cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. P. de Vries
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. P. de Vries wil met 'Nashville' geluid laten horen: "Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken"

"We moeten ons geluid laten horen. Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu dringt de genderideologie zich op en zwijgen de kerken weer te vaak," zegt ds. P. de Vries. Het AD sprak met één van de initiatiefnemers van de veelbesproken Nashville-verklaring.

De Vries: "Eerder dit jaar publiceerden we ook al een wake up call over het thema. Er wordt te weinig onderwijs gegeven over wat de Bijbel zegt over het huwelijk en seksualiteit. We moeten ons geluid laten horen. Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu dringt de genderideologie zich op en zwijgen de kerken weer te vaak."

De hersteld hervormde emeritus-predikant trok samen met evangelist Arjan Baan de stoute schoenen aan door de Nashville-verklaring naar het Nederlands te vertalen. De Nashville-verklaring is in 2017 in Amerika opgesteld, het pamflet waar nu de handtekeningen onder zijn gezet is een vertaling hiervan. In de Nashville-verklaring staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. 

De Vries zegt tegenover het AD: "Seksualiteit is bedoeld voor man en vrouw die elkaar een leven lang trouw blijven. Maar die opvatting staat onder zware druk, ook binnen de kerk, door aspecten als vreemdgaan, echtscheidingen, seks voor het huwelijk en homoseksuele relaties."

Journalist Ruben Altena voegt toe dat de toenemende acceptie voor homo's met een relatie binnen de gereformeerde kerken een cruciale rol speelt als aanleiding voor deze verklaring. Hij sprak hierover met ds. De Vries. "Hij zei dat naar aanleiding van die studiedag aantal mensen bij elkaar kwam om een verklaring uit te geven dat de kerk zich duidelijk uit moet spreken. Twee van de ondertekenaars besloten om de twee jaar oude Nashvilleverklaring uit Amerika te vertalen en te laten ondertekenen."

Lees ook: Journalist legt uit waarom ondertekenaars homoverklaring geen geradicaliseerde christenen zijn.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gelukkig zwegen niet alle kerken, denk aan die enorme beweging van Die Bekennende Kirche o.l.v. Karl Barth. De SGP zweeg echter wel, lees ik hier. Rara, hoe kan dit? https://www.doorbraak.eu/gebladerte/11376f89.htm