cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman Selderhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 december 2018 door Jeffrey Schipper

Eenheid onder christenen: Drie uitspraken van Herman Selderhuis

Zeven vertegenwoordigers van protestantse stromingen spraken elkaar onlangs voor een ‘Maaltijd van eenheid’. Op het menu stonden onder andere drie stellingen over de kerkelijke verscheidenheid en de gezamenlijke roeping in een geseculariseerd Nederland. De glossy Dordt400 berichtte hierover. Ook prof. dr. Herman Selderhuis schoof aan. We zetten drie uitspraken van hem op een rijtje.

• “Als je het gesprek zoekt met elkaar, moet je daar eerlijk in zijn. Dan kan er een punt komen waarop je zegt: Jongens, waarom zijn we eigenlijk nog bij elkaar vandaan? Of: Dat zijn toch essentiële zaken waarover we dusdanig verschillen dat we wel veel samen kunnen doen, maar toch geen eenheid kunnen zijn.”
• “In de eerste eeuwen van de kerk was er veel variatie, maar men vond elkaar in: Dit is wat de Schrift zegt over Christus, waarachtig God en waarachtig mens, en wie dat niet gelooft, kan geen christen zijn. Dat is voor mij norm. Met rooms-katholieken hebben we die eerste eeuwen gemeenschappelijk. Op de boeken van de vorige paus over Christus kan ik alleen maar ‘amen’ zeggen, maar de inhoud ervan vormt ook een scheiding met mensen die zeggen: Ik heb wel iets met christelijk, maar niet zoals het daar staat.”
• “Er wordt veel te veel energie gestoken in kerkelijke eenheid, alsof we er dán zijn, als het allemaal bij elkaar komt. De vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden komen nu bij elkaar, maar die hóren ook samen. Voor de rest kost het zoveel energie en heel veel tijd en het levert nauwelijks wat op. Ik wil wel meehelpen om samen met andere kerken Christus aan de hele bevolking te verkondigen, nu velen niet meer van Hem weten. Er is hoop in de Heere Jezus Christus, juist voor een geseculariseerd Nederland. Als je zegt dat er maar één Naam is waardoor mensen behouden worden, moet je ook gaan overleggen hoe je die dan wilt verkondigen.”

Lees het volledige gesprek van Herman met de zes andere vertegenwoordigers van protestantse stromingen in de glossy Dordt400.


Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Uit een evangelische gemeente gezet
Meer over Eenheid »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Hoog geachte Professoren Selderhuis,

Ik heb veel van Uw artikelen in het RD met instemming gelezen. Ongetwijfeld heeft paus Benedictus XVI goed over de Heer Jezus geschreven. Maar toch ben ik God dankbaar dat Hij mij in 1973 vanuit de Rooms-katholieke duisternis tot Zijn wonderbaar Licht heeft getrokken! Verder wens U alle goeds en hoop nog vele mooie artikelen Uwerzijds in het RD te lezen.