cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Klaassen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 juli 2019 door Patrick Simons

Ds. M. Klaassen hekelt koers van Evangelische Omroep: "EO zingt de mantra van inclusiviteit mee"

Dr. M. Klaassen heeft in een column in het Reformatorisch Dagblad uitgehaald naar de Evangelische Omroep. Volgens hem is het dringend nodig dat de EO tot bezinning komt. Dat schrijft hij naar aanleiding van de EO-documentaire "De kast, de kerk & het koninkrijk".

In de documentaire werd uitgebreid aandacht besteed aan de relatie tussen homoseksualiteit en kerk in de afgelopen 50 jaar in Nederland. Daarbij kwamen verschillende homoseksuele christenen aan het woord. Arjan Baan, die in de uitzending meerdere malen werd genoemd, liet eerder al weten zich niet te herkennen in "de onbijbelse en onethische documentaire". John Lapré reageerde daar weer op door te zeggen dat hij hoopt dat Baan hem in de ogen wil kijken in de documentaire. "Ze vertolken mijn hart en mijn wegslikken van tranen is niet geregisseerd."

Volgens dr. M. Klaassen laat de documentaire echter ook de veranderende zienswijze van de EO zien. Hij vond dat andere geluiden rondom homoseksualiteit niet aan bod kwam. 'Aan het woord kwamen alleen mensen die hun homoseksualiteit als een gegeven zagen, niet als een probleem.' De predikant uit Arnemuiden citeert daarbij ook een artikel in Trouw waarin het was opgevallen dat homo's die een relatie afwijzen vanwege hun geloof niet aan bod kwamen.

'Daamee komt de aap uit de mouw', aldus Klaassen. 'De omroep is een andere koers gaan varen. De EO zingt de mantra van inclusiviteit mee. De EO doet met deze documentaire meer dan observeren en analyseren. De omroep neemt nu ook een voortrekkersrol op zich met betrekking tot de emancipatie en acceptatie van homoseksuele relaties in christelijk Nederland.'

Dat heeft volgens de predikant alles te maken met de fusie tussen EO en IKON. De laatste noemt hij een 'progressief-chistelijke zender die acceptatie van homoseksuele relaties hoog op de agenda had staan'. 'Nu Herodes en Pilatus vrienden zijn geworden, laat de EO zich kapen door de agenda van de IKON en lijkt de omroep zijn vroegere "stevige standpunten" eenvoudig in te ruilen voor de "veiligheid" van de inclusiviteit.'

Arjan Lock, directeur van de EO, reageert op Twitter op de column van de predikant. 'Los van de onwaarheden in het artikel is de zinsnede 'nu Herodus en Pilatus vrienden zijn geworden' voor iedereen, maar zeker voor een predikant, onwaardig. Zo zouden we als christen, hoe verschillend ook, niet met elkaar om moeten gaan. Leren we nooit?' In een daaropvolgende tweet noemt Lock twee dingen uit de column die volgens hem niet kloppen. '1: Er is geen sprake van een fusie EO/IKON (de EO heeft na opheffen IKON en Zvk de verantwoordelijkheid genomen om de protestantse kerken te representeren). 2: Ondertekenaar Nashville (verklaring red.) komt ruim aan bod in docu in gesprek met John Lapré.' Tot slot meldt de directeur van de EO dat het zijn hoofdpunt echter vooral de toon is. 'De harde toon past niet bij het gespek over een onderwerp waar in het (recente) verleden al zoveel schade is aangericht.'

Lees ook: Ds. M. Klaassen raakt gevoelige snaar: 20 reacties op zijn kritische EO-column.


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Koers Evangelische Omroep
- Jurjen ten Brinke schrok van reacties op vertrek ledenraadsleden EO: "Christenen weten heel goed hoe het niet moet"
- Arjan Lock over vertrokken EO-ledenraadsleden: “Over onderwerpen als homoseksualiteit zijn we veranderd“
- Ook ds. Kees van Velzen verlaat EO-ledenraad: "De EO laat de Bijbel als fundament los"
- Theoloog Marten Visser stapt uit EO-ledenraad: "Bestuurders houden zich niet aan eigen grondslag, dan hoor ik er niet thuis"
- Christelijke prominenten uiten in open brief kritiek over koers EO
Meer over Koers Evangelische Omroep »

Lees hier de column van dr. Klaassen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht zegt ds. Klaassen dat het dringend nodig is dat de EO tot bezinning komt. Hij erkent dat kerken ‘flinke brokken gemaakt hebben’. Daarom is het goed om een gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken, maar dat mag niet ertoe leiden dat men ingaat tegen Gods Woord door met onjuiste argumenten homopraxis toe te staan. Dat is namelijk een schijnoplossing, want dan vergeet men dat met de kracht van de Heilige Geest homofiele mede-gelovigen verlost kunnen worden (er zijn genoeg voorbeelden te noemen), ook al wil de duivel dat ontkennen.