cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juni 2020 door Jeffrey Schipper

RD-onderzoek over online kerkdiensten: wat valt op? - CIP Podcast

Onder ruim 8300 lezers en meer dan 350 kerkenraden deed het Reformatorisch Dagblad onderzoek naar kerk-zijn in coronatijd. Wat valt op aan de uitkomsten? Redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespraken dit in de CIP Podcast.


Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken het RD-onderzoek in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 42.


"Ruim een op de drie mensen kan zich tijdens uitzendingen moeilijker concenteren dan tijdens een gewone dienst", merkt Simons op. "Dit geldt met name gezinnen met kinderen. Dat vind ik opvallend. Ik kan juist thuis mezelf altijd veel beter concentreren dan in een kerk. Daar zijn veel meer prikkels om afgeleid te raken. Hier zou ik graag ens over door willen praten met mensen die zich thuis niet kunnen concentreren."

Een groot aantal gemeenten van respondenten (78 procent) is sinds de crisis begonnen met andere uitzendingen dan die van de zondagse diensten, zoals doordeweekse meditaties. "Fantastisch!", reageert Simons. "Vroeger miste ik dit binnen de reformatorische gezindte. Het bleef vaak bij de kerkdiensten op zondag. Nu zien we dat er veel meer wordt georganiseerd. Zo werd er in de hervormde gemeente in Tholen een online Biblequiz georganiseerd."

20 procent geeft aan ook na de crisis door te gaan met beelduitzendingen. Van de kerken die geen blijvende veranderingen verwachten zeggt 8 procent niet door te gaan met beeld. 4 procent geeft aan dat na de crisis de uitzendingen weer besloten zullen zijn. Schipper: "Ik vraag me af of kerkenraden die terug willen naar het oude dat ook echt gaan doen. Ik denk dat veel mensen gaan klagen, omdat het beeld zo goed bevalt. Denk ook aan mensen die op hun kinderen moeten oppassen en het nu zo fijn vinden om de dominee te zien."

Lees hier meer over het RD-onderzoek en beluister het fragment in de CIP Podcast vanaf minuut 42:


Cvandaag podcast
- HHK bezint zich op nieuwe Bijbelvertaling: goed idee? Ds. Messemaker antwoordt
- Ds. Messemaker juicht kanselruil PKN en HHK toe: “Ik ben positief verrast”
- Vindt er een geestelijke opwekking plaats in Iran? Richard Groenenboom antwoordt
- Vandaag speelt Nederland eerste WK-wedstrijd: wel of niet boycotten?
- Steken kerken voldoende energie in het stimuleren van gastvrijheid? Cvandaag podcast
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen