cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Dit vertelde Kees van der Staaij gisteren in de Tweede Kamer over 'demonstraties' bij abortusklinieken

"Uit heel wat ervaringsverhalen heb ik gehoord dat vrouwen soms enorm onder druk worden gezet om het kindje weg te laten halen. Dat is een ernstig en schrijnend probleem. (...) Ik heb daarom heel veel waardering voor mensen die zich belangeloos inzetten voor ongewenst zwangere vrouwen," vertelde SGP-leider Kees van der Staaij dinsdagavond in de Tweede Kamer. Kamerleden debatteerden over 'demonstraties' bij abortusklinieken.

Eerder dit jaar meldden abortusklinieken dat ze steeds vaker hinder hadden van 'anti-abortusactivisten' voor hun deur. Vrouwen die zich voor een abortus meldden zouden zich geïntimideerd voelen door de 'demonstraties' van bijvoorbeeld Schreeuw om Leven. Zelf stelt Schreeuw om Leven dat van intimidatie of hinder geen sprake is. "Onze medewerkers bij de abortuscentra attenderen vrouwen op een respectvolle en liefdevolle wijze op alternatieven voor een abortus."

Ook Van der Staaij denkt dat veel wakers bij abortusklinieken op een respectvolle en integere manier hulp aanbieden aan vrouwen die daarvoor openstaan. "Het is zaak om feiten en fabels helder van elkaar te onderscheiden. De minister schrijft (brief 6 mei) dat ‘het aantal signalen dat vrouwen zich geïntimideerd voelt, helaas toeneemt.’ Waar baseert de minister dit precies op? Er zijn de afgelopen jaren zeer zelden klachten of incidenten bij gemeenten en bij de politie gemeld rondom demonstraties bij abortusklinieken (brief 11 juni).

Als je de feiten eerlijk op een rijtje zet, zie ik vooral een toenemende ergernis en actiebereidheid bij een organisatie als het Humanstisch Verbond. Dat is echt iets heel anders. (...) In Nederland hechten we veel waarde aan de vrijheid om te betogen – óók als de boodschap confronterend is. Er mag luid en duidelijk gezegd worden dat de beschermwaardigheid van het leven in Nederland onder druk staat."

Felle reactie Tim Hofman
De Bekende Nederlander en presentator Tim Hofman bekritiseerde op sociale media op felle wijze het betoog van Van der Staaij. "Praat anders eens met een vernederd verkrachtingsslachtoffer, gedwongen tot de rotsituatie die abortus heet, voordat je voor de camera de grote jongen uithangt. Pas op de plaats, vriend."

Lees ook: Buddysysteem moet vrouwen beschermen tegen 'anti-abortusdemonstranten'.


Abortus
- Niets is progressiever dan de strijd tegen abortus
- Kees van Helden deelt bijzondere verhalen van vrouwen die niet voor abortus kozen
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
- Abortusdebat waait over naar Nederland: GroenLinks-Kamerlid haalt uit naar evangelicals
Meer over Abortus »

Lees hier het volledige betoog van Kees van der Staaij

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dus die Tim Hofman is anti doodstraf maar pro choice? Lichtelijk hypocriet? Als christen ben ik vóór het leven en dus anti abortus en vóór de doodstraf voor mensen die anderen vermoorden.