Het eeuwige leven is vanaf het begin al aan ons gegeven als geschenk, niet als beloning
In den beginne schiep God de hemel en de aarde. Hij zag dat het goed was. Hij schiep de mensen en zag dat het zeer goed was. De mens plaatste de Heer in een prachtige tuin. In Eden, op een hoge plaats. Hier stonden volgens Genesis 2 allemaal bomen en planten. Sommige bomen waren volgens de tekst in Genesis mooi, anderen waren nuttig. Twee bomen plaatste God in het midden van de tuin, naast elkaar. De Boom van het Eeuwige Leven en de Boom van Kennis van goed en kwaad.
Is het je wel eens opgevallen dat Adam en Eva van ALLE bomen mochten eten, behalve die van goed en kwaad? Dus Ć³Ć³k van de boom des levens. Ze hadden vanaf het begin van God het eeuwige leven gekregen. Het was een geschenk. Dit geschenk konden verliezen door van de vruchten van de Boom van Kennis te eten. Ik dacht vroeger altijd dat Adam en Eva als een soort prijs het eeuwig leven konden krijgen als ze voor de test zouden slagen. Maar nee, ze hadden het eeuwige leven al gekregen! Helaas verloren zij dit door te bouwen op hun eigen keuzes. En zo kiezen wij ook zo vaak voor eigen kennis in plaats van het geschenk dat God ons eigenlijk wilde geven.
Ook wij zijn in eerste instantie bestemd voor het eeuwige leven. Het is het geschenk dat wij hebben gekregen van God. We kunnen dit geschenk tot ons nemen, wanneer we geloven in Jezus. De nieuwe twijg die is opgeschoten, de Ware Wijnstok. Eeuwig leven hebben we als beginsel van God gekregen. Het is dus een geschenk en gƩƩn beloning.
Door de Bijbel komen we veel bomen, planten en tuinen tegen op hoge plekken. Denk bijvoorbeeld aan de brandende braamstruik en Mozes of Jezus in de Hof van Getsemane. Momenten waar mensen kiezen tussen Gods plan voor het Leven of de andere weg. Herken jij deze symboliek op nog meer plekken in de Bijbel? Of in je eigen leven?Ā
Elke week schrijft ons redactielid Nienke een stuk over het geloof op Instagram in de #liefsnienke rubriek. Volg @CIP.nl voor meer inspirerende verhalen!
Afbeelding door Studio ByLiek.
Praatmee