Slaan christenen die aansluiten bij Messiaanse beweging door? - Rik en Jeffrey Podcast

Studenten Neeltje en Hadassa (foto) deden een onderzoek naar de Messiaanse beweging. Er is namelijk een groeiende groep christenen die veel oog heeft voor de Joodse wortels. Rik en Jeffrey bespreken in de podcast de bevindingen, met daarbij de vraag of het niet erg doorslaat.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Jeffrey vertelt dat mensen al snel breken met de traditionele kerk als ze in contact komen met de Messiaanse beweging. “Ze ontdekken dat het niet te rijmen is met elkaar.” Dat vindt hij persoonlijk erg jammer. “Ik heb er moeite mee. Het is heel jammer, want ze hebben zoveel ontdekkingen gedaan. Het zou mooi zijn als ze die rijkdom dan delen met andere gelovigen.”
Nieuwe ontdekkingen
Rik noemt wat van de ‘nieuwe ontdekkingen van deze gelovigen op.’ “De focus komt meer te liggen op het feit dat we uit het judaïsme voortkomen, dat Jezus een rabbi was en dat veel beloften niet over ons gaan, maar over Israël. Wij als kerk zijn ook geënt op de olijftak Israël en dus toegevoegd aan het Joodse volk. Jezus komt uiteindelijk niet terug in Amerika, maar op de Olijfberg in Jeruzalem. Mensen ontdekken dat en gaan vervolgens de kerk uit.”
Jeffrey: “Het is natuurlijk wel zo dat kerken de meest vreselijke dingen over Joden hebben gezegd en dat de kerk vaak schuldig is geweest aan antisemitisme.” Rik sluit zich hierbij aan, maar wil wel een punt maken over de Messiaanse beweging.
“Ik ben zelf bij een gemeente betrokken waar veel mensen zijn vertrokken omdat ze het Messiaanse geloof gingen aanhangen. Wat me opvalt is dat het vaak veel onrust veroorzaakt. Alsof alles over Israël moet gaan. Dat is wel problematisch. We hebben een christelijk geloof dat voorkomt uit het judaïsme, maar onze cultuur is nu eenmaal de 21e eeuw. Als je terug wilt naar de oudheid en naar het Israël van toen, dat kan niet. We leven in Nederland. Je ziet zelfs dat mensen dan baarden gaan laten groeien, ze gaan alle Joodse feesten vieren en ontwikkelen een antipathie tegen de kerk. En zelfs ook tegen onschuldige dingen als het kerstfeest. Of ze zijn wars van elke vorm van structuur in de kerk. Terwijl structuur misschien meer nodig is dan vroeger, simpelweg omdat de kerk gegroeid is.”
Andere onderwerpen
Hij vervolgt. “Ik waardeer de liefde voor Israël, maar je hebt zondag ook gewoon mensen in de dienst die met hele andere dingen bezig zijn. Ze hebben vragen over hun gezin en opvoeding of ze hebben vragen over de cultuur waarin we leven. Volgens mij sla je de plank erg mis als je je zo gaat richten op één onderwerp.” Jeffrey: “Ja, mensen gaan overreageren.”
Rik: “Natuurlijk is Israël heel belangrijk, maar het gaat net zo goed om jou en mij in de Bijbel. We zijn zelf enorme Israël-liefhebbers. Ik kom er vaak en Jeffrey heeft er zelfs familie. Maar het slaat soms teveel door. Alsof God niet veel heeft met Palestijnen of Congolozen.”
Tot slot bespreekt het duo de sabbat. “Het is een beetje raar dat ze ineens de sabbat gaan houden. Volgens mij is dat ook een beetje rancune naar de kerk toe. De sabbat is dan een goede reden om de kerk te verlaten. Als je zoveel waarde hecht aan dit gebod, kies je er dan ook voor om alle andere regels in het Oude Testament strikt na te leven?”
Beluister het fragment vanaf minuut 1:12
Praatmee