Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
12 september 2018
door
Redactie
"Christenen zijn eenzijdig geweest rondom Howick & Lily" - Rik & Jeffrey Podcast
EO-coryfee Andries Knevel verbaasde zich deze week over de heftigheid waarmee de ChristenUnie-achterban in opstand kwam tegen een rechterlijke uitspraak in de kwestie Howick en Lili. Andries Knevel twitterde hierover: 'Heb me verbaasd over heftigheid in CU kring. De kinderen blijven, dat is mooi. Maar wel via liegen, bedriegen en chantage van moeder. Gisteren wonnen de genade en de leugen. Wrang voor mensen die wel het recht volgden. En nu weg zijn.'
Rik & Jeffrey hebben het over de kwestie in de CIP Podcast. Luister vanaf 1:20.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Jeffrey wijst erop dat er rondom Howick en Lily veel eenzijdigheid is in de media en zo ook onder christenen. "RTL heeft er eerder op gewezen dat de moeder van Howick en Lili tijdens de procedure heeft gelogen, over de namen van haar kinderen, haar eigen naam, over het feit dat ze geen thuisland zouden hebben en hun gezondheid niet goed zou zijn."
"En zo zijn er meerdere twijfelachtige dingen aangedragen in de zaak. Er zijn heel veel dingen waar je van kunt zeggen: 'Ja, ik snap dat je wilt blijven in Nederland maar als je zelf leugens of halve waarheden verkondigt tegen de rechter dan moet je niet raar staan te kijken als Andries Knevel er een tweetje aan waagt.'"
Misbruik procedures
Rik: "Het vervelende aan dit verhaal is dat de hele procedure rondom Howick en Lily 10 jaar heeft geduurd." Jeffrey: "Het systeem is het probleem. Als je een goede regeling maakt rondom kinderen dan heb je dit soort situaties niet meer."
"Je mag ook eerlijk zijn naar die moeder en denken: zij had haar verantwoordelijkheid meer moeten nemen."
Rik: "Het probleem is ook dat mensen langdurig procederen om maar in Nederland te kunnen blijven. Dat wordt vaak vergeten. En ze blijven dan maar procederen en procederen. En dan gaan ze in hoger beroep en dan komt er een onderzoek, gaan ze weer in hoger beroep, moet er nog een onderzoek komen.."
"Voor je het weet ben je 10 jaar bezig om erachter te komen of je in Nederland mag blijven."
"Eigenlijk zou je als overheid moeten bepalen dat een hele procedure maximaal 5 jaar mag duren."
Rik wijst er ook op dat je niet alleen de overheid wat zou kunnen verwijten in de zaak van Howick en Lili, maar ook hun moeder. En niet alleen omdat ze gelogen heeft tegen de rechter. "Je mag ook eerlijk zijn naar die moeder en denken: zij had haar verantwoordelijkheid meer moeten nemen en er vanuit kunnen gaan dat haar kinderen met haar terug naar Armenië zouden moeten."
"Als je een procedure hebt lopen moet je er toch rekening mee houden dat je die kunt verliezen? En dat je dus met je kinderen terug moet. Over een jaar, twee jaar, of drie jaar. En als je daar rekening mee houdt dan kun je je kinderen de taal leren en ze voorbereiden."
"Je kunt nu wel zeggen: de kinderen moesten bijna terug naar Armenië en dat is de schuld van de overheid. Maar is dat dan echt de schuld van de overheid? Of is dat ook ergens de schuld van de moeder?"
Hypocriet kabinet
Rik en Jeffrey vinden het allebei raar dat het kabinet pas op het laatste moment heeft besloten Howick en Lily in Nederland te laten, via de speciale bevoegdheid van de minister. "Dat had veel eerder gekund."
"Het kabinet heeft in de eerste plaats dit gedaan om hun eigen hachie te redden."
"Ik vind dat Howick en Lily hier moeten blijven," vertelt Rik. "Maar de manier waarop het gegaan is, vind ik hypocriet. Pas na wekenlange mediadruk mogen ze blijven. En nu kloppen de politici zich als helden op de borst omdat ze die twee kinderen hebben gered. Dat vind ik ergens hypocriet. Bert Wagendorp wijst er in de Volkskrant terecht op dat de enige ware reden voor de koerswijziging is dat er op die manier een dreigende politieke rampspoed werd afgewend."
"Je zou kunnen zeggen dat er wellicht meer in het partijbelang gehandeld is dan in het belang van de kinderen."
"Het kabinet heeft in de eerste plaats dit gedaan om hun eigen hachie te redden. Pas in de tweede plaats draaide dit echt om het redden van Howick en Lily. Dat tweede is goed, maar over dat eerste mag je kritisch zijn."
Dieptepunt vond Jeffrey D66-leider Alexander Pechtold die eerst verkondigde dat het kabinet de lijn van de rechter moest volgen en even later zo ontzettend blij was dat de kinderen mochten blijven.
Lof
Jeffrey: "Wie wel echt lof verdient is Joël Voordewind van de ChristenUnie die zich achter de schermen enorm heeft ingespannen om Howick en Lily hier te houden." Hij is boven het partijdenken uitgestegen en was zeer sterk persoonlijk betrokken. Hij stelde de kinderen keer op keer boven het beleid van het kabinet. Rik: "Petje af voor wat die man gedaan heeft. Joël, bedankt."
Rik: "Laten we tot slot ook niet vergeten dat er nog honderden kinderen zijn zoals Howick en Lily die niet de media aandacht krijgen die ze nodig hebben om hier te blijven." Daar kraait geen haan naar. En dus ook het kabinet niet. Rik: "Laatst in Culemborg nog. Daar zijn drie kinderen van 14, 10 en 5 jaar het land uitgezet. Ik ben het met Wagendorp eens als hij schrijft: 'Zaterdag was een topdag voor Howick & Lili, maar ook een dag waarop het gore gezicht van politieke willekeur, opportunisme en hypocrisie doorging voor humaniteit.’"
Luister vanaf 1:20:
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »
Deel dit artikel op: