cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
rode kruis corona italië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 maart 2020 door Nienke Alblas

Bekijk deze hartverscheurende fotoreportage over coronapatiënten in Italië: "God red ons!"

In Italië zijn er meer doden gevallen door corona dan in China en Spanje bij elkaar. De New York Times (NYT) maakte een indrukwekkende reportage over de corona-uitbraak in het Italiaanse Bergamo over het werk van het Rode Kruis. Het is de meest hartverscheurende fotoreportage uit de internationale media. Het Rode Kruis werkt hard voor de zieke mensen door patiënten te diagnostiseren, hen zuurstoftanks te brengen en te vervoeren van hun huizen naar het ziekenhuis. Er lijkt geen eind te komen aan de telefoontjes naar de hulpdienst.

Afbeelding uit de reportage van de New York Times door David Furst en Gaia Tripoli.

De welvarende provincie Bergamo in Italië heeft bijna geen bedden meer vrij in de ziekenhuizen. Sommige patiënten liggen op de gang. Het ziekenhuispersoneel rijdt alle uren van de dag met zuurstoftanks naar de zieke mensen. Patiënten die komen te overlijden moeten worden gecremeerd, omdat begraafplaatsen vol zijn. Families nemen afscheid van hun ouders en geliefden wanneer ze worden opgehaald door het Rode Kruis.

Zo moest Cinzia Cagnoni (43) afscheid nemen van haar moeder Maddalena Peracchi (74) toen ze werd opgehaald door vrijwilligers van het Rode Kruis. De zuurstoftank van mevrouw Peracchi was op, maar er was geen nieuwe tank beschikbaar, dus moest Peracchi naar het ziekenhuis worden gebracht. "We waren ontzet, omdat we wisten dat dit misschien wel de laatste keer was dat we onze moeder konden zien", vertelt Cagnoni aan de NYT. "We zullen op je wachten, we willen nog zo veel met je meemaken", zei ze tegen haar moeder. Bij het afscheid gingen er duizend dingen door Cagnoni heen. "God help ons. God red mijn moeder!" Met luide sirenes reed de ambulance weg. Een geluid wat dag en nacht door de straten van Bergamo klinkt.

Lees het verhaal van Cagnoni en andere Italiaanse families in de reportage van de New York Times.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Bekijk de indrukwekkende reportage

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen