Zwaardere vervolging van christenen in Iran na oorlog met Israƫl en VS

Het recente conflict met Israƫl en de Verenigde Staten heeft de situatie voor christenen en andere minderheden in Iran drastisch verslechterd. De laatste weken arresteerde het regime honderden mensen. Ten minste tien personen zijn inmiddels geƫxecuteerd na schijnprocessen. Dat meldt International Christian Concern.
Volgens de Iraanse mensenrechtenactiviste en Nobelprijswinnares Narges Mohammadi is de situatie zorgwekkend. āDe situatie voor het Iraanse volk is gevaarlijker dan vóór de oorlog", waarschuwde ze in een interview met The Wall Street Journal. Ze verwacht dat de onderdrukking de komende tijd alleen maar verder zal toenemen.
Doodstraf voor contact met het buitenland
Een nieuwe wet, aangenomen op 29 juni, maakt de doodstraf mogelijk voor vrijwel elk contact met zogenaamde āvijandige landenā, waaronder IsraĆ«l. Dit raakt ook veel christenen, omdat zij vanwege de zware binnenlandse beperkingen vaak contact onderhouden met geloofsgenoten en organisaties buiten Iran.
Mensenrechtenorganisaties vrezen dat deze wet vooral gebruikt zal worden om de vervolging van christenen en tegenstanders van het regime verder op te voeren. De Iraanse overheid beschouwt bekeringen tot het christelijk geloof als een directe bedreiging voor haar islamitisch-fundamentalistische ideologie. Op bekering vanuit de islam tot het christendom staat de doodstraf.
Christenvervolging neemt toe
De groei van het christendom in Iran is opvallend, ondanks decennia van onderdrukking. De meeste Iraanse christenen zijn bekeerlingen uit de islam, en daarmee extra kwetsbaar. Een rapport van mensenrechtenorganisatie Article 18 laat zien dat in 2024 het aantal gevangen christenen zes keer zo hoog was als het jaar ervoor. In totaal werden 96 christenen veroordeeld tot samen 263 jaar cel.
Enkele christenen kregen straffen van tien jaar of meer. Volgens de Amerikaanse Commission on International Religious Freedom (USCIRF) werden er in 2024 meer dan 900 mensen geƫxecuteerd in Iran, waaronder velen op religieuze gronden.
Strenge handhaving van religieuze wetten
Naast de gerechtelijke repressie intensiveert Iran ook de handhaving op straat. Vooral vrouwen worden zwaar aangepakt voor het niet dragen van de verplichte hijab. De politie arresteert en mishandelt vrouwen en straft ook ondernemers die deze vrouwen toelaten in hun winkels.
Iran blijft ƩƩn van de weinige landen ter wereld waar een theocratisch regime regeert. Sinds de islamitische revolutie in 1979 is het land stevig in handen van geestelijke leiders die het islamitisch recht strikt toepassen. Andere geloofsovertuigingen, waaronder het christendom, worden systematisch onderdrukt.
De Verenigde Staten plaatsen Iran al sinds 1999 op de lijst van "landen van bijzondere zorg" vanwege ernstige schendingen van godsdienstvrijheid. Dit label wordt toegekend aan landen waar sprake is van grootschalige onderdrukking, marteling en duidelijke schendingen van de mensenrechten.
Praatmee