cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
NOS
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 april 2019 door Jeffrey Schipper

Dit schrijft de NOS over de CGK-crisis rondom wel of geen vrouw in het ambt

'De verhoudingen binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) staan op scherp. Vooral de discussies over vrouwen in het ambt en homoseksualiteit leiden tot grote verdeeldheid.' Zelfs de NOS heeft het rumoer binnen het gereformeerde kerkverband opgemerkt.

Binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte CGK-synodepreses P. D. J. Buijs deze week nogmaals. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

'Al meer dan een eeuw slaagt het protestantse kerkgenootschap erin om ondanks verschillende opvattingen een geheel te blijven,' schrijft de NOS. 'De CGK telt ongeveer 185 kerken en bijna 75.000 leden. Tegenstellingen binnen de kerk zijn niet nieuw, maar de afgelopen jaren kwamen die steeds meer aan de oppervlakte.'

De NOS laat Maarten Stolk uit, kerkredacteur bij het Reformatorisch Dagblad, aan het woord om de crisis binnen de CGK te duiden. Stolk: "Kerkverbanden met wie de CGK samenwerkt, herkennen elkaar steeds minder in verschillende visies. Door samenwerking van gemeenten uit verschillende kerkverbanden, de zogenoemde samenwerkingsgemeenten, is dat actueel geworden."

Niet alleen de kwestie 'vrouw in het ambt' zorgt voor rumoer. De NOS brengt ook het hete hangijzer 'homoseksualiteit' te sprake. In 2017 werd tijdens een synode van de CGK, de belangrijkste kerkelijke vergadering, een rapport opgesteld waarin het praktiseren van homoseksualiteit wordt afgewezen. Niet alle CGK-leden kunnen zich daarin vinden.


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- CGK-gemeenten met vrouwen in het ambt vermanen kan alleen vanuit innerlijke overtuiging
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Wat een gekibbel!!!

Staat de man nog altijd boven de vrouw???

Heeft onze Hemelse Vader rangen en standen in zijn schepping gegeven???

IK kerk in een gemeente waar man en vrouw samen werken!!! Je vult elkaar aan net als in een huwelijk!! Ik wens jullie sterkte, wijsheid,en liefde toe!!!M v Popering-Jongejan