cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
SEK
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 november 2019 door Geerten van Breugel

Zwitserse Protestantse Kerk accepteert homohuwelijk: 'Seksuele oriëntatie bepaald door Gods wil'

De Federatie van Zwitserse Protestantse Kerken (SEK) staat binnen de kerk huwelijken van mensen met hetzelfde geslacht toe. Dat is de uitkomst van een stemming in de vergadering van de federatie, waarbij 45 gedelegeerden voor stemden, 10 tegen en 5 zich onthielden van stemming. De stemming werd gehouden omdat de regering binnenkort een wet aanneemt waarin de rechten ten opzichte van homohuwelijken gelijk worden gesteld aan heterohuwelijken. Bij de SEK zijn iets minder dan 2,5 miljoen mensen aangesloten.

Eerder was er binnen het 'kerkparlement' van de SEK al gesteld dat 'iemand niet zijn seksuele oriëntatie kiest, maar dat het bepaald is door Gods creatieve wil'. Verschillende gedelegeerden zouden volgens Evangelical Focus dan ook naar deze uitspraken hebben verwezen in hun stem voor de verandering. De kerk moedigt kerkgangers dan ook officieel aan 'de nieuwe vorm van huwelijk toe te passen voor de zegen binnen huwelijken' en wil het dat men de 'vrijheid van geweten voor de priesters respecteert'. De regionale SEK-kerken hebben in hun kanton het laatste woord over de nieuwe regels.

Vrije evangelicale christenen in Zwitserland zijn het volgens Evangelical Focus in grote mate niet eens met de uitspraak. Peter Schneeberger, directeur van de Associatie van Vrije Kerken, reageerde: "Het huwelijk tussen man en vrouw heeft nog steeds een speciale status voor ons, gebaseerd op onderscheidend potentieel en op Gods scheppingsorde. De positie van de kerk is tegengesteld aan de meerderheid van de wereldkerken."


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een halve waarheid is erger dan een hele leugen. Inderdaad bepaalt God iemands seksuele oriëntatie, maar dan beslist geen homoseksuele. Verwezen kan worden naar Gen. 1: 27 en 28 waar God man en vrouw schiep, met de opdracht: weest vruchtbaar. Dat is alleen bedoeld in een heteroseksuele relatie. Homofilie is immers niet Gods wil maar een gevolg van de zondeval.