PKN spreekt zich uit tegen asielplannen: "Hulp bieden is geen misdaad"

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer toonde zich afgelopen week voorstander van de Asielnoodmaatregelenwet. Daarin staat onder meer dat illegaliteit én hulp aan illegaal in Nederland verblijvende mensen strafbaar wordt. De SGP stemde voor de wet en de ChristenUnie tegen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) toont zich dinsdag in een statement uiterst kritisch over de asielplannen.
'De Protestantse Kerk spreekt zich uit tegen plannen om hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar te stellen', maakt de kerk duidelijk op haar website. "Hulp bieden is geen misdaad, maar een daad van menselijkheid", benadrukt Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de PKN vervolgens. Hij sprak zich vorige week al uit door samen met een groot aantal christenen, kerken en organisaties een brandbrief te sturen aan de Tweede Kamer. Daarin werd opgeroepen om tegen de Asielnoodmaatregelenwet te stemmen.
Tevergeefs, zo bleek dus tot teleurstelling van De Groot. "Het moet in Nederland altijd mogelijk blijven om hulp te bieden aan mensen in nood", vertelt hij op de website van de PKN. "Het schenken van soep, het bieden van een slaapplaats bieden, luisteren naar iemands verhaal, dat mag nooit strafbaar zijn."
'Kerken, diaconale organisaties en duizenden vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor mensen zonder papieren', vervolgt het statement. 'Vanuit het geloof dat ieder mens ertoe doet, ongeacht afkomst of verblijfstatus. Als het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen van kracht wordt, kunnen organisaties en individuen die mensen zonder verblijfsvergunning helpen, strafbaar worden. Dai raakt aan de kern van ons geloof: het christelijke uitgangspunt van de naastenliefde.'
De PKN refereert vervolgens aan een bezoek dat Jurjen de Groot bracht aan Villa Vrede en stichting De Toevlucht in Utrecht. Daar worden illegalen opgevangen. Volgens de kerk wordt het voor dit soort organisaties steeds moeilijker om hulp te bieden aan vluchtelingen, migranten en ongedocumenteerden.
'De kerk erkent dat de terugkeer naar het land van herkomst soms nodig is', besluit de kerk. 'Maar als terugkeer niet mogelijk of zelfs levensgevaarlijk is, vallen mensen tussen wal en schip.' De Groot: "In zulke situaties kunnen we als kerk niet wegkijken. Het evangelie laat ons daarin geen keus."
Hoewel de Asielnoodmaatregelenwet in de Tweede Kamer een ruime meerderheid haalde, is het niet zeker of de wet er ook daadwerkelijk gaat komen. Daarvoor is namelijk ook een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en dat is allesbehalve een zekerheid. Zo liet SGP-leider Chris Stoffer weten dat zijn partij in de Eerste Kamer alsnog tegen de wet stemt als uit het oordeel van de Raad van State blijkt dat door de wet de hulp aan illegalen inderdaad strafbaar wordt. SGP stemde in de Tweede Kamer nog voor de wet.
Praatmee