cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Iran vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Christelijk gezin uit Hoogeveen moet terug naar Iran

De Iraanse Zahra is christelijk, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gelooft haar bekeringsverhaal niet. Met haar kinderen Abbas en Efran van 16 en 17 jaar wordt ze uitgezet naar het land van herkomst, laat het Dagblad van het Noorden weten.

Het Iraanse gezin werd vorige maand overgebracht naar kamp Zeist. Samen met nog een tiental andere asielzoekers wachtten ze op het moment dat ze worden uitgezet. Maandagavond werd een wake georganiseerd uit protest tegen de uitzettingen. Vervolgens werd de uitzetting van het gezin opgeschort.

Het gezin is hun thuisland ontvlucht omdat ze zich hebben bekeerd tot het christendom. Dat levert in Iran acuut gevaar op, reden om een verblijfsstatus in Nederland aan te vragen. "Ze voelen pijn, verdriet en onmacht: ze begrijpen het niet. Wat moet ik doen om te bewijzen dat ik in God geloof?”, licht Esther van Dijken toe. Zij is een prominent PvdA-lid uit Winsum en voorvechter van het Kinderpardon. Zij zette zich in de afgelopen periode volop in voor dit gezin.

Het Iraanse gezin komt nu zo'n anderhalf jaar drie keer per week in de kerk bij dominee Lieuwejan van Dalen. Ook de predikant is teleurgesteld, zegt hij tegenover RTV Drenthe. "Ik hou van mijn land en van mijn volk. Maar voor dit aspect schaam ik me. Het staat voor mij als een paal boven water dat ze bij aankomst in Iran meteen gevangen worden genomen."

Het Iraanse regime beschouwt christenen als een bedreiging voor het islamitische karakter van de staat en als ambassadeurs van het westen. De moslimbekeerlingen hoeven geen steun te verwachten van familie of van de gemeenschap. Die schamen zich voor hun bekering en leggen hen beperkingen op om de christenen terug te laten keren naar de islam. Iran bezet de negende plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

De advocaat van het gezin gaat tegen de beslissing in beroep bij de rechtbank. Wanneer de zaak precies voor de rechter komt, is op dit moment nog niet bekend.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Wat een onbegrijpelijke criteriums hanteert de IND toch. Verschrikkelijk dit.