoening kan ontvangen. Waar wat niet goed was, vergeven wordt. Ook degenen die discrimineren zijn slachtoffer van de breuklijnen in onze samenleving zij hebben genezing nodig om te ontdekken wie ze echt zijn.'
Praatmee