Vijf redenen om Genesis 1 serieus te nemen
Het artikel van René Fransen met de titel 'Vijf redenen om de wetenschap serieus te nemen' deed nogal wat stof opwaaien. Er kwamen zeer uiteenlopende reacties uit de hoek van creationisten en evolutionisten, die elkaar bijna in de haren vlogen om de tekst van het artikel.
Persoonlijk deed het artikel mij denken aan Spreuken 14:12 “Er is soms een weg die iemand recht schijnt, maar het einde ervan zijn wegen van de dood”. Dat klinkt misschien wel heel heftig, maar ik ben ervan overtuigd dat René Fransen en vele andere christenwetenschappers met hem op een heel subtiele manier zijn misleid. Voor alle duidelijkheid: ik heb niks tegen René en ben zelfs vrienden met hem geworden op Facebook, om hem te laten weten dat ik hem als persoon niet afwijs. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn. En dat is ook niet nodig. Er is namelijk geen enkele reden (voor zowel christenen als niet-christenen) om in evolutie te geloven. Wetenschap kan prima functioneren zonder evolutie. Daarom geef ik hieronder vijf redenen om Genesis 1 serieus te nemen.
1. Het staat er duidelijk genoeg
Sommige christenen proberen de evolutietheorie in te passen in het scheppingsverhaal. Ze zeggen dan dat het Hebreeuwse woord voor “dag” ook een onbepaalde periode kan betekenen. Zo worden ze misleid om een scheppingsdag te zien als miljoenen jaren van evolutie. Maar dan lezen ze over de volgende woorden heen: “Toen was het avond geweest en het was ochtend geweest”. Dit is niet anders op te vatten dan een letterlijke dag van 24 uur.
2. Jezus citeert Genesis
Er zijn meerdere Bijbelgedeelten te vinden waar Jezus uit het boek Genesis citeert als geschiedenis. Om een paar voorbeelden te noemen: 'Maar Jezus zei: ‘Jullie weten best dat God bij de schepping een man en een vrouw maakte. En God zei erbij: ‘Een man blijft niet bij zijn vader en moeder. Hij gaat met zijn vrouw leven en ze worden samen helemaal één.’'
Jezus twijfelde niet aan het scheppingsverhaal. Meer citaten van Jezus uit het boek Genesis vind je in Lukas 17:26-32, Markus 13:19, Markus 10:6-7, Mattheüs 23:35, Lukas 11:50-51, Johannes 8:39-40, Mattheüs 19:5.
3. Het klopt met de natuur
Als je kijkt naar gebieden als de Grand Canyon, krijg je een goed beeld van de aardlagen, die volgens evolutionisten zeer langzaam zijn gevormd over verschillende periodes van elk miljoenen jaren. Toch zijn er versteende boomstammen gevonden die dwars door verschillende aardlagen heen steken. Evolutionisten hebben daar geen verklaring voor. Genesis heeft daar wel een heel goede verklaring voor: de zondvloed. Om dit te begrijpen kijken we naar een stukje recente geschiedenis.
In 1980 barstte de Amerikaanse vulkaan Mt. St. Helens uit. Gelukkig was het hele gebied rondom de vulkaan ruim op tijd geëvacueerd en vielen er geen slachtoffers. Wel leverde deze uitbarsting een enorme verrijking op voor de wetenschap. In slechts enkele dagen tijd werden door landverschuiving vele aardlagen gevormd. Hiermee werd bewezen dat aardlagen niet miljoenen jaren nodig hebben om te vormen, het kan binnen enkele uren gebeuren. Ook de eerder besproken boomstam kan op die manier prima rechtop door deze aardlagen heen steken.
Zo zijn er vele andere voorbeelden te vinden uit de natuur die precies overeenkomen met het scheppingsverhaal en de zondvloed, maar die door evolutie niet te verklaren zijn.
4. Fossielen en de geologische kolom
In de loop van de afgelopen eeuwen zijn er enorm veel fossielen gevonden. Niet alleen van dinosauriërs, maar van de meeste uiteenlopende dier- en plantsoorten. Als je al deze fossielen gaat tellen, kom je op een aantal uit dat bij lange na niet overeen kan komen met miljoenen jaren. Stel dat de mens die wetenschappelijk wordt aangeduid met “homo sapiens” ongeveer een miljoen jaar op de aarde rondloopt, dan zouden er zoveel menselijke skeletten moeten zijn, dat wij anno 2018 op een kilometers hoge stapel skeletten zouden wonen.
De geologische kolom is bedacht door Charles Lyell, vriend van Charles Darwin en schrijver van “Principles of Geology”, een boek waaruit nog steeds wordt onderwezen. Hij beweert dat deze kolom weergeeft in welke volgorde de huidige levende wezens zijn ontstaan. Bij elke periode staan getallen van miljoenen jaren. Als je echter deze getallen weghaalt, kun je zien in welke volgorde de dieren en andere wezens zich over de aarde hebben verspreid na de zondvloed. Het is niet nodig om daar miljoenen jaren aan toe te schrijven.
5. De dood kwam na de zonde
De belangrijkste reden om Genesis 1 serieus te nemen heeft te maken met de zondeval. Als God namelijk evolutie had moeten gebruiken voor zijn schepping, wat was er dan eerder in de wereld: de dood of de zonde? Evolutie maakt immers gebruik van generaties als aandrijving voor het evolutiemechanisme. Als de nieuwe generatie geboren is, zal de oude generatie sterven. Dat zou dus betekenen dat de dood al in de wereld was vóórdat Adam zondigde. In Genesis 3 en verder lezen we echter heel duidelijk dat de dood pas in de wereld kwam nádat Adam en Eva gezondigd hadden.
De gevallen mens
Hiermee komen we op een gevoelig punt voor evolutionisten. Één van de redenen dat veel evolutionisten zo graag in evolutie willen geloven is om zichzelf een schouderklopje te geven. Ze willen namelijk dolgraag geloven dat de mensen die nu leven méér zijn dan hun verre voorouders. Daarom hebben ze de oermensen bedacht, de holbewoners die een lage vorm van intelligentie hadden en steeds meer ontwikkeld zijn tot de moderne, weldenkende mens. Wat ze níet willen geloven is dat de mens in het begin méér was dan de gevallen mens van nu. Adam en Eva waren onsterfelijk, totdat ze gezondigd hadden.
Veel evolutionisten willen niet toegeven dat ze in zonde gevallen zijn en dus redding nodig hebben. Godzijdank is de redding gekomen toen Jezus voor onze zonden stierf aan het kruis. De sterfelijke mens kan en zal weer onsterfelijk worden gemaakt. De schepping wordt weer helemaal nieuw! Niet door evolutie of enige andere vorm van geleidelijke verbetering, maar op de dag van de Heer, die nu dichterbij is gekomen dan ooit tevoren. Reden genoeg om zijn woord serieus te nemen en je niet te laten misleiden door allerlei bedenksels van mensen.
Praatmee