cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw in ambt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 juli 2019 door Patrick Simons

Vrouwenkwestie CGK: "Wat mij betreft doet de synode helemaal niets"

De heikele kwestie van de vrouw in het ambt is nog steeds niet opgelost binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Een kerklid schrijft in een ingezonden stuk in het Nederlands Dagblad dat de synode wat hem betreft helemaal niets doet. Hij noemt het voorbeeld van zijn zoon die net klaar is met zijn huiswerk en op de iPad zit, maar zijn dochter wil er op en dat mocht van haar moeder. Beide hebben en een goed argument, maar allebei gelijk geven is helaas onmogelijk.

De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Onlangs is er in dezelfde kerk voor het eerst een vrouw in het ambt bevestigd. Meer samenwerkingsgemeenten met christelijk-gereformeerd bloed in hun DNA zijn van plan om binnenkort vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden synode-afspraken negeren en zichzelf buiten het kerkverband plaatsen.

'Bij de rechterflank gaat het om het voortbestaan van de gereformeerde orthodoxie', schrijft het kerklid. 'Dat is een belangrijk middel om je te wapenen tegen de secularisatie. Op de linkerflank zijn veel samenwerkingsgemeenten ook niet uit luxe ontstaan, maar uit de noodzaak mensen, kennis en kunde te bundelen om je als gemeente staande te houden in de geseculariseerde wereld. Wil links nu zeggen dat rechts niet meer orthodox mag zijn? En wil rechts verbieden dat links zich wapent tegen de secularisatie?'

'Wat mij betreft doet de synode nu niets en laat ze de kwestie rusten. Het liefst heb ik dat mijn zoon en dochter met elkaar in gesprek gaan en onderling een afspraak maken. Dan verdiepen ze zich in elkaar en kiezen ze een oplossing die aan beide belangen rechtdoet.'


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen