GKv-predikant: "Christenen die strijden tegen transgenderideologie kunnen slachtoffers maken"
"We kunnen als christenen ten strijde trekken tegen de transgenderideologie, maar het risico is dat je in die oorlog burgerslachtoffers maakt," zegt ds. Marc ten Brink (foto). De gereformeerd-vrijgemaakte dominee uit 't Harde is pastor van gelovige transgenders. Met collegapredikant Dick Westerkamp blikt hij in OnderWeg terug op de ophef over de Nashville verklaring.
Westerkamp hield zich, naast zijn werk als predikant in De Lichtboog in Houten, bezig met gender- en seksuele vragen als lid van de commissie ambt en homoseksualiteit van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). In tegenstelling tot Ten Brink gelooft de predikant dat er wel degelijk sprake is van een genderideologie. "Mijn verontrusting zit hem erin dat ik zie dat er in christelijke kring heel onkritisch mee omgegaan wordt, naïef eigenlijk. Dan moet er iemand zijn om aan de bel te trekken."
"Genderdysforie is bijna altijd verbonden met grote psychische problematiek," vervolgt Westerkamp. "De operaties lossen de psychosociale problemen niet op (zelfmoordcijfers na transitie blijven tot negentien keer hoger) en biologisch gezien klopt het gewoon niet. Je kunt iemand wel andere geslachtsorganen aanmeten, maar biologisch gezien wordt iemand daarmee niet van een vrouw een man, of andersom."
Ten Brink: "‘Ik ben voorzichtig en zeg niet tegen transgenders: doe maar gewoon geslachtsveranderende operaties, dat is prima. (...) Artsen willen er zijn voor mensen die echt transgender zijn, genderdysforie hebben, en voor wie het een zaak op leven en dood is om een operatie te kunnen ondergaan. Die operatie gebeurt om leed te verzachten, alleen bij transgenders waarvan het vastgesteld is dat ze het ook echt zijn. Deze artsen zien een patiënt voor zich.
We kunnen als christenen ten strijde trekken tegen de transgenderideologie, maar het risico is dat je in die oorlog burgerslachtoffers maakt. Dan voelt de echte transgender, die ook gelooft, zich weer alleen staan. Ze krijgen een norm opgelegd: je mag niets veranderen aan je lichaam. Een norm die je niet zomaar hard kunt maken vanuit de Bijbel. Ik merk dat mensen daar erg mee worstelen en dat het hen niet helpt als dat alleen maar als een dwaalweg wordt gezien."
Westerkamp heeft begrip voor de gebrokenheid waar mensen na de zondeval mee te maken hebben. "Maar laten we de dingen dan herstellen in de richting van de goede schepping, en niet de gevallen schepping een stukje verder laten verworden."
Praatmee